Anemia este scăderea hemoglobinei în sînge. Hemoglobina este o proteină care are rolul de a transporta oxigenul și este prezentă în globulele roșii – eritrocite.

Cauzele anemiei în timpul sarcinii

Anemia nu este o maladie desinestătătoare, ci un sindrom, care se poate manifesta alături de un șir de alte boli.

În timpul sarcinii, chiar și la femeile sănătoase nivelul hemoglobinei scade un pic– acest lucru se datorează faptului, că volumul de sânge lichid în așteptarea copilului se majorează tot mai mult, comparativ cu volumul celulelor sanguine. Această stare nu este o problemă și se numește hidremie.

În această situație, starea de sănătate femeii nu se înrăutățește, nu se atestă semne de insuficiență a microelementelor și a vitaminelor (unghii fragile, căderea părului, uscarea pielii), mărimea și forma eritrocitelor nu se schimbă și conținutul hemoglobinei în ele rămâne în normă. Hidremia trece fără tratament.

Uneori, însă viitoarele mămici suferă de anemie adevărată, când hemoglobina scade foarte tare. Anemia în timpul sarcinii poate fi provocată de mai mulți factori: probleme cu asimilarea fierului în intestin, vomă puternică din cauza toxicozei, așteptarea gemenilor sau a triplaților. Riscul apariției bolii va spori, dacă viitoarea mamă suferă de careva boli cronice (pielonefrită, hepatită etc.). De ce este periculoasă anemia pentru femeia gravidă?

Anemia provoacă dezvoltarea diferitor complicații. Crește riscul avortului spontan sau a nașterii înainte de termen. Chiar dacă sarcina va fi dusă până la capăt, anemia poate cauza probleme de sănătate copilașului: bebelușii, mamele cărora au suferit în timpul sarcinii de anemie, înregistrează un deficit de fier. Simptomele anemiei

Uneori anemia nu este simțită de viitoarea mamă, de aceea este foarte important, ca gravida să dea analizele de sânge cu regularitate. Totodată, se întâmplă, că femeia simte slăbiciune, dificultăți de respirație, amețeli, se întâmplă să leșine.

Cauzele anemiei în timpul sarcinii

Deseori la femeile gravide apar schimbări, legate de deficitul în organism a fermenților care conțin fier: căderea părului, unghii fragile, formarea crăpăturilor în colțurile gurii, îngălbinirea pielii pe palme. Apropo, preferințele gastronomice exotice în timpul sarcinii, în special de a mânca cretă, de a mirosi lichiduri cu mirosuri înțepătoare la fel pot vorbi despre dezvoltarea anemiei. De aceea, odată cu apariția acestor stranietăți trebuie să consultați medicul și nu să fugiți la magazin după cretă.

Tratarea anemiei în perioada sarcinii

Desigur, în tratamentul anemiei un loc important îl are dieta, însă tradiția de a mânca în exces fructe și legume bogate în fier (mere, morcov sau rodii) nu este prea utilă. Fierul din fructe este asimilat mult mai dificil, decât din produsele din carne. De aceea, trebuie să vă îmbogățiți regimul alimentar cu carne și subproduse.

Cauzele anemiei în timpul sarcinii

Este important să rețineți, că doar cu ajutorul produselor alimentare, nu veți reuși să lichidați deficitul de fier din organism. În prezent există o gamă variată de medicamente, care nu au un efect nociv asupra fătului.

Medicamentele pentru tratarea anemiei conțin de asemenea diverse componente, care accelerează asimilarea fierului: acid ascorbic, acid folic, fructoză etc..

Nu trebuie să întrerupeți administrarea preparatului prescris de medic imediat ce vă simțiți mai bine: în timpul sarcinii organismul femeii trece printr-un stres enorm. Nașterea este inevitabilă fără scurgeri de sânge și o perioadă îndelungată de timp de alăptare. Toate acestea pot declanșa o recidivă de anemie, de aceea specialiștii recomandă administrarea preparatelor medicamentoase care conțin fier pentru o perioadă îndelungată de timp.