Viruşii determină cel mai periculos tip de infecţie care trece de bariera placentei. Riscuri mai mari apar când infecţia se declanşează în primul trimestru, deoarece poate afecta dezvoltarea bebeluşului.

mamaplus

Cele mai periculoase infecţii transmisibile prin placentă sunt: herpes simplex, hepatită virală, gripă, oreion, varicelă, sifilis, listerioză, toxoplasmoză sau infecţia cu citomegalovirus.

Ce riscuri implică infecţiile din timpul sarcinii?
De exemplu, dacă apare în primul trimestru de sarcină, rubeola poate provoca avort spontan sau surzenie.

Hepatita se transmite fătului, herpesul îi afectează creierul, plămânii şi ficatul, iar citomegalovirusul creşte riscul de naştere prematură, greutate mică la naştere, ficat sau splină mărite.

Toxoplasmoza, deşi inofensivă pentru mamă, poate cauza anomalii severe la făt.

Cele mai bune măsuri pentru a ne feri de infecții pe timpul sarcinii sunt evitarea spațiilor închise, aglomerate și respectarea normelor de igienă. Și vorbim nu numai despre igiena în zona genitală, dar și despre igiena alimentară – e mai important ca niciodată ca femeia gravidă să aibă grijă ca mâncarea să fie bine gătită și din sursă sigură. 

Depistarea și tratarea infecțiilor genitale trebuie făcută în stadii incipiente, atunci când acest lucru va permite evitarea complicaţiilor şi a consecințelor grave. Dacă ai unele suspecţii, consultă un medic, deoarece numai un medic poate confirma diagnosticul şi poate indica un tratament corespunzător.

Sursa