Despre psihologia perinatală cu Aza Onică

Numeroase studii au arătat ca starea fizică și cea psihică sunt strâns legate între ele.

Pentru ca omul să se simtă sănătos și plin de viață, este nevoie de o armonie dintre trup și suflet. Astăzi, ne confruntăm zilnic cu situaţii stresante, se petrec multe schimbări pe fon emoțional, organismul îşi epuizeaza din resursele sale și lucrează la limită. Pentru aşi menține sănătatea, o persoană trebuie să învețe să-şi controleze emoțiile lor, să facă față stresului și să fie capabilă să se adapteze la orice situație reducând la minim influenţa negativă asupra ei.

Una din situaţiile când organismul are nevoie să se adapteze este: sarcina.

În calea de a descoperi această mare taină - naşterea unei noi vieţi, femeia trece prin nişte etape plăcute iar uneori nu prea, de aici apare necesitatea de a o ajuta să treacă peste momentele dificile. 

Pentru a înţelege cât de interdependente sânt starea psihologică şi funcţionarea organismului, trebuie să artagem atenţi ala următorii factori:

Emotiile afectează tonusul muscular emotiile negative crează blocuri, care, la rândul lor, interferează cu circulația normală a sângelui, afectează sistemul digestiv., duc la depresie şi scad imunitatea, etc. Prin urmare, femeile însărcinate trebuie să înveţe să-şi controleze emotiile, deoareceacest fapt este  important nu numai pentru mama, dar şi pentru copil.  Deja este demonstrat impactul stresului emoțional asupra fătului (cercetarea profesorului  G.I.Brehman, S.S.Tasaev şi  Dr. T.A.Malîsheva)

Femeile însărcinate au multe întrebări, la care caută un răspuns, de aceea este absolut necesară frecventarea treningurilor speciale, seminarelor, consultaţiile la şpecialişti deaorece doar din surse de învcredere poţi obţine o informaţie utilă. Puteţi afla despre schimbările din organismul femeii în timpul acestei perioade, psihologia ei, precum şi despre întreţinerea organismului în timpulsarcinii. 

Pentru sănătatea psihică și fizică o femeie însărcinată trebuie să ţină cont de următoarele informații:

  • Să simtă responsabilitatea pentru alegerile pe care le face;
  • Să înţeleagă psihosomatica perioadei de sarcină şi să înveţe "să-şi asculte";
  • Să se pregătească pentru naşterea naturală;
  • Să conştientizeze şi să analizeze propria poziţie faţă de fătul care urmează să se nască.  
  • Să posede proprietatea de a exprima emoţiile, atât pe cele pozitive cât şi pe cele negative;
  • Să antrezene capacitatea de a empatiza. 
  • Actualizarea şi identificarea propriului rol;
  • Adaptarea la sarcină;
  • Cum să aibă grijă de corp în concordanţă cu etapele sarcinii.

​În cursul discuţiilor, se abordează subiecte şi teme care interesează viitoarele mămici şi aceste teme vor fi alese în dependenţă de necesităţile informaţionale ale gravidelor.

Apelarea la un psiholog perinatal este foarte importantă pentru o femeie care așteaptă un copil. Implementarea activă a psihologiei în perioada perinatală este un pas foarte important pentru societatea noastră, mai ales că aceasta se face referire la prima etapă din viața unui copil, și, prin urmare, există mai multe oportunități de a influența în mod pozitiv starea de sănătate a copilului,  justificând speranțele mamei .

Aza Onica, psiholog