Începând cu primele zile de sarcină dați ascultare organismului dvs.. El va șopti, de care produse aveți nevoie în primul rând. Și țineți minte – alimentele trebuie să fie benefice pentru sănătatea dvs. și a bebelușului.

Viitoarea mamă trebuie să mănânce pentru doi, iar regimul alimentar trebuie să se deosebească de cel de până la sarcină nu doar prin cantitate, dar și prin calitate. Sarcina dvs. –este să respectați o dietă echilibrată. Alimentându-vă corect și sistematic, veți putea oferi copilului toate cele necesare și să vă mențineți în formă.

Meniul viitoarei mame: 5 reguli de aur

Mâncați cât mai des posibil

Alimentația de tip standard de 3-4 ori pe zi nu este potrivită pentru o femeie gravidă. Alimentați-vă nu mai puțin de 5-6 ori pe zi. Asta nu înseamnă că veți mai mânca mai mult. Trebuie să împărțiți volumul de alimente în porții mai mici. În timpul sarcinii se modifică metabolismul glucidic: după mese, nivelul zahărului în sânge crește, iar în rezultat este eliminată mai multă insulină. Aceste procese provoacă senzația de foame, de aceea trebuie să țineți sub control volumul de alimente consumat. Rețineți, trebuie să aveți un regim alimentar echilibrat, pentru ca dvs. și copilul să primiți microelementele și vitaminele necesare.

Mai multe proteine

Veți avea nevoie nu atât de un surplus de calorii, cât un adaos de proteine. Asta pentru că celulele și țesuturile organismului bebelușului se formează din proteine. Volumul optim – este de 80 gr. pe zi. Includeți în regimul alimentar cașcaval tare, brânză de vaci, carne, pește, lapte și ouă. Asta însă nu înseamnă, că într-o zi trebuie să consumați toate aceste produse. Iar dacă nu suportați mirosul de lapte, înlocuiți-l cu iaurt. Dacă nu vă place brânza de vaci – consumați mai mult cașcaval. Nu uitați doar, că conținutul de calorii al acestor produse este diferit.

Meniul viitoarei mame: 5 reguli de aur

Vitamina genialității

Acidul folic (vitamina B9) este necesară în primele 12 săptămâni de sarcină. În această perioadă se formează creierul și sistemul nervos al fătului, se pune baza capacităților intelectuale. Acidul folic răspunde pentru păstrarea și transmiterea informației genetice. Volumul suficient de vitamina B9 nu doar va îmbunătăți starea dvs., dar și va preveni nașterea prematură.

Cea mai plăcută proprietate a acidului folic – este cea de a influența asupra producerii ”hormonului de fericire”. Cu el veți depăși orice depresie. Cea mai mare doză de acid folic se conține în boabele germinate de grâu (350 micrograme / 100 grame), ficat de vită (240/100), spanac (240/100), mai puțin în ficatul de batog, pătrunjel, nuci, salată. În timpul sarcinii organismul trebuie să primească cca 200 micrograme de acid folic, iar în perioada de alăptare – 300 de micrograme.

Meniul viitoarei mame: 5 reguli de aur

Al cincilea element

În organismul nostru poate fi găsit practic întreg tabelul lui Mendeleev. Al cincilea loc îi revine calciului. Atunci când așteptați un bebeluș, acest microelement are un rol foarte important. Asta pentru că el formează scheletul viitorului copil. În timpul sarcinii aveți nevoie de foarte mult calciu - cca 1200 miligrame pe zi. Lider după conținutul de calciu – sunt produsele lactate.

De asemenea, lactatele au un conținut mare de proteine, iar în combinație cu acestea, calciul este asimilat mai bine de către organism. Din toate produsele lactate, cel mai mare beneficu asupra organismului unei femei însărcinate o are brânza de vaci, care este bogată nu doar în calciu, dar și săruri de fosfor, grăsimi din lapte și alte substanțe utile. Totodată, brânza de vaci - este o povară pentru sistemul digestiv.

De aceea, nutriționiștii recomandă să mâncați nu mai mult de 200 gr.pe zi. Alături de produsele lactate, o sursă de calciu bine asimilată de organism sunt semințele de susan. Puteți adăuga în salate ulei de susan. De asemenea, puteți prepara un condiment bogat în calciu: uscați un pic semințele de susan pe tigaie. Când se vor răci, amestecați-le cu sare de mare în proporție de 9:1 și pisați-le într-o râșnița de cafea. Condimentul obținut poate fi folosit la prepararea bucatelor.

Meniul viitoarei mame: 5 reguli de aur

Ziua pentru consumul de pește

În timpul sarcinii glanda teroidă lucrează în regim intens. Asta în condițiile în care, ea răspunde pentru producerea hormonilor din tot organismul. De aceea, glanda teroidă are nevoie de o doză suplimentară de iod. În ce produse poate fi găsit? Desigur că în peștele de mare, care mai conține acizi grași nesaturați (omega 3) și care previn bolile cardiace și ajută la dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.