mamaplus

Picioare umflate în sarcină: cauze, factori de risc, remedii și soluții

-
//
23.07.2019

Este un lucru absolut normal ca în timpul sarcinii, gravidele să aibă zone cu edem, în special la nivelul picioarelor, gleznelor, labelor picioarelor și degetelor. Însă în cele mai multe cazuri, se observă că picioarele sunt mai umflate către finalul zilei și cu cât sarcina este mai avansată.

mamaplus

Din ce cauze se umflă picioarele în sarcină?

Edemul sau umflarea țesuturilor este un fenomen cauzat de faptul că organismul femeii reține mai multă apă decât în mod normal, atunci când este însărcinată. Pe parcursul zilei, excesul de apă în țesuturi tinde să se „adune” în partea cea mai de jos a corpului, adică în picioare, mai ales dacă vremea este caniculară sau dacă gravida a stat mult timp în picioare.

Presiunea exercitată de uterul care se tot dezvoltă poate afecta circulația sângelui în picioare, spun experții, iar acest lucru poate determina acumularea de lichide în zona picioarelor, gleznelor și labelor picioarelor.

Ce factori influențează umflarea picioarelor în sarcină:

În timpul sarcinii, corpul femeii produce cu aproape 50% mai mult sânge și mai multe lichide corporale, pentru a satisface nevoile bebelușului în continuă dezvoltare. Edemul sau acumularea de lichid în spațiile intercelulare ale organelor și țesuturilor - cu alte cuvinte, umflarea acestor țesuturi - reprezintă o etapă normală a sarcinii, care este cauzată de acest volum suplimentar de sânge și de lichid. Umflarea normală a țesuturilor gravidei, care se mai numește și edem, este observată în următoarele zone: mâinile, fața, picioarele, gleznele, laba piciorului.

Umflarea țesuturilor poate să apară în orice moment de-a lungul sarcinii, însă de regulă se observă în preajma lunii a 5-a de sarcină și poate să devină și mai pronunțată în al treilea trimestru.

Acești factori de risc, spun specialiștii, pot să influențeze umflarea picioarelor la gravide:

- căldura din lunile de vară;

- statul în picioare pe perioade lungi de timp;

- zilele lungi de inactivitate;

- o dietă prea săracă în potasiu;

- consumul prea mare de cofeină;

- aportul prea mare de sodiu (sare).

Remedii și soluții pentru picioare umflate în timpul sarcinii

Edemul picioarelor poate fi redus prin faptul că gravida mănâncă alimente care au un conținut bogat de potasiu, așa cum sunt bananele, și prin evitarea consumului de cofeină. Există și alte soluții sau măsuri care pot ține sub control picioarele umflate din timpul sarcinii:

  • Evită să stai prea mult timp în picioare.
  • Când afară este cald, încearcă să petreci cât mai puțin timp în exterior, redu expunerea la căldură.
  • Odihnește-te cu picioarele ridicate. Poți folosi o pernă, pe care să o pui sub genunchi.
  • Poartă încălțăminte cât mai confortabilă, evită - pe cât posibil, tocurile înalte.
  • Poartă ciorapi compresivi sau colanți compresivi.
  • Evită să porți haine care sunt foarte strâmte în zona gleznelor sau a încheieturilor.
  • Odihnește-te sau înoată în apa din piscină.
  • Folosește comprese reci pe zonele umflate.
  • Bea multă apă, pentru că te ajută să elimini produșii reziduali din corp și pentru că reduce retenția de lichide.
  • Redu consumul de sare și evită să adaugi sare în mâncărurile tale preferate.
  • Dormi pe o parte. Ideal ar fi pe partea stângă. Acest lucru te ajută să îți menții rinichii într-o stare bună de funcționare, ceea ce elimină produșii reziduali și edemul. 
  • Fă mișcare - Indicat ar fi să faci gimnastică pentru gravide ori exerciții simple special create pentru femeile însărcinate. Dacă medicul îți dă undă verde, încearcă să înoți, pentru că presiunea apei împinge lichidele din țesuturile tale înapoi către vene, iar de la vene, excesul de lichide va merge spre rinichi, pentru a se elimina prin urină.

Când sa suni medicul

Edemul picioarelor care se instalează treptat nu este dăunător pentru tine sau pentru bebelușul tău, însă poate crea disconfort. Experții spun că dacă se observă o accentuare subită a edemului, acesta poate fi un semn al preeclampsiei, o afecțiune cu care se confruntă unele gravide.

Sună-ți imediat medicul ginecolog ori pe cel de familie dacă:

- ai o accentuare subită a edemului în zona feței, mâinilor sau picioarelor;

- ai o durere foarte mare de cap;

- ai probleme cu vederea - de exemplu, ai vederea încețoșată sau vezi flash-uri de lumină;

- ai durere severă în zona de sub coaste;

- vărsăturile însoțesc oricare dintre aceste simptome.

Reține că acestea ar putea fi semne ale preeclampsiei, ce poate duce la complicații grave dacă nu este monitorizată și tratată.

Sursa