Poţi face sex în timpul sarcinii?

Sarcina este una dintre cele mai importante perioade din viața unui cuplu, dar şi una dintre cele mai delicate. Din cauza schimbărilor în organismul femeii şi viaţa de cuplu suferă schimbări, inclusiv schimbări intervin în viaţa intimă. Deci este sau nu permis sexul în timpul sarcinii?

În trecut, sexul era total interzis în perioada sarcinii, deoarece se credea că aceasta poate provoca un avort spontan și afecta dezvoltarea copilul. Cu toate acestea, studii medicale recente arată că, în cazul în care sarcina decurge normal, fără complicaţii nu există nicio legătură între sex și naşterea prematură. Mai mult, unul din studii a constatat că la femeile care au facut sex în mod regulat  în timpul sarcinii, naşterile premature s-au dpistat mai rar. În mod normalsexul în timpul sarcinii nu amenință nici mamaşi nici copilul, și există puţine situații  în care sexul în timpul sarcinii este interzis.

Nu uitați însă că, înainte de a vă începe viaţa sexuală în timpul sarcinii este necesar să consultaţi un medic ginecolog. Nu trebuie să vă fie ruşine sau incomod să vorbiţi cu el despre acest aspect, pentru că doctorul este persoana cu care trebuie să  discutaţi despre toate aspectele legate de sănătate inclusiv viaţa sexuală. 

Este foarte important să se cunoască toate nuanțele actului sexual în fiecare trimestru de sarcină, deoaece există şi complicații din cauza cărora medicul poate să interzică sexul în timpul sarcinii pentru a nu pune în pericol viaţa bebeluşului.

Primul trimestru:
La debutul sarcinii ar fi recomandat să fie evitate relaţiile sexuale cu scopul de a evita un avort spontan sau infecțieile intrauterine. Faptul este că de multe ori, ovulul este perceput ca un corp străin de corpul feminin, provoacă încordarea uterului, dar aceasta este o stare fiziologică, și nu necesită niciun tratament specific. Dar în prima lună și a doua lună trebuie să fiţi atentă şi să excludeţi  nu numai sexul , dar şi orice efort fizic. Aproximativ la 10-12 săptămână după ce veţi face o ecografie, medicul vă va spune cum decurge sarcina şi ce trebuie să faceţi mai departe. În cazul în care nu vă deranjează nimic, şi vă simţiţi bine medicul va permite activitatea sexuală. În cazul în care vor exista unele probleme sau dureri abdominale, col uterin încordat, adeverit prin ecografie sau alte complicaţii medicul va interzice viaţa sexuală până când problemele vor dispărea şi bebeluşul nu va mai fi in pericol.

O nunaţă mai puţin plăcută a primului trimestru este toxicoza care cu siguranţă taie mult din pofta sexuală.
De asemenea, este interzis sexul dacă aveţi  tonusul colulului uterin ridicat,(ceea ce poate provoca un  avort spontan) sângerări, infecții genitale etc. De asemenea, periculoase pentru a face sex se consideră  și acele zile, în care, de obicei, vă venea menstruaţia. Nu este exclus nici  faptul că în această perioadă viitoarea mămică abia se acomodează cu noua sa poziţie şi este preocupată de viitorul copil de aceea face tot posibilul pentru a evita orice posibilitatea de a -i face rău, tocmai din acest motiv poate refuza o apropiere intimă cu soţul său. Însarcinata în aceasta perioada are nevoie de grijă, sensibilitate şi înţelegere din partea soţului. În tot cazul,  în primul trimestru, trebuie să se consulte numaidecât un medic specialist atunci când vine vorba despre sex.

Al doilea trimestru:
Această perioadă este considerată cea mai optimă pentru sex. Hormonii s-au calmat, toxicoza a trecut, iar mama este liniştită. Burtica este încă mică, dar deja semnifică o schimbare pentru partenerul pentru care modificările vizibile sunt o noutate şi îl fac conştient de situaţia reală a lucrurilor. Şi medicii sânt destul de deschişi cu privire la posibilitatea de a face sex cu la acest termen. Se crede chiar, că mijlocul sarcinii este cel mai bun timp pentru cupluri. Multe femei observă o creștere a dorinței sexuale, şi afirmă că au simţit pentru prima dată orgasmul anume în această etapă. Dar este important să ţineţi minte că şi  în al doilea trimestru, sexul este permis numai cu acordul medicului.

Al treilea trimestru de sarcină:
În al treilea trimestru de sarcină , o femeie se confruntă , de obicei, cu un declinul emoțional și sexual. Aceasta este preocupată mai mult de procesul naşterii şi de cum va îngriji de copil. Din cauza oboselii, sexul devine o responsabilitate greu de îndeplinit, și în această situație, un soț iubitor ar trebui să mai multă grijă şi înţelegere. 
Cu toate acestea, sexul în al treilea trimestru este permis și chiar foarte util deaorece ajută la pregătirea canalului de naştere.
Se crede că sexul reduce riscul rupturilor la natere iar sperma contribuie la deschiderea colului uterin. Prin urmare, actul sexual  poate fi folosit ca una dintre modalitățile de a pregăti colul uterin pentru naștere.  Copilul este bine protejat de dop uterin, placenta si lichidul amniotic aşa că nu este în niciun pericol. Totuşi este nevoie să întrebaţi medicul mai întâi.