Sarcina ta este adesea însoțită de o slăbiciune generală. Acest lucru se datorează faptului că organismul începe să se schimbe și el are nevoie de timp ca să se obișnuiască cu noul său statut. Dar, uneori, nu se limitează la doar un singur punct slab: apar amețeli iar în unele cazuri chiar leșin. Ar trebui să vă îngrijoraţi în cazul în care pământul începe a fugi de sub picioare?

Sarcina: amețeala și leșinul. Cum pot fi evitate?

Cauze și efecte

Schimbări în alimentarea cu sînge. În timpul sarcinii creşte vascularizaţia în pelvis, sângele este redistribuit iar uterul începe să furnizeze în mod activ sânge. La etapa inițială a sarcinii, aceste mecanisme adaptive sunt imperfecte și nu pot ține pasul cu necesitatea crescută a organismului. Din cauza aceasta sunt  posibile schimbări periodice ale fluxului de sânge și hipoxie (lipsa de oxigen) în creier.

Reducerea nivelului de glucoză din sînge. Amețelile pot fi, de asemenea, ca urmare a aportului insuficient de glucoză (zahăr), la creier. Scaderea nivelului de glucoză din sînge poate fi cauzată de o pauză lungă de timp între meseă, consumul cantităţilor mari de carbohidrati simpli (zahăr, dulciuri, produse de patiserie).

Schimbarea bruscă a poziției corpului. Mama însărcinată ar trebui să fie atentă la ridicarea din pat, să încerce să evite mișcările bruște, deoarece ele duc la reducerea fluxului sanguin în vasele din creier și la scăderea tensiunii.

Insuficienţă de aer, moleşeală. O femeie însărcinată, ar trebui să evite mulţimea de oameni în camerile închise. În astfel de situații, sângele este alimentat suficient cu oxigen.

Toxicoza. Toxicitatea apare în timpul deshidratării, ca rezultat al dereglării circulaţiei sangvine prin vase şi ţesutul substanţei cerebrale.

Extinderea uterului. Uterul a crescut în dimensiune (în special în poziția culcat pe spate), astfel el comprimă vasele venoase mari. Fluxul de sînge către inimă este redus, se agravează fluxul de sînge la organele interne.

Scăderea nivelului de hemoglobină. În celulele roşii din sînge se conţine hemoglobina, care transportă oxigenul la ţesuturi şi organe. În timpul sarcinii, eretrocitele din sînge nu reuşesc să alimenteze cu oxigen volumul crescut de sînge, deaceea, apare o lipsă de celule roşii în sînge şi o lipsă de oxigen.

Problemele fiziologice. Cauza amețelilor poate fi, de asemenea, o varietate de boli, perturbarea alimentaţiei cu sânge a creierului: osteocondroza coloanei cervicale, distonia vasculară, bolile cardiace şi vasculare, tumorile cerebrale și anemia.

Sarcina: amețeala și leșinul. Cum pot fi evitate?

Măsurile de precauție

Pentru prevenirea amețelilor și leșinului ar trebui să se excludă situațiile care provoacă tulburări circulatorii ale creierului. Evitaţi locurile aglomerate, aerisiți de multe ori camera în care vă aflaţi, ca să pătrundă aer curat.

Specialiştii recomandă ca la primul semn de amețeală să luaţi o poziție orizontală, cu picioarele ridicate în sus. Dacă nu există nici o posibilitate să vă întindeţi culcat, îndoiți capul în jos. Când sîngele ajunge la creier, amețela va trece.

Încercaţi să vă relaxaţi mai mult, să mergeţi pe jos. Foarte utile sunt exerciţiile fizice moderate, mai ales cele de grup cu specialiştii ce organizează activităţi cu gravide, în centrele de fitness sau școlile pentru gravide. Exerciţiile fizice regulate, cu intensitate moderată, antrenează sistemul cardio – vascular, iar vasele de sânge răspund mai adecvat la schimbările mediului înconjurător, menținând în același timp fluxul sanguin normal, în orice situație.

O lungă ședere într- o poziție dificilă, ar trebui urmată de relaxarea muşchilor: de ridicare, întindere, mers pe jos, exerciții de respirație simple – la inspirare mîinile se ridică lateral şi se întind, la expirare - mâinile se lasă în jos şi se relaxează.

Nu se recomandă ridicarea bruscă din pat. Primul pas este de a vă aşeza, abia apoi să vă ridicaţi încet. În a doua perioadă a sarcinii nu se recomandă să vă aflaţi mult timp culcată pe spate. Atunci cînd vă ridicaţi brusc se poate reduce rapid tensiunea arterială și poate apărea leșinul.

De asemenea, foarte util pentru tratamentul vascular - dușul sau băile pentru picioare. Temperatura minimă a apei - 18-20 ° C, maximă 37-38 ° C. Expunerea alternativă de la căldură și frig antrenează pereţii vasculari și astfel devin mai rezistenţi la diverse influențe.

Mulți tind să creadă că amețeala și leșinul sunt simptomele majore ale sarcinii, mai ales la început. Acest lucru nu este în întregime corect. Dacă vă ciocniţi cu această problemă, nu uitați să-i spuneţi despre asta obstetricianului. Identificarea la timp,vă va ajuta să petreceţi nouă luni de sarcină ușor și fără griji!