Din păcate, femeile gravide care au hepatita B pot transmite virusul B nou-născutului în timpul procesului de naștere. 90% dintre acești copii infectați cu virusul hepatitic B se vor plasa în grupul persoanelor cu risc crescut de ciroză hepatică sau cancer de ficat ulterior în viață.

mamaplus

Este foarte important ca toate femeile gravide să fie testate pentru hepatita B pentru a preveni transmiterea virusului la nou-născuți la naștere.

Astfel, se recomandă cercetarea marcherilor serologici: HbsAg, HbeAg, anti-HBcor sum, iar la pozitivitatea lor de efectuat ADN VHB cantitativ prin PCR. OMS recomandă ca tuturor bebelușilor născuți de o mamă cu infecția hepatică B, să li se administreze două injecții în salonul de naștere: adică prima doză de vaccin hepatic B (5 mg) și o doză de imunoglobulină anti-hepatită B (HBIG, doză de 0,5 ml).

Dacă o femeie știe că este infectată, este important să-i spună doctorului ca aceste două medicamente să fie disponibile, atunci când merge la naștere. Când acestea se administrează corect, adică în primele 12 ore de viață, un nou-născut are o șansă de 95% de a fi protejat împotriva unei infecții hepatitice B de-a lungul vieții. Copilul va trebui să completeze vaccinul împotriva hepatitei B în conformitate cu programul, ca parte a unei serii de doze de 3 sau 4 doze. Se recomandă testarea ulterioară pentru a confirma imunitatea sau protecția împotriva VHB la 9 luni sau la examinarea copilului de 1 an.

Nu există o a doua șansă! Este foarte important să protejăm toți nou-născuții de hepatita B!

TOATE femeile gravide cu hepatita B trebuie să fie urmărite și informate (educate) despre infecția cu virusul hepatic B de un specialist în boli hepatice și cu experiență în tratarea pacienților cu hepatită cronică B. Specialiștii hepatologi pot recomanda în anumite cazuri (gravidelor HBeAg pozitive și cu ADN VHB înalt), administrarea de antivirale în ultimul trimestru de sarcină, care vor reduce cantitatea de virus din sânge și stopează transmiterea acestei infecții la nou-născut.

Adela Țurcanu, doctor în medicină, specialist hepatolog/gastroenterolog

mamaplus

Adresa: Chișinău, bd. Moscovei, 15/7

Telefon: 0600 24 888