7 metode de a convinge copilaşii să nu se teamă de medici

7 metode de a convinge copilaşii să nu se teamă de medici

-
//
04.04.2017

Micuţul ia contact cu personalul medical încă de la primele minute de viaţă, iar apoi este supus examenelor medicale periodice la policlinică. Aflaţi din articolul de mai jos care sunt greşelile ce trebuie evitate pentru a nu transforma vizitele la medic într-o tortură pentru copil, părinţi şi medicul însuși.

7 metode de a convinge copilaşii să nu se teamă de medici

Începeţi cu persoana proprie

Atunci când suntem nevoiţi să ne adresăm după ajutor medical, în special de urgenţă, acesta este întotdeauna un stres pentru părinţi, iar pentru copil acest stres este dublu, pentru că el vede frica de pe faţa dumneavoastră, emoţiile dumneavoastră, simte nesiguranţa şi se teme şi mai mult. Toate fricile trebuie îndepărtate prin metode raţionale – dacă ştiu ce trebuie să fac, nu îmi mai este frică.

Găsiţi un medic bun, în care să aveţi încredere atunci când urmează să luaţi o decizie. Trebuie să ştiţi din timp cui să vă adresaţi în caz de necesitate. Aşa vă veţi simţi mai liniştiţi şi mai plini de încredere. Ideal ar fi să găsiţi un pediatru de familie şi un neurolog încă din timpul sarcinii. Prin intermediul mediului de familie puteţi căuta, la necesitate, specialişti de profil îngust.

Nu intrați niciodată în panică înainte de vreme. Nu uitați că orice diagnostic medical serios trebuie să fie confirmat de 3 medici. Și nu îi împiedicați să pună diagnosticul singuri, povestindu-i concluziile auzite de la alți medici. Chiar și atunci când faceți anumite proceduri neplăcute, nu trebuie să uitați că dumneavoastră sunteți răspunzători pentru sănătatea copilului. Atunci când copilul vede o mamă sigură pe sine, care nu își pune întrebări despre necesitatea pastilelor, el o percepe ca pe o protecție. În acest caz și micuțul va fi mai liniștit, pentru că mama știe cum să îl ajute, cum să îl facă sănătos.

Jucați-vă de-a bunul doctor Aumădoare

Cea mai bună metodă de a ajuta copilul în timpul vizitei la medic este profilaxia unor astfel de situații. Copiii noștri nu sunt niciodată asigurați împotriva senzațiilor neplăcute în timpul examinărilor și prelevării analizelor. De aceea, pentru ca să nu apară sentimente negative, repetați aceste situații acasă, în timpul jocului de-a doctorul.

Acest joc trebuie practicat cu micuții de la 1,5-2 ani. Cumpărați un set medical, care să conțină obligatoriu și un halat alb. Copiii deseori reacționează instinctiv la halatele albe, de aceea prin intermediul jocului puteți atenua această reacție. În timpul jocului puneți neapărat accentul pe faptul că medicul este bun. El ajută oamenii atunci când se îmbolnăvesc, pentru ca ei să fie sănătoși, să zâmbească și să râdă.

Totodată, nu trebuie să demonstrați o durere insuportabilă și să țipați de frică. Sarcina dumneavoastră este să îi arătați, prin joc, toate acțiunile pe care le poate face doctorul și că ele pot fi neplăcute, dar suportabile, în special dacă mama este alături.

De exemplu, dacă doctorul este reprezentat de copil, dumneavoastră puteți fi mama jucăriei. Dacă în timpul jocului trebuie făcută și o injecție, accentuați faptul că acest lucru este neplăcut, chiar dureros, dar trebuie să suportăm. Încercați să îi amintiți copilului despre acest joc înainte de a merge la policlinică, la vaccinuri sau la spital.

7 metode de a convinge copilaşii să nu se teamă de medici

Permiteți copilului să fie independent

Dacă vedeți că micuțul încearcă să fie independent în timpul vizitei la medic, nu vă implicați. Dacă va avea nevoie de ajutorul dumneavoastră, copilul vă va da de înțeles. Lăsați-l să se dezbrace singur sau să se apropie de medic și să îi arate gâtul.

Toți copiii sunt deosebiți, dar imediat ce copilul dumneavoastră, fie că are 2 sau 5 ani, este capabil să stea singur pe scaun atunci când i se recoltează sânge pentru analize, începeți să folosiți acest lucru, îndepărtându-vă treptat de el cu fiecare vizită. Astfel, micuțul își va activa propriile mecanisme psihologice de protecție în fața unor astfel de situații stresante. El va înțelege că nu se va întâmpla nimic rău și mama este alături, chiar dacă e după ușă.

Aveți grijă de dinții copilului

În ultimul timp, tot mai des se întâmplă ca micuții de până la 2 ani să aibă nevoie de tratament la câțiva dințișori. Iar pentru aceasta de regulă este nevoie de sedare. Tocmai din această cauză acordați atenție dinților de la cea mai fragedă vârstă. În primul rând, imediat ce apare primul dințișor, obișnuiți copilul cu igiena cavității bucale. Rețineți, produsele de fermă și laptele matern nu vor salva copilul de carii fără o profilaxie corespunzătoare. La început dinții trebuie să fie curățați doar de părinți, pentru că micuții nu îi pot spăla eficient. Chiar dacă micuțul fuge, nu vrea să deschidă gurița, sarcina dumneavoastră este să îi curățați dinții. Este o problemă de sănătate.  

Atunci când micuțul mai crește puțin și începe să curețe dinții independent, rugați stomatologul să evalueze cât de bine o face acesta. În al doilea rând, de la vârsta de un an vizitați stomatologul o dată la trei luni, obișnuind copilul cu aceste vizite și evitând astfel apariția cariilor. Cu cât mai des copilul se confruntă cu anumite situații, cu atât mai ușor o va percepe ulterior. Puteți veni din timp la cabinet, pentru ca micuțul să facă cunoștință cu medicul. Pe lângă examinarea obișnuită, puteți efectua suplimentar fluorizarea dinților sau o curățare profesională.

7 metode de a convinge copilaşii să nu se teamă de medici

Fiți sinceri cu copilul

Dacă micuțul va fi supus unor proceduri dureroase, el trebuie prevenit din timp: „Te va durea puțin, dar eu voi și alături și vom face față”.

În așa fel veți forma la copil încrederea față de cuvintele dumneavoastră. Cea mai proastă variantă este atunci când, știind că va fi dureros, continuați să convingeți copilul că nu se va întâmpla nimic rău. Ulterior frica de medici și proceduri doar se va intensifica, iar încrederea copilului în dumneavoastră va scădea. Micuțul se va gândi mereu dacă îl mințiți și de această dată și se va aștepta întotdeauna la ce e mai rău. 

Ajutați copilul să se relaxeze

Dacă vizita la medic nu a decurs atât de bine pe cât ați fi vrut, nu agravați și mai mult situația și dispoziția proastă a copilului, încercați să nu faceți din copil o victimă. Sarcina dumneavoastră este să fiți alături, să îl liniștiți, să îl îmbrățișați și să vorbiți cu el.

Încercați să puneți întrebări, într-un final copilul va da din cap sau vă va răspunde. Schimbați tema, de exemplu, vorbiți despre ce veți face acasă sau cum veți pregăti niște bunătăți. În nici un caz nu trebuie să repetați cu glas stins: „Vai, cât te doare, micuțul meu, sărăcuțul meu!”.

Luați cu dumneavoastră baloane de săpun, flacoanele nu ocupă mult loc, dar ajută ideal la îndepărtarea stresului. După ce ieșiți din policlinică, puteți face baloane. Este un fel de gimnastică respiratorie, completată de baloane colorate. Mulți părinți cumpără dulciuri după vizitele la medic sau jucării noi. Dar acest comportament nu este foarte rațional. Următoarea dată copilul va începe să caute avantaje din poziția sa de victimă.

După vizita la medic este important ca micuțul să nu uite despre emoțiile sale, ci să le analizeze. Este important să vorbiți cu copilul, să țineți legătura, să discutați despre cele întâmplate, iar apoi să faceți ceva împreună. Pentru că într-o astfel de zi jocurile virtuale sau desenele animate nu sunt prea recomandabile.

Atunci când micuțul este bolnav, nu îi creați condiții privilegiate speciale. Mai târziu aceasta poate provoca psihosomatica: copilul trage concluzia că atunci când este bolnav, mama îi acordă mai multă atenție, îi permite să privească televizorul și să se culce mai târziu. Pentru copil, boala trebui să fie neprofitabilă – atunci când ești bolnav, pierzi multe lucruri interesante, și nu invers.

7 metode de a convinge copilaşii să nu se teamă de medici

Dăruiți copilului enciclopedii

La aproximativ doi ani cumpărați copilului enciclopedii tematice, iar una dintre primele trebuie să fie despre corpul omenesc. Enciclopediile trebuie să crească odată cu copilul. La 2,5 ani – doar câteva pagini, la 4 – o carte mai complexă, iar la 5-6 ani – o enciclopedie cu o cantitate mare de detalii. Studiind corpul uman cu ajutorul cărților, copilul va asimila mai ușor regulile de siguranță și va înțelege de ce trebuie să curețe dinții și de ce ne doare gâtul.

Vă dorim copiilor dumneavoastră sănătate și cât mai puține situații neplăcute, legate de personalul medical și instituțiile curative.

Sursa