Cauzele neliniștii bebelușului în perioada alăptării naturale

Cauzele neliniștii bebelușului în perioada alăptării naturale

-
//
15.06.2016

După naștere, trebuie să treacă ceva timp pentru ca mama și copilașul mult așteptat să se obișnuiască unul cu altul, iar comportamentul lor să fie previzibil. De multe ori micuțul poate fi neliniștit sau chiar agitat atunci când mama încearcă să îl alăpteze. Pentru aceasta există câteva explicaţii.

Cauzele neliniștii bebelușului în perioada alăptării naturale

Insuficiența laptelui matern

Multe tinere mămici consideră că aceasta este cauza principală, deși nu este chiar așa. Tânăra mamă poate să nu știe cu exactitate cât lapte are, cât mănâncă micuțul și dacă se satură. Sfatul nu poate fi decât unul: urmăriţi micuțul. Numărați scutecele folosite – dacă sunt mai mult de șase, înseamnă că micuțul este sătul și laptele este suficient.

Particularităţile fiziologice ale sânilor

Aici putem include umflarea sânilor și particularitățile mameloanelor mamei. Dacă sânii sunt foarte umflați, acest lucru îl poate deranja pe micuț și el poate fi agitat. Încercaţi să stoarceți puțin lapte înainte de a hrăni copilul. Dacă însă mameloanele sunt plate sau mici, este posibil ca micuțul să simtă incomoditate în timpul suptului. Pentru soluționarea acestei probleme există dispozitive speciale care se aplică pe mameloane nemijlocit înaintea alăptării.

Poziția incorectă a micuțului

Dacă mama și copilul au o poziție incomodă, iar sânul nu permite o alăptare comodă și ușoară, micuțul devine agitat și nervos. Încercați să experimentați diferite poziții, folosiți-le pe cele „pe sub braț” sau „leagăn”. Atunci când găsiți pozițiile potrivite, folosiți-le la orice alăptare.

Probleme de digestie

În termeni medicali, astfel de probleme se numesc reflux gastroesofagian. Această stare este determinată de refluarea conținutul gastric acid din stomac în esofag, din cauza relaxării inadecvate a sfincterului esofagian inferior, provocând „arsuri”. Pentru copil, aceasta nu este prea plăcut. De aceea încercați să țineți copilul vertical în timpul alăptării. Dacă însă micuțul refuză categoric să mănânce, adresați-vă unui specialist.

Cauzele neliniștii bebelușului în perioada alăptării naturale

„Gazele” la copil

Practic toți nou-născuții suferă de meteorism. Gazele previn și îl protejează pe micuț de constipație. Însă micuții suportă diferit această particularitate fiziologică normală. Unii, de exemplu, pot refuza sânul. Această problemă dispare de la sine pe măsura creșterii copilului, de aceea nu necesită măsuri speciale de rezolvare.

Excesul de lapte

Uneori mămicile au atât de mult lapte, încât micuțul se îneacă. Aceasta îl determină să refuze alăptarea. Încercați să stoarceți puțin lapte înainte de alăptare și observați rezultatele. Folosiți poziția „sub braț”. Când va crește puțin, micuțul va fi în stare să rezolve această problemă singur.

Printre alte cauze de agitaţie a micuţului în timpul alăptării sunt şi unele mai puţin importante. Vorbim aici despre miros (folosirea de către mamă a cremelor şi săpunului cu aromă puternică), candida mamară (infecţie fungică cu simptome pronunţate de prurit, care împiedică alăptarea), gălăgie şi lumină (unii copii preferă să mănânce în încăperi întunecate şi liniştite).

Trebuie să menţionăm totuşi, că toate semnele de nelinişte la alăptare dispar, de regulă, în primele 6 săptămâni. Unele dintre ele se pot prelungi timp de trei luni. Sfatul însă este acelaşi pentru toţi: observaţi micuţul, aveţi grijă de el şi de dumneavoastră, petreceţi mai mult timp la aer liber, relaxaţi-vă, împărtăşiţi-vă emoţiile şi veţi reuşi!

Sursa