Cât de des vă lăudați sau vă pedepsiți copilul? Ce metode de pedepsire și încurajare alegeți mai des? Care sunt limitele pedepselor și cum să nu transformăm lauda în alintare? Despre toate acestea discutăm în continuare.

Educația copiilor: pedeapsă sau recompensă?

Metoda „morcovul și bățul”. Cum să ne educăm copiii

Rețineți că orice pedeapsă trebuie să fie constructivă și justificată. Ea nu trebuie să umilească copilul, să îi provoace daune fizice sau psihologice.

Așadar, să examinăm câteva metode acceptabile de pedepsire:

Limitarea accesului la obiecte și activități preferate. De exemplu, până copilul nu își face temele, nu poate fi vorba despre jocuri la calculator. Întâlnirile cu prietenii sunt permise doar după ce în cameră este curățenie lună. După îndeplinirea acestor condiții, copilul are voie să se joace, să comunice cu prietenii sau să se ocupe cu activitățile preferate.

Refuzul. Părinții pot ignora rugămințile și dorințele copilului, dacă acestea nu pot fi satisfăcute aici și acum. Atunci când intrați în raionul de jucării al magazinului sau în cofetărie, copilul le vrea pe toate și cât mai repede, în astfel de condiții ignorați cerințele acestuia. Micuțul poate și va încerca să vă manipuleze, să facă istericale. Sarcina dumneavoastră este să îi explicați că nu aveți acum bani de jucării, în plus el nu are nevoie de eaele în condițiile în care acasă are câteva asemănătoare.

Îndeplinirea de către copil a altor obligații. Cu ajutorul unor pedepse loiale puteți obișnui copilul cu ordinea și executarea sarcinilor sale. De exemplu, a promis să vină acasă imediat după ore, și nu să conducă acasă toți colegii din vecinătate, dar, ca de obicei, a întârziat. În acest caz îl puteți pune pe băiat, ori de câte ori vine mai târziu acasă, să facă flotări sau ridicări la bară. Eforturile fizice sunt benefice. Fetițele pot fi rugate să spele vasele după cina în familie. Faceți-o sub formă de glumă. Părinții nu sunt tirani, dar și copiii trebuie să știe că urmează să plătească pentru neexecutarea obligațiilor și promisiunilor.

Pedepsirea imediată după faptă. Pedeapsa trebuie să fie pentru o anumită faptă concretă, și nu pentru toate greșelile de săptămâna sau luna trecută. Pedepsele nu trebuie să fie ciclice, iar părinții nu trebuie să amintească mereu copilului despre ceea ce a făcut. După faptă și răsplată.

Educația copiilor: pedeapsă sau recompensă?

Comportamentul copilului trebuie orientat nu dor cu bățul, ci și cu morcovul:

Oferiți-i căldură și tandrețe. Părinții simt și înțeleg copilul cel mai bine copilul, de aceea mențineți contactul permanent cu el. Încurajați copilul, strângeți-l în brațe și sărutați-l, spuneți-i cuvinte calde și importante, lăudați-l și dați-l ca exemplu. Pentru că recompensele pot fi nu numai materiale.

Încurajați copilul. A ajutat unui bătrân să ducă geanta până la scară sau a deschis ușa și l-a lăsat să intre primul, sau a strâns toate jucăriile din cameră. Bravo! Trebuie să consolidați acest comportament, pentru ca micuțul să repete faptele bune și pe viitor. Îi puteți explica de ce fapta lui este corectă: „Bunica este bătrână, iar tu a-i ajutat-o să meargă, ca un adevărat bărbat. Ești de mare laudă”. Sau: „Uite, fără să îți reamintesc, ai strâns jucăriile în cutie, iar în camera ta este ordine”.

Recompensați-l și orientați-l spre schimbare. Subliniați cât de important este ajutorul fiului, care l-a ajutat pe tata să facă curat în garaj, sau a fiicei, care a ajutat-o pe mama să întindă rufele. Copilul va învăța că este bine și util să îi ajuți pe alții. El se va obișnui să fie independent și va fi mai pregătit pentru viața de adult.

„Dacă…, atunci…”. Deseori părinții recompensează copiii pentru anumite fapte, iar ei, la un moment dat, încetează să le mai facă dacă nu primesc recompensa. Odată a trebuit să consult o doamnă care se plângea că micuțul nu face nimic din ce îi spune ea, în schimb face orice îl roagă bunica. Studiind detaliat situația, am descoperit că micuțul își manipula bunica. De fiecare dată când venea în vizită ea aducea dulciuri, iar copilul se bucura de venirea ei doar din cauza acestora. Dacă bunica venea cu mâinile goale, nu îi deschidea ușa până nu afla dacă a adus ceva bun. În așa fel, mama și bunica, folosind în exces recompensele, au căzut în plasa acestei greșeli. Cadourile nu trebuie să fie constante, de altfel își pierd valoarea și nu mai aduc bucurie.

Educația copiilor: pedeapsă sau recompensă?

Fiți atenți și sensibili cu copilul dumneavoastră, ascultați-l și înțelegeți-i necesitățile și dorințele, căutând în fiecare caz metode optime și corecte de recompensă și pedeapsă.

Elena Osadciaia, psiholog

Sursa