Mărarul în perioada alăptării naturale – beneficii pentru mame și micuți

Mărarul în perioada alăptării naturale – beneficii pentru mame și micuți

-
//
01.02.2017

Calitățile folositoare ale mărarului sunt bine cunoscute. Astăzi mărarul este folosit nu doar în calitate de condiment, ci și ca un remediu profilactic și curativ împotriva multor boli. Acest lucru este de înțeles, având în vedere că mărarul este bogat în substanțe folositoare, vitamine și microelemente. El este deosebit de benefic pentru femei în perioada alăptării. Consumul de mărar are o influență pozitivă nu doar asupra sănătății mamei care alăptează, ci și asupra sănătății sugarului. În plus, consumând mărar, mama poate stimula lactația și prelungi perioada acesteia.

Mărarul în perioada alăptării naturale – beneficii pentru mame și micuți

Cum influențează consumul de mărar asupra lactației?

Este posibil ca unele mămici care alăptează să fie neîncrezătoare în afirmația că mărarul le poate ajuta în perioada de lactație. Însă acest lucru este demonstrat științific: mărarul este capabil să îmbunătățească lactația, să crească cantitatea de lapte matern, să îi sporească proprietățile și calitățile și să prelungească perioada de alăptare.

Există o mulțime de rețete populare care includ mărarul și care contribuie la creșterea lactației. De regulă, la prepararea acestora se folosesc semințele de mărar și verdeața. Desigur, mărarul nu acționează la fel de repede ca preparatele scumpe din farmacii, care stimulează lactația. Însă dacă îl consumați zilnic, rezultatul va fi pozitiv. 

Rețete din mărar pentru creșterea lactației

De exemplu, pentru creșterea cantității de lapte matern, mama trebuie să consume cocktailul de mărar sau ceai cu mărar. Aceste băuturi nu doar influența pozitiv asupra lactației, ci și vor avea o acțiune calmantă, prevenind semnele depresiei postpartum.

Cocktailul de mărar poate fi pregătit în felul următor:

  1. Mărunțiți semințele de mărar cu blenderul sau aparatul de cafea (puteți adăuga anason și fenicul în diferite cantități).
  2. Turnați apă clocotindă peste semințele mărunțite de mărar (anason și fenicul): 1 lingură de semințe la 1 pahar de apă fierbinte.
  3. Acoperiți vasul și lăsați să se infuzeze (30-35 de minute).
  4. Strecurați.

Se recomandă administrarea acestui cocktail de cel puțin trei ori pe zi, de preferință cu 30-35 de minute înainte de alăptarea copilului, cu înghițituri mici.

Și ceaiul de mărar se pregătește foarte simplu:

  1. Mărunțiți semințele de mărar cu blenderul sau aparatul de cafea.
  2. Turnați peste semințe apă clocotindă: 1 pahar de apă fierbinte la 1 lingură de semințe mărunțite.
  3. Acoperiți ceaiul și lăsați să se infuzeze (5-7 minute).
  4. Strecurați.

Ceaiul de mărar se recomandă a fi consumat pe parcursul întregii zile, preferabil înainte de alăptare, cu înghițituri mici.

Mărarul în perioada alăptării naturale – beneficii pentru mame și micuți

După prima administrare a cocktailului sau  a ceaiului de mărar trebuie să urmăriți reacția micuțului. Dacă nu au apărut nici un fel de reacții negative, puteți continua liniștit administrarea băuturilor cu mărar. Dacă însă consumul de ceaiuri cu această plantă a provocat o alergie la copil, este mai bine să renunțați, cel puțin pentru un timp.

Trebuie menționat că nu tuturor femeilor le place gustul cocktailului sau ceaiului de mărar. În acest caz puteți folosi mărar în stare proaspătă, adăugându-l în bucate: salate, supe, garnituri.

Care sunt beneficiile apei cu mărar pentru sugar?

Mulți copii suferă din cauza colicelor – dureri de burtă însoțite de balonare și formare excesivă de gaze. Colicele provoacă disconfort: copilul este capricios, plânge fără motiv evident, doarme puțin și neliniștit. Multe mămici recurg la preparate medicamentoase scumpe, sperând să îmbunătățească starea micuțului. Însă în ajutor vă poate veni mărarul obișnuit. Decoctul de mărar este un remediu profilactic excelent împotriva colicelor. Apa cu mărar atenuează durerea, ceea ce înseamnă că micuțul va deveni mai liniștit. În plus, acest remediu nu provoacă dependență.

Acest remediu trebuie pregătit nu din mărar obișnuit, ci din fenicul (numit și mărar de casă). El are un gust și o aromă mai pronunțate.

Apa de mărar se pregătește în felul următor:

  1. Mărunțiți semințele de fenicul cu ajutorul blenderului sau aparatului de cafea.
  2. Turnați apă clocotindă peste semințele mărunțite, respectând următoarele proporții: 1 lingură de semințe la 1 pahar de apă fierbinte.
  3. Acoperiți vasul și lăsați să se infuzeze (cel puțin 60 de minute).
  4. Strecurați.

Vă recomandăm totuși să consultați medicul pediatru și să precizați doza zilnică acceptabilă pentru micuț. Și asta pentru că trebuie să țineți cont nu doar de vârsta copilului, ci și de greutate, precum și particularitățile individuale ale organismului. De exemplu, nu este recomandabil să dați apă de mărar copiilor mai mici de 2 săptămâni. Copilașilor între 2 și 4 săptămâni li se administrează apă de mărar de trei ori pe zi, câte 10 picături. Pentru copiii între 2 și 4 luni, doza poate fi mărită la 20 de picături, de asemenea de 3 ori pe zi. Apa de mărar poate fi pregătită acasă sau cumpărată de la farmacie.

Mărarul în perioada alăptării naturale – beneficii pentru mame și micuți

Măsuri de precauție

În pofida calităților benefice, în unele cazuri mamele care alăptează trebuie să consume mărarul cu mare atenție, iar alteori chiar să îl excludă. De exemplu, dacă până la sarcină și naștere femeia prezenta reacții alergice la consumul de mărar, este mai bine să renunțe la el și în perioada alăptării. Se știe că mărarul conduce la scăderea tensiunii arteriale, de aceea nu este recomandat femeilor hipotonice. În acest caz mărarul va înrăutăți situația: sunt posibile slăbiciuni și vertije, grețuri și leșinuri. În plus, există persoane cu intoleranță individuală la anumite produse.

Dacă nu există nici un fel de contraindicații, iar consumul de mărar nu produce nici un fel de consecințe negative pentru mamă și copil, îl puteți include cu încredere în alimentația zilnică a mamei care alăptează!