Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru

-
//
30.03.2016

Există tehnici speciale de masaj pentru gravide, cu ajutorul cărora pot fi soluționate multe probleme, așa ca cefaleea și durerile de spate, cramele musculare, umflarea mâinilor și picioarelor asociată sarcinii, dereglările de somn, constipația, vergeturile sau chiar tonusul sporit al uterului. Femeia care așteaptă un copil trebuie să aibă încredere doar în mâinile unui profesionist, care cunoaște particularitățile situației ei și poate lucra cu gravidele. În caz contrar, în termenele inițiale ale sarcinii, masajul poate provoca un avort spontan. În ce lună puteți începe masajul, ce tip de masaj este necesar și cum să alegeți specialistul potrivit ne-a povestit Ina Petraru, medic-ortoped, osteopat, maseur, vertebrolog.

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru Cum ne poate ajuta masajul în timpul sarcinii?

Ina: Masajul pentru gravide ajută în atenuarea durerilor și reducerea stresului din timpul sarcinii. Crampele musculare, spasmele și durerile – toate acestea dispar după un masaj profesionist pentru gravide. Totodată, masajul intensifică circulația sângelui și a limfei, ceea ce contribuie la reducerea edemelor care apar deseori în timpul gravidității. În plus, masajul poate micșora tensiunea din articulațiile genunchiului și a șoldului. Știați oare că masajul poate conduce la atenuarea durerilor din timpul travaliului datorită întăririi mușchilor antrenați în procesul de naștere?

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru Ce tipuri de masaj pot fi efectuate în timpul sarcinii?

Ina: Principalele zone pentru masaj sunt gâtul și umerii, spatele, zona lombară, tălpile, mâinile, brațele, urechile.

Și mâinile au nevoie de masaj. Cea mai simplă metodă de restabilire a circulației sangvine, de relaxare și de eliminare a edemului este strângerea cu putere a degetelor în pumn și descleștarea lor în decurs de două-trei minute.

Începem cu masajul spatelui. Masarea propriu-zisă a coloanei este interzisă, se masează, de obicei, doar mușchii. Efectuăm întâi mişcări de netezire, apoi de frecare şi abia la sfârşit de frământare. Trebuie să se ţină cont de starea gravidei şi senzaţiile acesteia. Nu trebuie să existe nici disconfort, nici durere.

Masajul picioarelor în timpul sarcinii

Acest tip de masaj este foarte folositor, pentru că picioarele sunt deosebit de solicitate. Pot apărea edeme, umflături, crampe şi cârcei. Masajul picioarelor îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi reduce din simptomele neplăcute. Picioarele trebuie masate pe rând, de la talpă spre şold.

Masajul feţei în timpul sarcinii

Un astfel de masaj poate fi considerat mai mult o procedură cosmetică decât curativă. Aici se utilizează mişcările delicate de netezire şi lovire uşoară. Pentru ca procedura să aducă un beneficiu cât mai mare, se recomandă aplicarea unor măşti nutritive. Masajul pentru gravide are multe avantaje, însă nu trebuie să uităm că sunt permise doar atingerile uşoare şi fine în zona spatelui şi a sacrumului. În timpul sarcinii este interzisă masarea abdomenului. Cel mai bine este să alegeţi o poziţie culcat pe o parte.

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru Prin ce se deosebeşte masajul din timpul sarcinii de masajul obişnuit?

Masajul pentru gravide se deosebeşte de masajul obişnuit. Gravida trebuie aşezată într-o poziţie diferită în timpul masajului. Dacă nu se respectă această regulă, masajul poate dăuna femeii şi copilului ei. Ca să nu mai vorbim de faptul că există anumite părţi ale corpului femeii gravide unde masajul este interzis.

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru Cine trebuie să efectueze masajul? Cum să alegem un specialist bun?

Înainte de a alege un maseur terapeut, femeia gravidă trebuie să verifice diploma de studii, licenţa de maseur terapeut, precum şi capacităţile acestuia. Masajul pentru gravide este o direcţie specializată, care necesită o pregătire specială, pentru că el trebuie să fie sigur – nu trebuie să existe nici un fel de riscuri. Un specialist obişnuit nu este potrivit atunci când vine vorba despre masajul pentru gravide. Maseurul trebuie să ştie totul despre mecanismul de funcționare a organismului în timpul sarcinii.

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru De ce femeile trebuie să facă masaj?

Eficienţa masajului în timpul sarcinii rezidă în faptul că îmbunătăţeşte fluxul sanguin, contribuind la dezvoltarea normală a fătului. De asemenea, acesta reduce durerea din zona lombară. Este o metodă bună de profilaxie a edemelor membrelor. Este eficient în caz de varice.

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru Există şi anumite contraindicaţii?

Masajul este contraindicat în primele săptămâni de sarcină. Principala contraindicaţie este riscul de avort spontan. Alte contraindicaţii:

  • dureri acute în spate;
  • boli infecţioase;
  • febră mare;
  • acutizări ale bolilor cronice ale organelor interne;
  • boli de piele.

După trei luni, în cazul în care nu există alte contraindicaţii dintre cele descrise mai sus, medicul nu ar trebui să interzică masajul. Dar trebuie să aveţi grijă la tipul de masaj pentru gravide şi tehnica de execuţie. Se interzice categoric utilizarea procedeelor prin vibrare şi lovire, aparatele de masaj electrice. Cel mai bine este să masaţi diverse părţi ale corpului, în special zonele care vă deranjează, timp de 15-20 de minute, zilnic sau peste o zi.

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru Ce trebuie să ţină minte gravida?

În ultima perioadă de sarcină, masajul se efectuează în poziţia culcat pe o parte sau aşezat pe un scaun. Nu trebuie să vă fie ruşine să întrerupeţi masajul pentru a merge la baie. Pentru ca efectul masajului să fie maxim, toate stările de disconfort din timpul şedinţei de masaj trebuie eliminate. Nimic nu trebuie să vă irite sau să vă sustragă. Dacă au apărut senzaţii neplăcute, fizice sau emoţionale, întrerupeţi imediat şedinţa. Mişcările trebuie să fie fine, delicate, line, fără presiune. Sunt permise doar mişcările de netezire şi frecare delicate.

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru

Masajul în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Ina Petraru Este permisă utilizarea uleiurilor eterice în timpul masajului?

Nu vă temeni nici de uleiurile pentru masaj. Masajul din timpul sarcinii trebuie să vă aducă doar senzaţii şi sentimente plăcute.

Sfat: Masajul pentru gravide poate reduce semnificativ riscul unor posibile complicații. În plus, noile tehnici de masaj sunt chemate să o ajute pe viitoarea mămică să nu perceapă sarcina drept o povară grea şi o renunţare la viaţa normală, ci să se bucure de fiecare clipă şi să îşi dorească şi alţi copii.

A pregătit Cristina Scripnic