Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob

-
//
28.12.2016

Înainte sunt sărbătorile de Crăciun și Revelion și vacanța de iarnă a copiilor, iar aceasta înseamnă o perioadă foarte „fierbinte”. Practic în fiecare familie, pe lângă cadouri, sunt procurate jucării destul de periculoase. Vorbim aici despre articolele pirotehnice. Toți vor să lanseze artificii sau să aprindă focuri bengaleze împreună cu copiii, dar nu se gândesc la faptul că această distracție poate avea urmări destul de tragice. Despre cum să folosim corect articolele pirotehnice, precum și cum să acordăm primul ajutor persoanelor care au suferit din cauza acestora ne-au vorbit astăzi: Dumitru Polșcin, comandantul serviciului salvare al Detașamentului salvatori și pompieri sectorul Centru și Dumitru Iosob, medic de urgență, „Medpark”.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Dumitru, sărbătorile de iarnă sunt deja foarte aproape, la ce lucruri trebuie să avem grijă în această perioadă, dacă ne referim, în primul rând, la articolele pirotehnice?

Sărbătorile de iarnă sunt, desigur, o perioadă minunată, plină de veselie, pe care o petrecem împreună cu familia, făcând planuri ingenioase cum și când să ascundem cadourile sub brad, iar apoi să urmărim fețele fericite și pline de încântare ale copiilor care le găsesc la ora 12, însă… Pentru ca sărbătoarea să fie una reușită și să nu se transforme în tragedie, părinții trebuie să fie foarte atenți. Luminițele electrice atârnate pe draperii sau pe brad, lăsate fără supraveghere, pot deveni o cauză a incendiilor, la fel ca artificiile lansate incorect, care pot ajunge în balconul cuiva, iar folosirea petardelor, în special de către copii, poate „asigura” întâmpinarea Anului Nou în secția de urgență a spitalului.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Ați întâlnit cazuri de aprindere a ghirlandelor și luminițelor de brad în apartamente? Cum să evităm acest lucru?

În cei 14 ani de activitate, s-a întâmplat de mai multe ori să fiu de serviciu în noaptea de Revelion. Odată, semnalul de alarmă a fost tras la ora 12 fără un minut, când proprietarii casei au plecat în vizită lăsând ghirlandele aprinse atârnate de draperii. A avut loc un scurt circuit, iar în acest caz incendiul se propagă foarte repede… Într-un cuvânt, pompierii nu au sărbători și zile de odihnă… Probabil, cineva poate spune că acest lucru este cam plictisitor, însă cred că este mai bine să respectăm regulile de folosire a articolelor pirotehnice, decât să transformăm sărbătoarea în tragedie.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Care sunt regulile de cumpărare și utilizare a pirotehnicii?

La alegerea articolelor pirotehnice, trebuie să știți următoarele:

  • Articolele pirotehnice trebuie cumpărate doar din magazinele (secțiile) specializate.
  • Atunci când cumpărați articole pirotehnice, verificați prezența: certificatului de conformitate, instrucțiunii și termenului de garanție.
  • Nu folosiți articole pirotehnice artizanale!
  • Dacă vreți să achiziționați un articol necunoscut și nu beneficiați de consultație calificată sau nu există instrucțiuni de folosire, mai bine renunțați.
  • La alegerea articolelor pirotehnice, verificați cu grijă aspectul lor exterior. Nu cumpărați și nu folosiți articole care prezintă defecte vizibile: sunt ude, deformate, au crăpături sau alte defecțiuni ale corpului sau fitilului.
  • Trebuie să rețineți că, în cazul manipulării incorecte și neatente a articolelor pirotehnice, precum și în cazul păstrării lor în condiții neadecvate, acestea se inflamează ușor și pot conduce la traume.
  • Înainte de a folosi orice produse pirotehnice, citiți cu cea mai mare atenție instrucțiunile și acordați o atenție sporită zonei de securitate.
  • Până la Revelion, petardele și rachetele trebuie păstrate în loc curat, uscat și sigur, de exemplu în sertare sau lădițe, departe de aparatele de încălzit și copii.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Din câte știu, este interzisă vânzarea articolelor pirotehnice către copii?

Există o lege care interzice vânzarea pirotehnicii persoanelor minore. Și este de înțeles! Acest gen de articole poate prezenta pericol, copiii de regulă nu citesc etichetele, atunci când cumpără ilegal petarde și rachete, de aceea în mâinile lor pot ajunge articole de clasa 4 sau 5 de pericol, pe care le poate manipula doar o persoană special pregătită. Consecințele unor astfel de experimente pot fi nu doar traumele, ci și incendiile, pentru care vor trebui să răspundă părinții.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Ne-ați oferit deja sfaturi pentru alegerea produselor pirotehnice, dar probabil aveți câteva și pentru folosirea lor?

La folosirea articolelor pirotehnice se interzice categoric:

  •  utilizarea articolului până la citirea instrucțiunilor;
  •  lansarea acestora pe vânt mai mare de 5 m/s;
  •  folosirea pirotehnicii atunci când în zona de risc se află oameni, animale, materiale inflamabile, copaci, clădiri, construcții locuibile, linii de tensiune;
  •  lansarea acestora ținându-le în mâini și apropierea de ele în decurs de 2 minute după lansare;
  •  înclinarea spre articol în timpul utilizării;
  •  folosirea articolelor pirotehnice cu termen de garanție expirat sau cu defecțiuni vizibile;
  •  efectuarea oricăror manipulări neprevăzute de instrucțiunea de utilizare, precum și dezasamblarea articolelor;
  •  lansarea pirotehnicii în încăperi închise, apartamente, oficii (cu excepția confeti-urilor, focurilor bengaleze și lumânărilor arteziene, permise pentru utilizare în încăperi închise), precum și lansarea acestora de pe balcoane și logii;
  •  manipularea artificiilor de către copii, fără supraveghere;
  •  uscarea artificiilor pe aparatele de încălzit – calorifere etc.;
  •  se interzice categoric folosirea artificiilor lansate în sus alături de casele de locuit și alte construcții: ele pot ajunge în case, în poduri, pe acoperiș, balcoane și provoca incendii. 

Eliminarea articolelor pirotehnice

Articolele pirotehnice trebuie eliminate împreună cu reziduurile casnice, după ce au fost ținute în apă în decurs de 24 de ore.

În caz de rateu al articolelor pirotehnice:

  • așteptați cel puțin 10 minute, pentru a vă convinge de rateu;
  • dacă fitilul a ars, se interzice aprinderea lui repetată;
  • verificați vizual articolul pirotehnic, pentru a vă convinge că nu există porțiuni care ard sau mocnesc.

Dacă noi, adulții, vom respecta aceste reguli simple, nu vom permite copiilor să folosească articole pirotehnice și nu vom lăsa luminițele aprinse agățate de materiale inflamabile (așa ca bradul, draperiile etc.), totul va fi bine și sărbătoarea va rămâne pentru totdeauna în amintirea copilașilor! Iubiți viața, aveți grijă de copii, de bunurile dumneavoastră și ale celorlalți… Iar dacă observați un focar de incendiu, sunați la 901, nu lăsați focul să se extindă. Apelul nu vă costă nimic, dar puteți salva bunurile sau chiar viața altor persoane.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Dumitru, care sunt cele mai răspândite traume ca urmare a utilizării incorecte a articolelor pirotehnice?

Este vorba, în primul rând, despre traumatisme și arsuri. De regulă, sunt arsuri ale mâinilor și fețelor, dar și răni ale ochilor, cauzate de părticelele artificiilor care ajung în ochi și de fumul iritant. O lansare incorectă poate conduce la orbire. Sunt posibile și tăieturi, alături de arsuri, din cauza detaliilor în mișcare.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Cum să acordăm corect primul ajutor medical persoanelor care au avut de suferit?

În primul rând, chemați ambulanța. În timp cât așteptați venirea acestuia, întreprindeți următoarele acțiuni:

1. Scoateți persoana care a avut de suferit din zona focarului. Traumele mecanice sunt deseori însoțite de arsuri termice.

2. În cazul unor traume mecanice și arsuri termice, întreprindeți următoarele:

  • spălați rana cu apă rece curgătoare;
  • aplicați un bandaj steril;
  • aplicați gheață pe zona afectată, prin câteva straturi de stofă, pentru a nu infecta rana.

3. În cazul în care o parte a corpului a fost ruptă (membru, deget), găsiți-o și luați-o cu dumneavoastră. Este foarte probabil că medicii vor reuși să o coase la loc.

4. În caz de hemoragie, aplicați pe membru, deasupra rănii un garou, care trebuie slăbit periodic.

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob

Pericole de Revelion – produse pirotehnice în mâinile copiilor! Interviu cu specialiștii Dumitru Polșcin și Dumitru Iosob Ce nu trebuie să facem la acordarea primului ajutor medical?

Absolut toți adulții trebuie să știe că, în caz de arsuri, se interzice: 

  1. Ungerea locului ars cu grăsime și ulei.
  2. Smulgerea hainelor de pe suprafața arsă.
  3. Spargerea veziculelor;
  4. Bandajarea strânsă a suprafeței arse.
  5. Aplicarea plasturilor.
  6. Folosirea metodelor populare: presărarea de prafuri și amidon.
  7. Aplicarea de iod, verde de briliant, loțiuni, unguente.

Arsurile cauzate de articolele pirotehnice trebuie clătite imediat cu apă curgătoare curată, pentru a curăța zona de resturile de produse chimice acide. Clătiți bine și ochii, în cazul contactului cu praf din artificii sau scântei de la focurile bengaleze.

Realizat de Cristina Scripnic