Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk

-
//
08.02.2016

La ora actuală, în farmacii, magazine specializate în comercializarea echipamentului medical există o diversitate de termometre – cu mercur, electrice și infraroșii, fără atingere și cu atingere, de unică folosință și cu capete flexibile. Însă majoritatea părinților continuă să cumpere și să folosească pentru măsurarea temperaturii corporale a copilului anume termometre cu mercur. Cu toții cunoaștem că mercurul este nociv și că echipamentul ce conține mercur trebuie utilizat cu maximă atenție. Din întîmplare, termometrul ne poate aluneca din mînă. Dacă am spart un termometru, ne-am creat o problemă în plus:  „Ce să facem?!” Și nu contează deloc în această situație dacă tubul termometrului s-a spart sau doar a crăpat.  Îngrijorarea este întemeiată, deoarece mercurul este foarte periculos.

La aceste întrebări ne-a răspuns Simion Covalciuc - colonel, comandant al detaşamentului de pompieri şi salvatori (sectorul Buiucani)

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk Cît de periculos este mercurul pentru sănătatea omului?

Mercurul, la cădere, se divizează în mai multe picături (bobițe), care se împrăștie prin încăpere. Acestea pătrund foarte ușor prin fisurile din podea, pereți, mobilă sau sub podea. Mercurul se evaporă la temperatura de 18°С, otrăvind aerul pe care îl respirăm. Conform clasificației actuale a substanțelor și compușilor nocivi, mercurul se face parte din clasa I, adică din substanțele foarte nocive. Odată pătruns în organismul uman, provoacă nu numai o iritație locală, dar, și mai grav, o intoxicație internă profundă: atacă sistemul cardio-vascular, intoxică rinichii, inhibă sistemul nervos central. În cazul pătrunderii în organism prin sistemul digestiv, ceea ce se întîmplă mai rar și doar în cazul micuților, trebuie să provocați voma și să chemați imediat ambulanța. Un astfel de incident este foarte periculos  și poate avea efecte letale.

După cum se stipulează în Declarația Organizației Mondiale de Sănătate din 2013, „Mercurul – chiar și într-o cantitate foarte mică – poate cauza probleme foarte serioase de sănătate și reprezintă o amenințare pentru dezvoltarea intrauterină a fătului sau pentru dezvoltarea în primele etape ale vieții copilului. Mercurul poate produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos, digestiv și imunitar, precum și asupra plămînilor, rinichilor și ochilor.

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk De ce nu trebuie să utilizăm termometrul cu mercur pentru măsurarea temperaturii corporale a copilului?

Pentru că este periculos. Copilul poate sparge termometrul. Мама, în grabă, poate pune termometrul într-un loc ușor accesibil sau nu crede că micuțul  poate să-l ajungă de pe o poliță sau alta. Și aceste cazuri sînt frecvente.  E și mai periculos dacă  micuțul este singur cînd sparge  termometrul. Copilul se poate juca cu mărgelușele de metal, ceea ce poate  avea efecte grave, plus că se poate tăia cu cioburile ascuțite.

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk Cum procedezi în cazul în care micuțul a mușcat o bucată de termometru sau a înghițit mercurul?

Trebuie de chemat imediat ambulanța și DSE. Chiar și termometrele pentru copii, confecționate din sticlă mai groasă, se pot ușor sparge. Dacă  termometrul s-a spart, mercurul se poate scurge. Mercurul este foarte nociv, se evaporă foarte repede, anume vaporii prezintă pericol pentru sănătate. În primul rînd, trebuie să provocați voma și să așteptați ambulanța. Copilul va fi internat și se vor întreprinde măsurile necesare pentru salvarea sănătății acestuia.

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk Ce e de făcut dacă s-a spart termometrul?

Apelați imediat DSE la numărul de telefon 901 sau 112.

Pentru a strînge mercurul, puneți-vă mănuși de cauciuc.

  1. Îngrădiți locul unde s-a spart termometrul. Adunați-l dinspre margini spre centru, pentru a evita împrăștierea mercurului prin apartament. Mercurul are proprietatea de a se lipi de suprafețe, în special de talpa încălțămintei, labele animalelor și poate fi foarte ușor împrăștiat prin încăpere.
  2. Adunați mercurul într-un borcan de sticlă cu apă rece și închideți strîns capacul. Apa nu va permite evaporarea mercurului. Puteți presăra nisip în borcan. Nu plasați borcanul alături de o sursa de căldură.
  3. Transmiteți neapărat borcanul personalului DSE. Ei vor lua borcanul.
  4. Bobițele cele mai mărunte se por strînge cu o pară de cauciuc, o seringă, cu două foi de hîrtie, scotch sau cu un ziar umed.
  5. Aerisiți încăperea. Dacă au mai rămas picături, ele se vor evapora.
  6. Prelucrați suprafețele cu soluție de clor sau cu cloramină, aceasta va face ca mercurul să nu se împrăștie. Dacă nu aveți în casă nici una, nici alta, pregătiți o soluție din 30 g bicarbonat de sodiu, 40g de săpun ras și un litru de apă. Prelucrați suprafața  și lăsați să acționeze  2 ore, apoi spălați cu o soluție de săpun și apoi cu apă. Repetați acțiunea cîteva zile la rînd. 
  7. Predați cîrpele, soluția și celelalte obiecte folosite la strîns  personalului DSE.

Pericolele pe care le reprezintă termometrul cu mercur. Interviu cu specialistul Simion Covalchuk

Rețineți: Pentru a fi siguri că încăperea nu prezintă pericole, părinții trebuie să anunțe DSE despre cele întîmplate. În caz de necesitate, o echipă specializată va veni pentru a  desfășura demercurizarea. Numai că, în cazul spargerii unui termometru, nu va fi nevoie de așa ceva. 

Interviu realizat de Cristina Scripnic