Alăptatul la sân – este una dintre cele mai importante etape ale maternității,  despre beneficiile alăptări s-au scris o mulțime de cărți. Dar mamelor tinere nu le reușește totul de la început, uneori au nevoie de ajutor, informare despre cum să pună micuțul la sân, ce poziții sunt recomandabile pentru aceasta.

Pozițiile de alăptare

Confortul mamei din timpul alăptatului depinde de durata alăptării. Dacă în timpul alăptării mama șade într-o poziție incomodă de fiecare dată, simte dureri în spate și în regiunea gâtului, disconfort, aceasta este enervant. De aceea  e important să adoptați o poziție corectă atât atunci când este micuț de tot, cât și atunci când este  mai mărișor, destul de activ și dinamic.

De ce contează poziția?

Dacă alegeți o poziție corectă, puteți pune repede și bine copilul la sân, copilul va apuca corect sfârcul, ceea înseamnă că va primi cantitatea de lapte de care are nevoie pentru a se sătura. Astfel alăptatul nu va fi dureros  și veți putea comunica cu micuțul, fără să obosiți. Aceasta este destul de important în primele luni, când alăptați mai des, inclusiv noaptea.

Trebuie să știți a alăpta la fel de bine atât în poziție așezat, cât și în poziție culcat sau  în picioare. Dacă obosiți în timpul alăptatului, laptele se reduce din cauza hormonului stresului și copilul îl dobândește mai greu. Copilul va fi nervos, capricios, poate renunța la sân. La fel  și mama poate fi iritată din această cauză. De aceea  e important să cunoașteți pozele de alăptare și să le alegeți pe cele mai potrivite pentru dumneavoastră.

Poziția din șezut

E poziția tradițională – atunci când mama ține copilul pe brațe, iar ea stă pe scaun, fotoliu sau pe pat.

Poza „leagăn” – e poza cu care fiecare mamă începe să-și hrănească copilul încă la maternitate. Mama așezată, cu o mână ține copilul la sân,  căpșorul  se află pe îndoitura brațului, cu o mână susține spatele și fundulețul, iar cu cealaltă mână îl ajută pe copil să apuce sfârcul. De obicei, copilul este ținut pe mâna din partea sânului din care va fi alăptat, iar cu mâna cealaltă este ajutat să țină sânul. Pentru comoditate, puteți sprijini mâna pe mânerul scaunului sau al fotoliului. Puteți pune pe brațe o pernuță, pe care să culcați copilul.  Cea de-a doua mână va fi liberă ca să vă ajutați în timpul alăptării. E important să aveți de ce vă sprijini ca să nu vă aplecați înainte și să nu încordați mușchii spatelui și gâtului.

Poziția „leagăn încrucișat” e analogică cu cea anterioară, doar că mama ține copilul în poziția opusă sânului din care îl hrănește, fixând cu palma și degetul mare capul și gâtul  copilului. Cu mâna liberă îl ajută pe copil să apuce sfârcul și susține sânul în timpul alăptării. Și în această poziție puteți folosi pernuțele, mânerele fotoliilor, ca să vă fie cât mai comod și confortabil. Această poziție este recomandată în cazul bebelușilor care încă nu țin bine capul, pentru că mama va susține cu palma căpșorul și gâtișorul acestuia.

Pozițiile de alăptare

Puteți folosi în cazul acestei poziții un scăunel pentru picioare, în special sub piciorul din partea sânului din care hrăniți. Piciorul ridicat va sprijini capul micuțului, astfel mâinile vor obosi mai puțin. În această poziție e important ca burtica micuțului să fie lipit de burta mamei, iar capul și gâtul să fie  la același nivel.

Poziția „de sub mână” e foarte comodă pentru femeile care se confruntă cu dureri în zona subsuorii. Această poziție este foarte confortabilă. Copilul se află într-o parte, pe sub mână, burtica este lipită de corpul mamei, iar piciorușele se află la spatele mamei. Căpșorul se va sprijini cu mâna din partea sânului din care hrăniți, precum ați ține o minge de baschet. Pentru comoditatea copilului, e mai bine să folosiți o pernuță pentru corp. Copilul se pune la sân pe sub mănă, iar cu cea de-a două mână este ajutat să țină sânul. Astfel capul și gâtul se află sub sân, iar corpul înconjoară talia mamei.

În aceste poziții fiți atente ca năsucul copilului (nu gurița) să se afle la nivelul mamelonului. În acest mod copilul va putea apuca bine sfârcul și o parte din areolă când deschide gurița și nu va cauza răni, primind astfel cantitatea de lapte necesară.

Poziția întinsă pe o parte

Noaptea sau dacă ați făcut cezariană, în primele săptămâni e mai comod  să alăptați întinsă pe o parte. Trebuie să vă culcați pe o parte și să puneți sub cap o pernă astfel încât capul și gâtul să fie complet relaxate.   E interzis să sprijiniți capul pe pernă, pentru că nu este comod și poate să vă amorțească  mâna și gâtul. Copilul trebuie culcat perpendicular de corpul dumneavoastră, cu căpșorul pe mâna dumneavoastră, ținându-l bine alături. Cu mâna pe care stați culcată îi veți sprijini gâtișorul, spatele și fundulețul. Cu cealaltă mână îl veți ajuta să găsească sânul. E important ca în timpul alăptatului să nu încordați gâtul și spatele, să fiți relaxată.   Noaptea puteți ațipi în această poză în timp ce alăptați.

Întinsă pe o parte, puteți alăpta cu sânul din partea de deasupra, punând o pernuță în așa mod încât capul micuțului să  ajungă la sân. Cu mâna din partea de jos, pe sub pernă,  îl puteți ajuta să prindă sfârcul. La spatele copilului puneți un rulou din scutece  sau prosop, ca să nu se rostogolească.

Pozițiile de alăptare

Atunci când vă lăsați în cot, nu vă aplecați peste copil prea tare. Această poziție vă va obosi și va împiedica scurgerea laptelui, iar copilul se poate îneca la început din cauza unei scurgeri abundente de lapte, acumulat între mese.

„Alăptarea în poziție inversă» se aseamănă cu precedenta, dar copilul se află cu fața la sân, iar picioarele în direcția capului mamei. Aceasta poză e recomandabilă în cazul sânului mai mare, ca să fie golit uniform de lapte. Poza e comodă în primele luni, cât este mic de statură.

În cazul unui flux abundent de lapte, copii devin nervoși. În această situație e recomandabilă poziția „culcat pe spate”. Mama se culcă pe spate, iar copilul este culcat pe burtica ei cu căpșorul la sân. Pentru că laptele se scurge împotriva gravitației, fluxul va fi mai mic, iar după ce va suge puțin vă puteți întoarce pe o parte.  În această poziție îl puteți legăna. Căldura mamei, bătăile inimii și laptele matern îl relaxează pe micuț, reduc colicele și acesta adoarme.

Alăptatul în picioare

Uneori, după cezariană sau dacă nu vă aflați acasă, e nevoie să căutați ceva de care să vă sprijiniți, ca să vă fie mai comod. De obicei se alăptează în poziție „leagăn tradițional”, ținându-i capul micuțului pe antebrațul de lângă sân,  ajutându-l cu cealaltă mână. De ajutor vă pot fi slingul – în acest mod îl puteți hrăni neobservabil pe copil și mâinile mamei vor fi libere.

Pozițiile de alăptare

Copilașii mai mărișori în această poziție se înclină spre sân. Puteți așeza copilul pe coapsă sau în poală.   Copiii de 6-8 luni sunt foarte activi și uneori sug în prize foarte mici, pentru o gustare  sau pentru a-și potoli setea.  De aceea e suficient ca mama doar să se așeze, iar copilul se face comod singur. Fiți atente ca mucuțul să se simtă confortabil. Copilașii mai măricei singuri îi arată cum le este mai comod, și pot lua cele mai inimaginabile poze, și se va sătura.

Situații exclusive 

Alteori se fac blocaje și micuțul refuză sânul din cauza fluxului lent. Experții recomandă să vă așezați în genunchi deasupra copilului. Astfel se intensifică  scurgerea laptelui, determinată de forța gravitațională, sânul se umple proporțional și se intensifică curgerea laptelui.

Sfaturi valabile 

E important să cunoașteți pozițiile de alăptare. Aceasta vă va ajuta să evitați anumite probleme în legătură cu alăptatul. Schimbând pozițiile, sânul se golește proporțional, se stimulează lactația, iar mama nu se obosește și nu își încordează mușchii.

Pozițiile de alăptare

În orice poziție copilul trebuie pus corect la sân:

  • copilul trebuie să apuce nu doar sfârcul, ci și areola;
  •    
  • buza de jos a copilului trebuie să se afle în afară, iar între sfârc și buză să se vadă limba;
  •    
  • nasul și bărbița trebuie să se atingă de sânul mamei, dar să nu fie astupate de sân; 
  •    
  • în timpul alăptatului nu trebuie să simțiți dureri sau disconfort.

Indiferent de poziție, e important să se simtă confortabil atât mama, cât și copilul. 

Sursa