Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie?

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie?

-
//
18.11.2016

În conștiința părinților, desenele animate și copiii se completează reciproc. Deseori părinții nici nu se gândesc la faptul că foarte curând odorașul iubit nu va putea fi „rupt” de la ecran sau monitor. După cum afirmă cercetătorii, desenele animate moderne, difuzate nonstop pe canalele pentru tinerii telespectatori, pot influența negativ asupra dezvoltării copilului, formându-i inclinații spre violență și dependență. Despre influența desenelor animate asupra conștiinței copiilor ne-a vorbit Marina Valueva, master în psihologie, lector la catedra de psihologie a Universității de Stat din Moldova.

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie?

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie? Marina, de la ce vârstă putem permite copilului să vizioneze desene animate?

Este o întrebare foarte actuală. Televiziunea contemporană oferă o gamă foarte diversă de desene animate. Ele sunt accesibile în orice cantitate, la orice temă și pentru diverse vârste. Sunt atât de multe, încât părinții se bucură din suflet că micuții lor pot avea ceea ce ei nu avut niciodată și le pun desene de la vârstele cele mai fragede. Haideți să ne amintim de noi în copilărie. Oare există cineva căruia să nu îi fi plăcut desenele animate? „Tom și Jerry”, „Stai, că îți arăt eu!”, iar în weekend – „Chip și Dale”, „Donald Duck”, „Gummi Bears”…

Problema consta în faptul că numărul lor era foarte redus și erau difuzate la ore strict stabilite. Adică era un fel de dozaj. Și e normal – toate trebuie să aibă o limită. De exemplu, dacă mănânci prea mult tort, efectul nu este prea pozitiv. De aceea este important să nu exagerăm.

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie? Cum influențează desenele animate asupra subconștiinței copiilor și cum le formează viziunea despre lume?

Din desene animate copilul primește deseori primele informații despre evenimente și fenomene necunoscute lui în viața cotidiană. Iar de imaginile care i se întipăresc în minte poate depinde soarta lui și viața de mai departe. În plus, este important ca imaginile din diferite desene să nu se contrazică reciproc, ci să creeze un tablou unic.

Ultimele cercetări au arătat că frecvența vizionării desenelor animate influențează asupra psihicului și sănătății copilului, de aceea eu nu aș recomanda să permiteți copiilor să privească desene animate în cantități nelimitate de la vârste fragede.

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie?

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie? Multe voci afirmă că există o mulțime de desene animate proaste, și chiar aduc drept exemplu desenele despre Luntik, Mașa etc. Ca mamă, eu nu văd nimic rău în ele, dar dumneavoastră?

Eu nu pot numi desene bune și rele, nu îmi pot impune părerea, ar fi o reclamă sau o antireclamă. Am oferit informații generale și cred că părinții vor alege individual. Totul depinde de educația, anturajul și nivelul general de cultură al părinților.

Fiului meu, de exemplu, îi place Mașa și „Prietenii mei reparatori”, priveşte cu admiraţie Dașa călătoarea, îl adoră pe Sponge Bob (Buretele Bob Pantaloni Pătrați), în schimb nu îi place porcușorul Peppa, chiar se teme de el. Totul este individual.

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie? Şi totuşi am vrea să aflăm părerea dumneavoastră despre unele posturi pentru copii, de exemplu Nickelodeon.

Nickelodeon difuzează o mulţime de desene animate stupide, care nu au nici un efect pozitiv. Există chiar şi episoade de violenţă, lucru care nu poate să se reflecte decât negativ asupra viziunii asupra lumii a copilului.

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie? Ştiu că deseori calitatea somnului copilului depinde în mod direct de desenele animate vizionate. Este adevărat?

Imaginile pestriţe, ţipătoare înainte de somn îl excită pe copil şi nu îi permit să se odihnească calitativ, de aceea este mai bine să îi citiţi o poveste. Foarte mulţi părinţi se confruntă cu problema hiperactivităţii copiilor şi deficitului de concentrare a atenţie, iar desenele animate în acest caz nu le sunt aliaţi buni.

Şi la copiii activi se observă o dinamică negativă după vizionarea îndelungată a unor imagini aprinse, care se schimbă rapid, şi cu sonor înalt. Cât priveşte comportamentul copiilor, aici lucrurile sunt neunivoce. Copiii învaţă prin intermediul imitării şi repetării, de aceea orientaţi-vă atenţia spre personajele preferate ale copilului, pentru a stabili dacă prototipurile lor corespund principiilor dumneavoastră şi valorilor de familie. Dacă însă vorbim despre desene animate ca de un mod de a petrece timpul liber, încercaţi să alegeţi unele care să îi fie folositoare copilului, pentru a îmbina utilul cu plăcutul. De exemplu, desene animate instructive şi educative.

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie?

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie? Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie?

Copilul recepţionează aproape toată informaţia sub formă de imagini. Din aceste imagini, ca din cubuleţe, copilul construieşte modelul său de lume – concepţia proprie a vieţii. Chiar şi vizionarea superficială a desenelor animate străine ne afectează uneori destul de mult. Sare în ochi violenţa şi agresivitatea personajelor unul faţă de altul. Desenele animate străine sunt inofensive doar la prima vedere, însă dacă le priveşti mai atent, observi un alt mod de viaţă, care nu este caracteristic mentalităţii noastre. Însă trebuie menţionat că nu toate desenele animate sunt aşa şi că între desenele occidentale sunt multe destul de bune pentru a fi vizionate de către copii.

Prin ce se deosebesc desenele animate occidentale de cele sovietice, cunoscute nouă din copilărie? Şi totuşi, concluzionând, ce desene animate ar trebui să privească micuţii?

Acum există o mulţime de desene animate instructive, cu context educativ, fie că este vorba despre o limbă străină, propusă spre învăţare sub formă de joc, fie despre explicarea unor anumite fenomene fizice.

În lumea modernă, în locul discuţiilor la o ceaşcă de ceai, al poveştilor şi cititului cărţilor, pe primul plan a ieşit vizionarea desenelor animate. Să lăsaţi o zi întreagă micuţul faţă în faţă cu ecranul unui post de televiziune pentru copii este o crimă împotriva viitorului lui.

Interviu realizat de Cristina Scripnic