Trebuie sau nu vaccinat copilul? Înainte de vaccinarea micuțului, orice părinte se întreabă dacă e nevoie de o pregătire anumită pentru acest moment. Medicul imunolog, Valentina Smeșnoi, din cadrul Centrului Medical Clinica Sante Chișinău, susține că regula de aur înainte de vaccinare este verificarea stării de sănătate a copilului.

Valentina Smeșnoi
MEDIC IMUNOLOG
Clinica SANTE Chișinău

Cine este medicul imunolog? Este relativ o specialitate nouă, însă extrem de necesară atunci când este vorba despre imunitatea vulnerabilă a pacientului. Dacă planificați să începeți vaccinarea copiilor, care este extrem de necesară în vederea evitării contaminării bolilor periculoase pentru organismul uman, pentru a nu fi victima unor eventuale complicații postvaccinare este bine să faceți o programare la medicul imunolog. Specialistul detaliat o să vă explice care trebuie să fie planul de investigații și în funcție de rezultatele analizelor va da verdictul.

„Copilul trebuie să fie sănătos. Înainte de vaccin medicul pediatru trebuie să verifice dacă bebelușul nu se află în debutul unei viroze. Este obligatoriu să se facă o analiză generală a sângelui și sumar urină. De asemenea, părinții trebuie să anunțe obligatoriu medicul dacă copilul este alergic, dacă are intoleranță la lactoză sau oricare alt produs. Copiii cu dermatite trebuie examinați cu deosebită atenție”, a specificat medicul imunolog.

Copiii cu citomegalovirus (virus herpetic) pot face complicații neurologice de la vaccin.

La fel de important este ca mama să-i comunice medicului dacă în timpul sarcinii a contactat infecții virale. 

„Dacă în anamneză mama zice că în perioada sarcinii a avut o infecție virală, cum ar fi citomegalovirusul sau altele infecții, trebuie să se verifice obligatoriu dacă aceste infecții nu s-au transmis și la copil. Dacă, de exemplu, copilul este infectat cu citomegalovirus (virus herpetic), s-a depistat o cantitate anumită în urină, s-a stabilit că virusul este activ, atunci copilul nu poate fi vaccinat, deoarece pot apărea complicații neurologice. Vaccinul se face numai după ce copilul este tratat. Dacă copilul este sănătos atunci riscul apariției reacțiilor la vaccin scade semnificativ”, a spus imunologul.

De menționat că la Clinica Sante este acum activ un pachet de analize pentru bebeluși, în care sunt incluse practic toate investigațiile de laborator necesare înainte de vaccinarea copilului, inclusiv analiza la citomegalovirus care se face din urina bebelușului.

Pachetul costă 800 de lei și în plus beneficiați și de o consultație gratuită a medicului pediatru. Pentru detalii puteți suna la 022 66 72 66.

mamaplus

Calendar individual de vaccinare

Îngrijirea copilului de după vaccinare este la fel de importantă ca și pregătirea dinainte, susține medicul imunolog Valentina Smeșnoi. 

„În ziua în care s-a făcut vaccinarea nu se face baie copilului, ca să nu fie supraîncălzit. Prin vaccin în corpul copilului se introduc anticorpi, organismul încearcă să lupte și dă o stare de subfebrilitate, dacă se mai face o băiță fierbinte, temperatura corpului se ridică la 38 de grade și mai mult”, a menționat imunologul.

În cazul în care vaccinarea a fost amânată în legătură cu îmbolnăvirea copilului, medicul va elabora un calendar individual de vaccinare. Valentina Smeșnoi a explicat de ce este recomandabil ca vaccinurile să fie făcute la timp.

„Organismul uman are trei etape ale dezvoltării imunologice, de la zero la trei ani, de la trei la șapte ani și de la șapte la 13. Până la vârsta de un an copii nu au sistemul imun format. În perioada de până la un an în corpul copilului circulă o mulțime de anticorpi materni, el fiind protejat într-o măsură oarecare. Asta deoarece mama a fost vaccinată, are anticorpi pentru vaccinele standarde și copilul suportă mai ușor vaccinurile. Când este mai mare, copilul are deja anticorpii proprii și reacția la același vaccin poate fi diferită”, a precizat Valentina Smeșnoi.

mamaplus

Potrivit medicului imunolog Valentina Smeșnoi, imunizarea este una dintre cele mai sigure modalități de protejare a organismului împotriva unor boli. 

„În zilele noastre nu mai auzim de cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, difterie, cu toate că, cu nici 100 de ani în urmă toate aceste cazuri se soldau cu deces. Mai nou, avem cazuri de deces a copiilor cu oreion, cu rujeolă din cauză că nu a avut loc imunizarea. Îndată ce rata imunizării scade la 90, 85%, la o distanță de cinci ani apar cazuri de îmbolnăvire acolo unde a fost scăpată vaccinarea”, a punctat medicul imunolog.

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. 

Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde 022 66 72 66.

Pentru programare la medicul imunolog Valentina Smeșnoi sunați la 0 78 11 99 55.

Adresă: Chișinău, str. Ismail, 84.