Apariția primului dințișor al bebelușului este un moment emoționant și așteptat de către părinți, însă simptomele specifice erupției dentare le-ar putea da mari bătăi de cap acestora. Tocmai de asta ei sunt încurajați să se înarmeze cu răbdare ca să facă față acestei perioade, dar și să se informeze pentru a ști cum să acționeze în funcție de caz. Unele mame confundă diareea, voma și febra înaltă cu simptomele erupției dentare, ceea ce este o greșeală, atenționează Olga Bostănică, medicul pediatru din cadrul Clinicii Sante Ialoveni. 

Olga Bostănică
Medic pediatru
Clinica SANTE Ialoveni

Potrivit pediatrului Olga Bostănică din cadrul Centrului Medical Clinica Sante Ialoveni, la majoritatea copilașilor primii dinți încep să apară la șase luni, dar aceasta nu este o cifră bătută în cuie, deoarece fiecare copil se dezvoltă individual.

„Sunt cazuri foarte rare când dinții erup la trei sau patru luni. De asemenea, sunt cazuri când dinții erup mai târziu, la zece luni sau chiar la un anișor. De fiecare dată copilul trebuie să fie examinat în ansamblu ca să vedem dacă există o oarecare deviere de la normă. Sunt copii care au insuficiență de calciu, de exemplu, și atunci întârzie erupția, căci e vorba de rahitism sau de anumite patologii. Examinarea în ansamblu ne ajută să înțelegem dacă e vorba de o deviere sau de o dezvoltare individuală, deoarece fiecare copil se dezvoltă după programul său individual”, a explicat pediatrul.

Erupția dentară este precedată de anumite semne ce ar trebui să le dea de înțeles părinților că în curând copilul lor va avea primii dințișori.

„Copilul devine neliniștit, mai ales în timpul somnului nocturn. Este agitat, își schimbă un pic comportamentul. Mamele spun deseori că înainte de erupție copiii lor nu era așa. Copilul este capricios, mai refuză din când în când să mănânce. La unii copii apar și dereglări de scaun. Iar cu o zi sau două înainte de eruperea dintelui unii copii mai fac și o subfebrilitate, când febra se ridică până la 37,5, 38 de grade Celsius”, a menționat Olga Bostănică.

Medicul mai precizează că febra trebuie monitorizată și scăzută doar atunci când urcă la 38,5 grade Celsius.

„Până la 38,5 organismul trebuie să fie lăsat să-și facă imunitate, să lupte cu infecția. Dar sunt cazuri excepționale, când copilul nu suportă această febră, este apatic, capricios și e nevoie ca febra să fie scăzută înainte să urce la 38,5”, a mai adăugat pediatrul.

Unele mame confundă diareea, voma și febra înaltă cu simptomele erupției dentare, ceea ce este o greșeală, afirmă medicul.

„Dacă nu sunt siguri că e vorba de erupție dentară, părinții trebuie să se adreseze medicului, pentru a vedea dacă nu e un debut de viroză sau infecție. Părinții trebuie să fie atenți și să delimiteze aceste procese. Dar există și cazuri când erupția dentară și viroza au loc concomitent”, a specificat pediatrul.

Pentru a verifica dacă la mijloc nu se află o viroză sau o infecție, medicul poate recomanda efectuarea analizei generale a sângelui și analiza maselor fecale – coprocultura și coprocitograma. Pentru a răspunde nevoilor pacienților, mai ales când este vorba de bebeluși, Clinica Sante a elaborat un pachet de analize care include și investigațiile specificate mai sus, dar și altele care vin să răspundă la întrebarea de ce plânge beblușul tău. Prețul pachetului este de 800 lei, astfel economisiți 240 lei și în plus beneficiați nu doar de informația despre cum funcționează practic toate organele bebelușului și dacă nu are vreo infecție, dar și de consultația GRATUITĂ a medicului pediatru.

mamaplus

Dacă totuși este o erupție dentară, pentru a-l ajuta pe bebeluș să facă față durerii părinții pot să folosească geluri gingivale cu efect anestezic local.

„Acestea le ușurează un pic durerea, însă dacă copilul este extrem de agitat și suportă greu erupția dentară, la indicația medicului, părinții pot să-i administreze antiinflamatoare ca ibuprofenul”, a punctat medicul pediatru, Olga Bostănică.

Pentru programare la Olga Bostănică, medic pediatru Clinica Sante Ialoveni, sunați la 079 77 44 72.

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde 022 66 72 66.