Atunci când cei mici încep să facă primii pași, părinții trebuia să aleagă încalțămintea potrivită. Medicul pediatru, Roxana Hristianovici, ne spune despre criteriile pe care trebuie să le respectăm atunci cand achiziționăm încălțăminte pentru bebeluși și copii mici, dar și despre importanța mersului desculț.

mamaplus

Mersul desculț – baza unui mers sănătos

„Mulți părinți se sperie de piciorul plat al copilului, însă acesta este normal la copii și chiar și în cazul unor adulți. Studiile arată că100% dintre copiii de 2 ani prezintă picior plat și doar 4% dintre copiii de 10 ani. Procentul scade dramatic odată cu înaintarea în vârstă, iar copiii din studiu nu au purtat încălțăminte ortopedică. Primul și cel mai simplu gest este să lăsăm copilul desculț. Descult copilul se simte liber și încrezator să cunoască. Piciorul lor moale se mulează pe suprafețe. Faptul că ei simt texturile, îi face să nu mai privească constant picioarele. Astfel, ei nu se mai dezechilibrează ușor. (Faceți un exercițiu și încercați să mergeți privind doar la picioare, o să întelegeți cât este de imposibil). Mersul desculț este un exercițiu excelent pentru muschii și ligamentele piciorului”, spune specialista.

 

mamaplus
mamaplus

Încălțăminte copil – rol de protecție

„Singurul rol al încălțării pentru copii trebuie să fie cel de protecție. Iată criteriile după care ne putem ghida – încălțările să fie mărimea potrivită, sa respecte forma naturala a piciorului, să fie făcute din materiale care să permită piciorului să respire”, recomanda pediatrul.

Încălțămintea de mărimea potrivită este vitala pentru copil

„Ca să ne dăm seama că păpuceii au marimea potrivită pentru copil, ar trebui să putem să întroducem un deget intre călcâi și partea din spate a pantofului, atunci cand degetele ajung în vârful pantofului (copilul în picioare). Copilul mai mare, este posibil să își țină degetele strânse, de aceea fiind bine să apasăm ușor pe ele, astfel încât acestea să se îndrepte. Putem să aflăm mărimea potrivită și prin punerea copilului în picioare pe o coală de hârtie și desenând amprenta piciorului atunci când copilul îți lasă greutatea pe el. La dimensiunea de la degetul mare la călcâi se mai adaugă jumatate de centimetru. În felul acesta obținem dimensiunea interioara a pantofului. Picioarele copiilor intre 1-4 ani au un ritm rapid de creștere, motiv pentru care trebuie să verificam la fiecare 2-3 luni ca pantofii înca le mai sunt buni”, a adaugat Roxana Hristianovici.