Otita este una dintre cele mai neplăcute și dureroare infecții la nivelul urechii. Dacă nu este tratată la timp, pot apărea complicații pe termen lung. Tocmai de aceea, am discutat cu medicul ORL-ist Lucia Gariuc cum se manifestă această afecțiune și cum o tratăm corect.

Lucia Gariuc
medic otorinolaringolog

Ce este otita?

Otita, haideți așa să explicăm mai simplu, este suferința urechii, de diferit caracter și în diferite segmente ale acesteia. Având în vedere că urechea constă din 3 compartimente: externă, medie și internă, respectiv și otite avem de diferite tipuri.

Câte tipuri de otită sunt?

Tipurile de otită variază în funcție de segmentul urechii implicat în proces patologic, fie el bacterian, micotic, viral sau alergic. Vom vorbi despre tipurile mai des întâlnite.

Primul tip ar fi: otita externă sau mai des cunoscută ca urechea înnotătorului, cu toate că nu e mereu datorită contactului cu apa. Otita externă apare în caz de afectarea integrității stratului protector de cerumen al conductului auditiv extern (din această cauză practic am început să îmi ameninț pacienții dacă mai folosesc bețișoare de vată J), unele leziuni mecanice locale, scăderea imunității generale, procese alergice, contact cu agenți infecțioși mai agresivi, etc.

De ce? Deoarece în momentul când apar unele condiții favorizante, imediat bacteriile, fungii și alți agenți locali pot declanșa un proces patologic cu apariția otitei externe.

Al doilea tip desigur ar fi otita medie, fie ea acută, subacută sau cronică; sau fie ea, bacteriană, virală, micotică, alergică; sau fie ea seroasă, seromucoasă, purulentă, hemoragică, etc. Deci, clasificările variază în funcție de mai multe criterii. În articolul dat aș ține să menționez mai mult diferența dintre otita medie acută virală sau bacteriană, deoarece trebuie să fim atenți la tratament. O otită virală nu necesită tratament antibacterian, dar o otită bacteriană ar necesita un tratament corespunzător antibacterian, pentru a evita apariția diferitelor complicații (mai ales când vorbim de grupul pediatric).  Desigur, diferența dintre aceste 2 tipuri o poate stabili doar medicul ORL, examinând organul auditiv.

Și alt moment important ar fi diferența diagnostică între otita medie bacteriană și otita seromucoasă. De ce punctez? Deoarece o otită bacteriană ar fi deja în categoria complicațiilor și abordarea trebuie să fie corespunzătoare, dar în cazul otitei seromucoase, de obicei, este provocată de factori mecanici, cum ar fi, vegetațiile adenoide la copii. Atunci, deseori, nu avem nevoie de tratament antibacterian, doar trebuie să înlăturăm acest blocaj mecanic, câteodată și chirurgical.

mamaplus

Care sunt simptomele otitei la copii?

În principiu, copiii suferă mai des de otite medii acute, așa că drept simptome vom menționa:

  • Plânsete și iar plânsete sau, fiind mai mari, acuză deranj auricular.
  • Dureri, în majoritatea cazurilor, accentuate.
  • Se trag de urechi, iar când încercați să atingeți, îi deranjează foarte tare.
  • Hipoacuzie sau scăderea auzului.
  • Eliminări auriculare de diferit caracter, de obicei, purulente.
  • Dureri de cap.
  • Instabilitate posturală sau afectarea echilibrului.
  • Vomă, greață.
  • Somnolență.
  • Febră de diferit caracter, în funcție de statutul imunitar al copilului.
  • Afectarea stării generale, indispoziție, inapetență, afectarea calității somnului.

Care sunt factorii care favorizează apariția otitei la copii?

Lista poate fi destul de variată, dar cel mai important, orice factor care ar scădea imunitatea generală a organismului. Ulterior:

  • Procese virale și bacteriene rinosinuzale
  • Adenoidite virale și bacteriene
  • Hipertrofia vegetațiilor adenoide
  • Alergii
  • Parazitoze
  • Utilizarea bețisoarelor de vată, nu în ultimul rând
  • Utilizarea incorectă sau exagerată a spray-urilor saline pentru nas
  • Consumul de lichide în poziție culcată (la copii)
  • Etc, etc, etc – mai lăsăm pe data viitoare.

Cum prevenim otita?

În primul rând, ar fi de ajutor consultațiile profilactice la medicul ORL, pentru a duce evidența stării organelor ORL, depistarea riscurilor pentru dezvoltarea otitelor și desigur informarea pacienților, pentru a evita apariția acestora. Atât copiii, cât și maturii, țin să menționez. Deoarece maturii tot prezintă unele particularități anatomice, care pot favoriza otitele: deviațiile de sept nazal, rinitele hipertrofice, alergiile, rinosinuzitele polipoase, etc.

În al doilea rând, dezvoltarea armonioasă a copilului, deoarece este foarte importantă pentru prevenirea oricărei patologii. Fiți atenți la copiii voștri nu doar pe plan fizic, dar și psihologic. Deseori, abordarea psihologică corectă către un copil este secretul unui copil sănătos.

Și, desigur, condiții generale – ne păzim de frig, alimentație sănătoasă, abordarea corectă a proceselor acute rinosinuzale, etc.

mamaplus

Ce complicații pot apărea în urma unei otite?

Cele mai neplăcute sunt labirintita (implicarea urechii interne în procesul inflamator), mastodita, meningita. Cu un plan de tratament corect, fără îndoială, se rezolvă, doar că este mult mai neplăcut pentru pacient și riscurile, de asemenea, sunt prea mari.

Cum se tratează otita la copii?

În primul rând fără inhalații!!! În ziua de azi, inhalațiile par a fi o panacee, dar nu sunt!

Fără metode de a încălzi urechea cu tot felul de aparate sau făină, etc, deoarece niciodată nu veți ști dacă procesul este purulent sau nu, și atunci, complicațiile nu se vor lăsa așteptate mult timp.

Și deja tratamentul este bazat pe: antiinflamatoare, antialergice, decongestionante nazale, antibiotice, etc. Totuși prefer să fie ghidat de un medic ORL.

Vă doresc sănătate și să ajungeți la noi doar în scop profilactic!

Sursa: Mamaplus.MD