Rinosinuzita este o inflamaţie ce afectează atât mucoasa sinusală, cât şi pe cea de la nivelul nasului. Simptomele acesteia nu trebuie neglijate, deoarece evoluția și complicațiile pot fi grave. Despre tipurile de rinosinuzită, simptome, cauze și tratament, ne va vorbi medicul ORL-ist Lucia Gariuc.

mamaplus

Ce este rinosinuzita?

Rinosinuzita (sau mai anterior – sinuzita) este o inflamație a mucoasei nasului și a sinusurilor paranazale, de diferită etiologie: virală, bacteriană, fungică sau mixtă și de diferită durată: acută, cronică, recidivantă.

Câte tipuri de rinosinuzită avem?

1. În funcție de localizare: maxilară, etmoidală, frontală sau sfenoidală. În același timp, poate fi o combinație a acestor localizări: ex. maxilo-etmoidală, maxilo-frontală, pansinuzită (cu implicarea tuturor sinusurilor paranazale), unilaterală sau bilaterală, etc.

2. În funcție de durată: acută, recurentă sau cronică.

3. În funcție de factorul etiologic: bacteriană, virală, fungică, combinată.

     Rinosinuzita acută: simptomele acesteia durează mai puțin de 12 săptâmâni. Se clasifică în:

  • rinosinuzită acută virală
  • rinosinuzită acută bacteriană

! Un moment cheie – antibioticele se administrează strict doar în cazul rinosinuzitelor bacteriene și categoric NU în cazul celor virale. Fiți precauți și adresați-vă la medicul specialist pentru evitarea tratamentelor neargumentate.

Rinosinuzita recurentă: 3 sau mai multe episoade de rinosinuzită acută bacteriană pe parcursul unui an.

Rinosinuzita cronică: simptomele acesteia durează mai mult de 12 săptămâni și se clasifică în:

  • rinosinuzită cronică polipoasă
  • rinosinuzită cronică fără polipi nazali

Care pot fi cauzele rinosinuzitei?

Cauzele pot fi diferite:

1. O infecție virală sau bacteriană care duce la edemul mucoasei nazale și blocarea ostiumurilor naturale ale sinusurilor paranazale, cu acumularea lichidului (seros, sero-mucos sau purulent) în sinusurile paranazale.

2. Alergia, de asemenea, este un factor cauzal important pentru o rinosinuzită.

3. O cauză mecanică. Când în cavitatea nazală sunt unii factori mecanici, care ar încurca la drenajul corect a secrețiilor nazale din sinusuri. Ar putea fi o deviație de sept nazal sau unele rinite hipertrofice, o rinosinuzită polipoasă, vegetații adenoide la copii, etc.

4. În unele cazuri, scăderea imunității locale (utilizarea frecventă a lavajului cu soluții saline sau tot ce se vinde în farmacii pentru uz nazal) și imunității generale (la acest capitol, discuția este de mai lungă durată, pentru a stabili cauzele acestui deficit imunitar).

mamaplus

Care sunt simptomele rinosinuzitei?

Simptomele rinosinuzitei sunt variate, cel mai des răspândite fiind:

  • Durerea. De obicei, primul simptom care deranjează pacientul este o durere localizată în regiunea sinusului implicat, cel mai des este vorba despre sinusul maxilar, respectiv pacienții acuză o durere pronunțată a dinților. Durerea poate fi localizată și în proiecția sinusului maxilar, cum ar fi obrazul; în cazul sinusului frontal: fruntea; în cazul sinusului sfenoidal: durere de cap sau cefalee; în cazul sinusurilor etmoidale: regiunea interorbitală (între ochi).
  • Senzația de obstrucție nazală sau respirația nazală deficientă.
  • Eliminările nazale de diferit caracter, începând cu sero-mucoase, muco-purulente, purulente, sanguinolente (epistaxis), etc.
  • Scăderea mirosului sau a senzației olfactive.
  • Febră sau subfebrilitate.
  • Tuse.
  • Senzație de presiune auriculară, durere auriculară sau scădere de auz.

Când trebuie să apelăm la un consult medical?

Când apar simptomele menționate mai sus, ar trebui să ne adresăm la un medic.

Când anume? În cazul în care observăm că situația scapă de sub control, au trecut aproximativ 7-10 zile de la debutul virozei și starea noastră nu se ameliorează, eliminările nazale continuă să fie purulente, în cantități moderate sau abundente, când apar durerile localizate sau febra, simptome care nu ar fi specifice pentru o evoluție naturală a unui virus simplu.

Cum se tratează rinosinuzita?

În cazul rinosinuzitei virale tratamentul este pur simptomatic și cel mai important RĂBDARE (cel mai greu pentru o persoană în stare de boală). Dacă este o rinosinuzită bacteriană, tratamentul este antibacterian sau antibiotic, fiindcă e mai complicat să fie tratată altfel. Dacă e vorba despre o rinosinuzită micotică sau fungică, putem ajunge și la tratament chirurgical. Dacă suntem într-o situație complicată, ne adresăm la medic, iar acesta ne va recomanda tratamentul necesar pentru a înlătura complicația cât mai curând.

Cum prevenim rinosinuzita?

Prevenirea sau profilaxia ar consta în:

  • Igiena cavității nazale. Evitarea blocajului ostiumurilor naturale ale sinusurilor paranazale. Dacă facem o rinosinuzită virală, trebuie să folosim lavaje cu soluții saline, pentru a evita blocajul orificiilor și acumularea lichidului în sinusuri.
  • Evitarea fumatului pe parcursul rinosinuzitei virale.
  • Evitarea contactului cu alergenul în măsura posibilităților.
  • Administrarea tratamentului simptomatic cât mai rapid.
  • Deparazitarea (mai des în cazul copiilor), deoarece și infestarea cu paraziți poate duce la apariția rinosinuzitelor etc.
  • Protejarea de factori externi (frig, umezeală, schimb brusc și repetat de temperaturi, mucegai) și respectarea condițiilor de muncă.
  • Menținerea statutului imunitar
  • ETC, ETC, ETC.

Sursa: Mamaplus.MD