Mai puțin de o săptămână ne desparte de sărbătorile pascale, iar gospodinele sunt deja în febra pregătirior. În fiecare an, acestea fac câte un meniu copios și, din păcate, nu prea numără caloriile din farfurii. Ce, cât și cum trebuie să combinăm alimentele de pe masa de Paște, ne spune medicul nutriționist Maria-Victoria Racu.

Maria-Victoria Racu
medic-nutriționist

Câte mese e corect să avem în perioada sărbătorilor pascale?

Sărbătorile pascale nu sunt un motiv de a renunța la regimul alimentar obișnuit. Numărul meselor și le stabilește fiecare individual. Dacă există necesitatea de a consuma trei mese principale și două gustări, se procedează în acest fel. Dacă nu există, se respectă regimul de trei mese. Important este cele două mese ușoare să nu se transforme în principale. Astfel, există riscul de a consuma o cantitate prea mare de calorii.

Științific și medical vorbind, nu a fost demonstrată vreo asociere între numărul de mese și greutatea corporală. Doar între cantitatea de mâncare și greutate. Cu alte cuvinte, cât și ce mănânci contează. Nu și de câte ori pe zi.

La cât timp după masă putem consuma desertul? Și ce ar trebui să includă el?

În perioada sărbătorilor pascale desertul este destul de variat. Începând cu ciocolata și cozonacii și terminând cu fructele sau tortul. Sarcina noastră în acest caz este să alegem un singur tip și să îl facem maximal inofensiv – prin reducerea cantității de făină, zahăr sau aditivi chimici.

Sfatul specialiștilor este să nu amestecăm prea multe tipuri de alimente la mesele de sărbătoare. Astfel, la o masă copioasă, alcătuită din carne, ouă și garnituri nu ar fi bine să asociem și un desert hipercaloric. În funcție de alimentele pe care le-am consumat, urmărim timpul de digestie și consumăm desertul. Dacă este vorba de multă carne, atunci peste 3-4 ore. Dacă carnea a fost asociată cu legume proaspete, atunci în 2-3 ore.

mamaplus

În ce moment al zilei consumăm tradiționala pască și în ce cantitate?

Desigur, în prima parte a zilei. Nu din cauza metabolismului, care își păstrează viteza constantă, dar a indicelui glicemic înalt al acestui produs. Dacă consumăm produse cu indice glicemic înalt pe noapte, se blochează hormonii care ne pot ajuta să ardem din rezerve în timpul nopții. Cantitatea recomandată ar fi o felie și preferabil pasca și nu cozonacul, care are în compoziție o cantitate mai mare de zahăr și aditivi.

Câte ouă fierte putem consuma zilnic, pentru a nu face rău organismului?

Dacă nu suferim de maladii cardiovasculare, iar colesterolul din sânge se încadrează în limitele normei, putem consuma câte 2-3 ouă zilnic. Important acestea să fie asociate cu produse ce se digeră ușor. De asemenea, se recomandă să le fierbem moi, pentru că în această formă proteinele, vitaminele și grăsimile se absorb cel mai eficient.

Care sunt combinațiile interzise, pe care n-ar trebui să le facem de sărbători?

Ceea ce urmează să evităm sunt combinațiile greoaie, în special pentru pancreas. Excesul de grăsime, carne și ouă – mult și la un loc, ar fi combinația cea mai nocivă pentru această sărbătoare. Dacă mai adăugăm și un desert plin de zahăr, pancreasul nu va rezista. Limita și cantitățile rezonabile ar fi cel mai bun sfat, în special dacă există unele boli inflamatorii acute sau cronice ale sistemului gastro-intestinal.

mamaplus

Ce sfaturi pentru ușurarea digestiei în perioada sărbătorilor ne-ați putea oferi?

  1. Combinarea cărnii cu legume proaspete. La aceste legume pot fi adăugate și kiwi, ananasul sau citricele, care au enzimele necesare pentru a ușura procesul de digestie.
  2. Respectarea porțiilor. În așa fel sistemul digestiv nu se va confrunta cu sarcini prea dificile.
  3. Evitarea combinațiilor greoaie, precum diferite tipuri de proteină – multe feluri de carne, pește și ouă, asociate cu cozonac proaspăt și dulciuri.
  4. Includerea mișcării. Chiar și plimbările la pas lent vor favoriza procesul de digestie.

Care sunt cele mai nocive obiceiuri ale moldovenilor în ceea ce privește alimentația?

După părerea mea, în perioada sărbătorilor pascale acestea sunt:

  1. Petrecerea tuturor zilelor de odihnă la masă, non-stop, fără a face pauze de mișcare.
  2. Prea multe feluri de mâncare, asociată incorect și îngreunată cu sosuri de maioneză.
  3. Legume și fructe insuficiente pentru cantitatea de carne pregătită.
  4. Excesul de copturi și dulciuri la masa de sărbătoare.

Sursa: Mamaplus.MD