Cum să îmbrac bebelușul, cum să-l adorm, când le permit curioșilor să-l viziteze? – sunt doar câteva întrebări la care caută răspuns tinerele mămici. Educatorul prenatal Lamaze, Elena Țîra, te va ajuta să înțelegi ce ai de făcut în primele zile de viață a copilului tău.

Elena Țîra
Educator prenatal Lamaze

Cum verificăm dacă bebelușului îi este prea frig sau prea cald?

Știm că extremitățile sunt mai reci, deci nu ne conducem după mânuțe sau piciorușe, năsuc. Cel mai veridic e să punem mânuța pe spatele copilului, sub hăinuțe, dacă e fierbinte – reiese că îi este prea cald, dar se observă că copilul transpiră. Dacă îi este prea frig, abdomenul și pieptul lor se răcesc, mânuțele și tălpițele devin mai închise la culoare.

Cum îl îmbrăcăm pe bebe? Este bine cu un "strat" mai gros decât noi?

Dacă e rece afară, luăm o haină în plus pentru cel mic, periodic verificăm să nu-i fie prea cald, după tehnica expusă mai sus, dacă e sezonul estival, optăm pentru hăinuțe din stofă naturală și-l schimbăm de fiecare dată când transpiră.

Mereu e bine să avem 1/2 schimburi cu noi.

Cum este indicat să comunicăm cu bebelușul? Este bine să folosim alinturi?

E binevenit să comunicăm cu bebelușul nostru, să-i explicăm stările prin care trecem, cele de fericire și de tristețe, îi cerem părerea, chiar dacă credem că nu ne înțelege și nu reacționează, dar de aici pornește totul.

Cred că toți părinții își alintă copiii, important să o facem într-o limită oarecare. Nu utilizăm schimonosiri de cuvinte, prescurtări, etc.

Care este cea mai bună metodă de adormire?

Cred că toate proaspetele mămici visează ca bebelușii lor să adoarmă singuri, cât mai repede și des. Deci, fiecare își descoperă propria metodă ideală.

Pentru copil e esențial să se simtă în siguranță, pe lângă nevoile fiziologice. Cât mai mult contact piele pe piele, muzică, legănat, întocmește-i o rutină zilnică și ține-te de ea.

mamaplus

Cum să gestionăm stările de tristețe din primele zile de maternitate?

Subiect sensibil. Această “pregătire” începe din sarcină. Informarea gravidei despre toate etapele prin care urmează să treacă. Susținerea soțului, discuții sincere despre așteptările fiecăruia. Plimbările ne vor face bine.  Excludem implicarea proaspetei mămici în treburile casnice măcar prima lună după naștere. Somn și relaxare din belșug.

Ce recomandări aveți în privința vizitelor rudelor și prietenilor pentru a cunoaște bebelușul?

Cu cât mai târziu, cu atât mai bine. Mămică are nevoie să-și revină, bebelușul e în perioada de adaptare. Dacă avem vizitatori, insistăm la spălarea mâinilor, recomand utilizarea măștilor medicale în prima perioadă.

Cât de importantă este implicarea tatălui în prima lună de viață a bebelușului?

Cred cu desăvârșire că rolul tatălui e una considerabilă. Atât în perioada sarcinii, cât și după. Îndemn tăticii să-și ia acel concediu de 14 zile, să fie alături de soție și de bebeluș. Atât aportul fizic, cât și cel moral e foarte important. Astfel proaspăta mămică va trece mult mai ușor peste posibilele traume sau depresii. 

Sursa: Mamaplus.MD