mamaplus

Veronica Mihăilă despre legătura dintre glanda tiroidă, kilogramele în plus și probleme de concepere a unui copil

-
//
19.07.2019

Creșterea bruscă în greutate ar trebui să vă determine să apelați în cel mai apropiat timp la medicul endocrinolog. Specialiștii atenționează că dezechilibrul hormonal duce la probleme grave de sănătate.

Veronica Mihăilă
medic endocrinolog, Clinica Sante Ungheni

Potrivit medicului endocrinolog, Veronica Mihăilă hormonii produși de glanda tiroidă, influențează practic toate procesele ce au loc în organismul uman. Cele mai frecvente probleme care pot apărea atunci când există disfuncții ale glandei tiroide sunt hipotiroidismul, atunci când se produce o cantitate prea mică de hormoni tiroidieni și hipertiroidismul, când cantitatea de hormoni este prea mare. În continuare vom afla mai multe informații importante în acest sens de la Veronica Mihăilă.

Căderea sprâncenelor e un simptom?

În cazul hipotiroidismului apar simptome ca oboseală, intoleranță la frig, stare depresivă. Pacientul se plânge pe căderea părului, insomnie, dimineața se trezește mai obosit decât era înainte de somn. La fel, adaugă brusc în greutate, pot să-i cadă părțile laterale ale sprâncenelor, apar constipațiile, dereglările de memorie, de concentrare sau atenție. În cazul hipertiroidismului, când este un exces de hormoni tiroidieni, apar cu totul alte semne clinice. Pacienții pot să piardă, în câteva luni, cinci, zece sau chiar 15 kilograme. Și asta pare paradoxal, ținând cont că au un apetit bun și mănâncă foarte mult. În plus, apare tahicardia, palpitațiile, persoana nu tolerează căldura, are frecvent diaree.

Care sunt patologiile glandei tiroide?

Una din bolile frecvent întâlnite ale glandei tiroide este gușa nodulară, patologie care apare din cauza creșterii țesutului tiroidian. Dacă nodulii nu sunt de dimensiuni mari și sunt poziționați în așa fel încât nu deranjează, ele pot să nu prezinte simptome. În situația când nodulii sunt mai mari, atunci pot să apară dereglări, senzația de disconfort, noaptea persoana este nevoită să-și caute poziția în care să poată dormi, i se schimbă vocea, devine răgușită. Acestea sunt deja niște semne alarmante, care anunță că persoana trebuie să se adreseze neapărat la medicul endocrinolog.




mamaplus

Ce investigații sunt necesare pentru dignosticul problemelor glandei tiroide?

În prezent, afecțiunile glandei tiroide pot fi diagnosticate cu ușurință, cu ajutorul unor teste imagistice și de laborator. Recomand Clinica Sante pentru că dispune de o gamă largă de posibilități de investigare, grație cărora ulterior poate fi stabilit diagnosticul corect și indicat tratamentul eficient. Primul pas în diagnosticarea hipertiroidismului este testul TSH, care măsoară hormonul de stimulare a tiroidei. Dacă nivelul de TSH este anormal de scăzut, se efectuează testul FT4 (tiroxina liberă) și FT3 (triiodotironina liberă), care confirmă exact diagnosticul. În caz de hipotiroidie, de asemenea, se face testul la TSH, dar și FT4, iar pentru a afla cauza hipotiroidiei se face și testul la anticorpi.
Pentru a rezona cu nevoile pacienților și a pe pune la dispoziție pachete de investigații la preț accesibil, Clinica Sante a elaborat pachetul de stabilire a dsifucțiilor glandei tiroide. Pachetul la preț de 420 de lei include următoarele teste: T3, T4, TSH, Anti-TPO, plus ecografia glandei tiroide GRATUIT!

Este oare dezechilibrul hormonal o problemă majoră în procesul de concepere a unui copil?

Există multe cazuri când femeile întâmpină dificultatea de a rămâne însărcinate din cauza dezechilibrului hormonal. Fără să cunoască acest lucru, femeile merg la diferiți medici, urmează diferite tratamente. Asta deși printr-un simplu test TSH se poate vedea că există o problemă din cauza glandei tiroide. De aceea, este recomandabil ca tinerele cu dereglări ale menstruației să consulte medicul endocrinolog.

Cum apar dereglările glandei tiroide la bărbați?

Deși femeile sunt mai predispuse la probleme cu glanda tiroidă, deoarece ele trec prin mai multe perioade ale vieți, cum sunt sarcina, lactația, când glanda tiroidă are nevoie de o cantitate mai mare de iod, și bărbații pot dezvolta afecțiuni ale glandei tiroide. Nodulii care apar la bărbați trebuie să prezinte un semnal de alarmă, deoarece, mai des, nodulii apăruți la bărbați pot să fie semn de cancer.
De asemenea, în ultimii ani, inclusiv copiii și adolescenții suferă de probleme ale glandei tiroide. În cazul în care nu sunt tratate la timp, afecțiunile asociate glandei tiroide pot să favorizeze apariția altor probleme grave de sănătate.

Pentru programare la medicul endocrinolog Veronica Mihăilă sunați la 079 77 44 69. Centrul Medical Clinica Sante Ungheni, str. Romana nr.44
Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde: 022 66 72 66.