Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Material actualizat în data de 03.02.2017

Mămicile grijulii și medicii cu experiență consideră înotul ca fiind genul de sport cu cele mai multe beneficii pentru copilași. Există și o explicație: în primul rând, înotul poate fi practicat chiar din primele zile ale vieții, iar în al doilea rând, apa distribuie uniform presiunea asupra corpului, iar articulațiile fragile ale copilului nu sunt supuse niciunui pericol. Vom vorbi în continuare despre cum pot micuții să cucerească „împărăția apelor”, ce trebuie să cunoască mamele micilor „delfini” începători și unde poate fi practicat acest gen de sport în Chișinău.

Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Înotul are o serie întreagă de avantaje: întărește organismul copilului, îl călește, dezvoltă forța și rezistența. Înotul este recomandat micuților care au probleme legate de coloana vertebrală – deformări ale coloanei, cifoze, hernii de disc, deplasarea vertebrelor. În apă lipsește presiunea statică asupra coloanei (greutatea omului se reduce de 10 ori!), aceasta se destinde și ia o poziție normală. În plus, înotul antrenează mușchii răspunzători de susținerea corpului în poziție verticală, ceea ce va avea o influență benefică asupra mersului copilului. Pe scurt, practicarea acestui sport din cea mai fragedă copilărie este nu doar o mare bucurie pentru micuți, ci și o profilaxie excelentă a răcelilor și a problemelor de postură. Desigur, cu condiția că vă pregătiți corect pentru mersul la bazin și aveți în dotare tot ce vă trebuie.

Începem prin a spune că pentru micuți sunt preferabile distanțele mici pentru deplasare, deoarece copilul poate obosi, iar eficiența antrenamentului acvatic se va reduce. Al doilea aspect care trebuie avut în vedere este tipul activității: vreți pur și simplu să vă bălăciți împreună cu copilul, să îl obișnuiți cu apa sau vreți să mergeți la lecții în grup cu un antrenor experimentat. Și într-un caz, și în altul, beneficiile frecventării bazinelor vor fi vizibile, cu toate acestea un instructor profesionist vă poate oferi recomandări și sfaturi utile, care vor determina un progres mai rapid în învățarea înotului.

Fără îndoială, orice efort fizic, chiar și atât de inofensiv ca înotul, necesită o consultație prealabilă la medic. Chiar dacă micuțul este perfect sănătos, este de preferat să faceți o vizită la pediatru și să discutați cu el diversele aspecte ale procesului de antrenament. Mai există un aspect care trebuie luat în considerare: bazinele folosesc diferite metode de tratare a apei. În majoritatea bazinelor din Chișinău, pentru curățare este utilizat clorul. Țineți cont că, în cazul bronșitelor astmatice, de care suferă mulți copii, excesul de clor este dăunător. De aceea, dacă aveți astfel de probleme, înainte de a vă înscrie la înot, interesați-vă de metoda de curățare a bazinului.

Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Temperatura optimă a apei pentru micuți este de 30-31 de grade, o temperatură mai mare nu mai poate fi considerată călire, ci baie călduță, iar dacă apa este mai rece, în 45 de minute vor îngheța și mama, și copilul. Înotul trebuie să fie o activitate plăcută și confortabilă! O importanță la fel de mare o are și nivelul de confort din vestiare – pentru micuți, existența meselor de înfășat, a băncilor, dulăpioarelor, dușurilor curate.

Înainte de a merge la bazin, cu cel puțin 40 de minute înainte, copilul trebuie să mănânce, pentru a avea suficiente forțe să înoate. La fel, aveți grijă să aveți cu Dumneavoastră ceva de ronțăit – antrenamentele în apă stimulează pofta de mâncare.

Așadar, mai puține vorbe și mai multe fapte! Vă prezentăm o listă a bazinelor din capitală, unde copiii pot învăța să înoate.

Complexul sportiv al Universității de Stat din Moldova

Sunt acceptați copiii de la 7 ani. Antrenorii lucrează cu copiii șase zile din săptămână, cu excepția duminicii, iar lecțiile de înot se desfășoară atât în prima jumătate a zilei, cât și în a doua, de aceea puteți întocmi un grafic convenabil programului Dumneavoastră. Bazinul este deschis.

Preț: 600 lei pentru un abonament (12 antrenamente)

Adresă: str. Ismail, 1

Telefon: 022 278 544

Bazinul Institutului de Educație Fizică și Sport

Vârsta minimă – 7 ani. Antrenamentele se desfășoară la diferite ore, inclusiv în zilele de odihnă. Bazinul este deschis.

Preț: o lecție cu antrenor – 55 lei

Adresă: str. Andrei Doga, 22

Telefon: 022 242 033

Bazinul „Dinamo”

Se formează grupe pentru micuți de la 4 ani, iar antrenorul intră cu copiii în apă. În grupele de la 6 ani, antrenorul lucrează de pe margine. Este necesar un certificat de la medic, care permite frecventarea antrenamentelor. Bazinul este deschis. Există și un bazin mic, pentru învățarea înotului (dimensiuni: 15 m pe 7 m, adâncime reglabilă de la 0,90 m).

Preț: 1 antrenament – 30 lei, abonament – 300 lei (12 lecții)

Adresă: str. G. Asachi, 23 A

Telefon: 022 731 938

Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Bazinul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”

Există grupe pentru copii mici (până la 4 ani), lecțiile efectuându-se împreună cu părinții, în grupe de 10-11 persoane. Copiii mai mari de 6 ani se ocupă cu antrenorul singuri, fără participarea părinților. Bazinul este închis.

Preț: grupele mari – 560 lei pentru un abonament (2 ori pe săptămână), grupele mici – 100 lei pe lecție (abonamentul este mai ieftin)

Adresă: str. G. Grosu, 4

Telefon: 022 733 987

Școala sportivă pentru copii și juniori a rezervelor olimpice nr. 4

Admiterea la școala sportivă se efectuează în luna mai pentru anul de studii următor. Se acceptă copii de la 8 ani.

Preț: gratis

Adresă: str. Miron Costin, 24/1

Telefon: 022 441 013

Școala sportivă pentru copii și juniori a rezervelor olimpice nr. 6

Sunt admiși copii de la 6 ani, la începutul anului școlar. Este posibilă o admitere suplimentară în cursul anului. Bazinul este deschis. Temperatura apei în perioada de iarnă este de 29 ºC.

Preț: 310 lei.

Adresă: str. I. Pelivan, 30/2

Telefon: 022 746 688

Școala sportivă pentru copii și juniori a rezervelor olimpice nr. 8

Admiterea în grupele gratuite se efectuează la începutul lunii septembrie. La antrenamentele de grup cu antrenor sunt admiși copiii de la 5 ani.

Preț: 65 lei/oră (cu antrenor), 40 lei/oră (fără antrenor)

Adresă: str. Nicolae Costin, 63

Telefon: 022 516 972

Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Școala sportivă pentru copii și juniori a rezervelor olimpice nr. 11

Admiterea la școală se efectuează la începutul anului, este posibilă și o admitere suplimentară. Vârsta copiilor – de la 5 ani.

Preț: gratuit

Adresă: str. A. Russo, 57

Telefon: 022 331 343

Centrul de reabilitare pentru copii

Centrul organizează grupuri cu plată pentru copiii sănătoși (copii care se află sub tratament și primesc o trimitere de la medic sunt admiși gratuit). În grupele cu plată sunt admiși copiii de la 4 ani.

Preț: 1 lecție – 48 lei

Adresă: str. Grenoble, 147

Telefon: 022 735 268

Centrul de Întremare a Sănătății „Blue Bird”

Centrul oferă lecții de înot asistate de antrenori pentru copii de la 2 la 6 ani, precum și lecții individuale și în grup pentru bebeluși de la 2 luni până la 2 ani. Antrenamentele pentru copiii de peste 2 ani se desfășoară fără prezența părinților. Este necesară prezentarea certificatului de la medicul de familie privind accesul la lecțiile de înot și rezultatele analizei la viermi intestinali. Bazinul este închis.

Preț: pentru copiii mai mari de 2 ani – 90 lei lecția la cumpărarea abonamentului pentru luna viitoare (vizita unică – 110 lei); de la 2 luni la 2 ani – 160 pentru lecțiile în grup, 220 – individual (prețurile sunt valabile la cumpărarea unui abonament pentru o lună)

Adresă:  str. Independenței, 28

Telefon:  022 565 569, 022 565 558

www.bazin.md

Clubul sportiv „Sport Park”

Bazinul de înot al clubului „Sport Park” are 25 m în lungime și 9,5 m în lățime. Adâncimea variază între 1,6 m și 1,8 m. Bazinul este dotat cu sisteme de încălzire a apei, care mențin o temperatură optimă – 28-29 °C, iar dezinfectarea apei se efectuează prin electroliza sării (fără adăugarea clorului). La antrenamentele de grup sunt admiși copii de la 7 ani.

Preț: 150 euro pentru un abonament lunar (10 ore)

Adresă: Str. N. Dimo, 32

Telefon: 022 667 767

www.sportpark.md

Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Fitness club „Niagara”

Lecții asistate de antrenori. Adâncimea bazinului pentru copii este de aproximativ 70 cm, fiind perfect pentru învățarea înotului de către copiii de orice vârstă. Temperatura apei în bazin nu scade sub 28 °С.

Preț: individual, la solicitare în club

Adresă: str. Ghidighici, 5      

Telefon: 022 210 021. 

www.niagara.md

Bazinul Centrului internațional educațional „Evrica”

Sunt admiși copiii de la 4 ani. Bazinul este închis. Iarna temporar nu funcționează (3 luni).

Preț: 600 lei – 6 lecții (abonament minim)

Adresă: str. Calea Ieșilor, 19/2

Telefon: 022 508 570.

www.evrica.md

Enri Kid’s Club – la Energy Fitness

Bazin mare, cu destinație sportivă (25х6,5 m). Lecțiile de înot fac parte din programul pentru copii al clubului "Energy Fitness". Asimilarea elementelor de bază ale înotului, învățarea stilurilor clasice de înot.

Vârsta: 3-6 ani, 7-9 ani, 10-13 ani.
Preț: 6 luni – 325 euro, 3 luni – 190 euro, 1 lună – 70 euro, o lună de probă – 60 de euro. În această sumă include: testare fitness, bazin, antrenamente în grup conform orarului, cameră pentru copii (până la 3 ore pe zi). Zilnic copiii pot frecventa cel puțin 2 antrenamente, potrivit orarului.

Adresă: bd. Dacia, 31/1

Telefon: 022 502 222

www.efitness.md

Aquaterra Wellness & SPA – antrenamente pentru copii

Bazin sportiv cu o lungime de 25m. Bazinul este echipat cu un sistem de curățare a apei în mai multe etape, fiind folosită doar sarea de mare, fără clor, care permite menținerea purității perfecte a apei și în același timp, evitarea impactului negativ al clorului asupra pielii și părului.

În cadrul programului fitness pentru copii sunt incluse și lecții de înot, care au loc de două ori pe săptămână. Pentru frecventarea bazinului, este necesar să prezentați certificat medical de la dermatolog.

Vârsta: 4-13 ani.

Preț: se achită abonamentul "Kids"- 700 euro. De acest aboniment pot beneficia doar copiii membrilor clubului. Aceștia pot solicita antrenamente personale, cu prezența obligatorie a instructorului.

Adresă: Str. Decebal, 6/4

Telefon: 022 628 000

www.aterra.md

Înotul pentru copiii mari și mici. O prezentare a bazinelor din Chișinău

Bazin în cadrul școlii-grădinițe private "Erudio"

Sunt desfășurate lecții de înot pentru copiii care frecventează școala grădiniță "Erudio". Copiii sunt instruți de un antrenor profesionist încă de la o vârstă fragedă. Sunt organizate și antrenamente individuale. Apa sărată din bazin conține minerale și microelemente care contribuie la întărirea imunității copiilor și la creșterea eficienței activității multor organe.

Vârsta: de la 3 ani.

Preț - 255 euro/luna totul inclus.

Telefon: 022 435 896

www.facebook.com/scoalaerudio

Piscina liceului teoretic N. Gogol

Lecțiile de înot decurg sub formă de joc. La necesitate se oferă și colaci, aripioare, ochelari și alte articole ajutătoare.

Preț: 30-35 de lei pentru lecție.

Vârsta: de la 3 ani.

Adresă: Str. A.Şciusev, 90

Clubul Fitness One

Bazinul este cu trei piste, care servesc antrenamentelor productive de înot a maturilor, a copiilor și sugarilor, începând cu vârsta de 6 luni. Apa cristalină este obținută printr-o metodă modernă pe bază de sare naturală. Vei obține performanțele dorite prin practicarea Aqua aerobic, antrenamente în apă specifice celor cardio și fitness. Această metodă este un remediu de recuperare fizică într-o atmosferă plăcută și maxim confort.

Prețul abonamentului pentru copii – de la 1300 lei.

Adresă: Str. Grenoble, 259/16.

fitnessone.md