Temerile bărbaților " însărcinați"

Temerile bărbaților " însărcinați"

-
//
18.11.2013

Sarcina, desigur, este asociată cu schimbări în viața unei femei. Se întâmplă rar ca la cineva să apară idea că viitorul tată, la fel ca și viitoarea mamă, este foarte preocupat și înspăimântat de multe lucruri. De ce se tem bărbații "însărcinați"?

Frica de a pierde ineresul sexual față de parteneră. Cea mai puternică și cea mai importantă, frică a bărbaților. În timpul sarcinii viața sexuală a partenerilor în mare măsură suferă schimbare. Aflând de sarcină, barbații încep să se teamă că momentele de intimitate cu femeia iubită vor disparea deoarece intimitatea poate afecta fătul. De fapt copilul este atât de bine protejat, încât actul sexual nu afectează nici într-un mod sănătatea acestuia.

Frica de schimbare a modului obișnuit de viață şi frica de a-şi pierde libertatea.  Odată cu apariția copilului viitorul tată probabil se va întâlni mai rar cu prietenii, și posibil nu va mai  petrece timpul așa cum el (sau el  împreună cu partenera) ar vrea.  Familiile moderne găsesc modalități care le permit să nu-și schimbe modul obișnuit de viață,mai ales datorită tehnologiilor moderne.

Frică de naștere, mai degrabă, frica de a nu oferi la timpul  ajutorul potrivit/sprijin femeii, când începe nașterea pe neașteptate. Frica de a nu-și stapâni emoțiile, de a-și arăta slăbiciunile și neputința într-un moment atât de important. Vizitarea școlii viitorilor părinți și discuțiile cu partenera despre acțiunile posibile în timpul nașterii îi pot ajuta pe bărbați să câștige încredere în puterile proprii.

Frica de creștere a responsabilității. Dacă femeia este conștientă de noul său rol de mamă imediat ce a aflat că este însărcinată, atunci barbații înțelege și își asumă rolul de parinte abia după nașterea copilului. Dacă femeia se îngrijorează de sănatatea micuțului, atunci bărbatul se gîndește dacă va putea sau nu sa-și întrețină familia mărită. Schimbarea poziției de "copil" (el era încă un copil la părinții lui) în poziția de "părinte" (acum el însuși are un copil) implică o responsabilitate sporită (pentru viața și bunăstarea a cel puțin 3 persoane) și teama că cu nu va fi capabil să facă față acestei  "greutați ". Pentru a înlătura această frică este necesar de a efectua un plan strategic clar viitoare vieții și de a întări bine începutul pentru atingerea viitoarelor scopuri.

Frica de a trece pe planul doi (pierderea atenției). Înfricoșător pentru bărbați poate fi faptul că partenera încărcată cu grijile pentru copil, poate să uite de el. Bărbatul simte față de copil sentimente de gelozie, iar față de femeie simte supărare și dezamăgire. Aceste sentimente pot provoca nervozitate, stări depressive la bărbați, și în cele din urmă conflicte. Se recomandă exprimarea nemulțumirilor într-o formă moale și acceptabilă, căutarea împreună a modalităților de satisfacere a nevoilor de atenție. Mai des să acordați ajutor femeilor în grija pentru copil, pentru că pentru ea aceasta este cea mai valoroasă atenție care i-o acordați, și apoi ea îi va mulțumi bărbatului cu multă afecțiune și atenție.

Dacă viitori tătici grija, frica și îndoielile apar prea des, cel mai bine e să discute cu partenera sau cu un tată ,, cu experiență” care a trecut peste această încercare. Bărbații însărcinați au și ei nevoie de ajutor.

Autor: Tatiana Cozman, psiholog