Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile

Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile

-
//
23.12.2014

Doar 48 de ore. Este termenul de valabilitate al ficatului. Producătorii fără scrupule însă recurg la diverse trucuri de reabilitare a produsului...Cum să nu hrănim întreaga familie cu ficat alterat și infectat cu paraziți?

Ce fel de ficat trebuie cumpărat?

Desigur, ficatul proaspăt este mai benefic. Acest subprodus se alterează foarte repede. Întotdeauna riscați să cumpărați un produs cu termenul expirat. Ce ține de ficatul congelat – acesta poate fi păstrat până la trei luni de zile. Însă în timpul congelării se distrug o parte din vitamine (din grupa B) și grăsimile animaliere din ficat se oxidează și dau un gust amărui ficatului. De aceea,nu veți primi o mâncare delicioasă din ficat congelat.

Mai mult, sub stratul de gheață este imposibil să vezi de ce culoare este ficatul. Iar acesta este principalul indice al calității. Dacă totuși ați decis să cumpărați ficat congelat rețineți:

Locul tăieturii unui ficat calitativ congelat trebuie să fie drept, cu un strat subțire de gheață, care la apăsarea cu degetul trebuie să se topească timp de 15 secunde. Dacă produsul a fost congelat repetat, despre acest lucru vorbesc cristalele de culoare roz pe ficat. Nu cumpărați acest produs.

Bucățile de gheață din ambalaj denotă despre faptul, că producătorul a pompat apă în produs, pentru majorarea greutății acestuia. Renunțați la această cumpărătură.

Ficatul de pui

Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile

În primul rând apreciați culoarea produsului. Ficatul de pui calitativ trebuie să fie de culoare maro cu o nuanță bordo. Ficatul de pui cu o culoare deschisă, galbenă sau o nuanță foarte închisă nu merită să fie cumpărat, deoarece pasărea a fost bolnavă. Acest produs poate fi contaminat cu salmonella sau Campylobacter – boli infecțioase care se pot transmite de la pasăre la om și provoacă slăbiciune, dureri de cap, ridicarea temperaturii până la 38 de grade, diaree.

Nici într-un caz nu cumpărați ficat de pui, pe suprafața căruia sunt vizibile pete verzi. Acestea rămân în cazul în care, dacă la extirparea lui din pasăre a fost sparsă vezica biliară. Acest ficat va avea gust amar. Pericolul care se ascunde în ficatul de găină este conținutul unor substanțe precum, tetraceclina și levomecitina. La oameni aceste antibiotice provoacă alergie sub formă de erupții cutanate. Cu regret, prezența antibioticelor poate fi verificată doar în condiții de laborator. Ficatul de pui proaspăt are un miros plăcut, un pic dulciu. Dacă mirosul este acru, ficatul este alterat.

Ficatul de vită

Ficatul de vită este considerat de nutriționiști drept cel mai benefic și inofensiv. Se consideră, că pentru tratarea bovinelor antibioticele se administrează foarte rar, decât în cazul păsărilor. Greutatea unui ficat de vită sănătos atinge cinci kilograme. Ficatul de vită de calitate are culoarea vișinii coapte. Cu cât mai în vârstă este vaca, cu atât culoarea este mai închisă și cu atât crește probabilitatea, că ficatul ar putea fi bolnav. Nuanța cărămizie a ficatului la fel denotă același lucru. Nu uitați, că ficatul este similar unui burete, care absoarbe toate toxinele și infecțiile.

Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile

Mai mult, ficatul unui animal bătrân, după preparare nu va fi gustos. Nu cumpărați ficat acoperit cu un strat de nuanță gri. Produsul nu este proaspăt. Particularitatea ficatului de vită – este pelița albă. Dacă produsul este proaspăt, ea se va lua ușor. Atunci când tăiați ficatul de vită vor fi vizibile niște găuri – hepatobiliarele. La un produs sănătos, marginile lor nu se deosebesc cu nimic de structura însăși a ficatului. În cazul îmbolnăvirii animalului, hepatobiliarele sunt mai dense, au aspectul unor inele gri. Ficatul de vită poate fi contaminat cu paraziți – dikrotseliyami, cu care animalele se infectează , dacă sunt păscute aproape de bazinele acvatice. Acești paraziți sunt de culoare întunecată și se maschează perfect, depistarea lor este practic imposibilă. Despre prezența lor poate vorbi doar pelița albă. Dacă vezi pe ea bile cu aer, atunci ficatul este contaminat.

Ficatul de porc

Ficatul de porc poate avea o greutate de până la două kilograme. Dacă ficatul este foarte mic, nu cumpărați produsul respectiv. Cel mai probabil, animalul a fost bolnav.

Ficatul trebuie să fie lucios și umed. Acest lucru se referă la toate tipurile de ficat.

După culoare, la fel ca și ficatul de pui, cel de porc are o culoare bordo. Dacă culoarea e prea deschisă, asta înseamnă că produsul nu este proaspăt.

Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile

Ce trebuie să faci înainte de a cumpăra ficatul?

Procurând ficat de porc proaspăt la kilogram, rugați vânzătorul să vă dea un cuțit. Străpungeți ficatul și uitați-vă la culoarea sângelui care curge. Dacă acesta este roșu – cumpărați fără frică – produsul este proaspăt! Dacă sângele e de culoare cafeniu-închis sau roșu-închis renunțați la cumpărătură.

Cereți documentul, care confirmă controlul serviciului veterinar. Ficatul de porc poate fi periculos. Acesta poate fi contaminat cu paraziți precum Echinococcus. Acest helmint contribuie la crearea chisturilor parazitare în diverse organe ale omului: ficat, rinichi, plămâni, creier, fiind afectată activitatea lor. Astfel, dacă cumpărați ficat la kilogram și de la o piață improvizată, succesul va depinde de atenția și insistența dvs..

Dar mirosul? ...Ficatul proaspăt are un miros dulciu. Dacă mirosul este acru – ficatul este alterat.

Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile

Cum trebuie preparat corect ficatul?

Chiar și cel mai calitativ ficat, dacă este preparat incorect devine dur, cu gust amar. Există însă trei metode pentru a evita acest lucru.

Pentru ca ficatul să se topească în gură, ungeți cu muștar și lăsați pentru 30-40 de minute.

Pentru ca ficatul să fie moale, înmuiați-l pentru o oră într-un amestec de bicarbonat de sodiu (0,5 litri la 2 liguri de masă debicarbonat de sodiu ). Pentru ca ficatul să nu fie similar unui elastic, condimentați cu sare la sfârșitul preparării. Nutriționiștii sunt categorici: vrei să obții beneficii de la ficat, fierbeți, înăbușiți sau coaceți produsul. Ficatul prăjit nu va aduce beneficii organismului, ci dimpotrivă, uleiul în care va fi prăjit, la încălzire formează produse cancerigene.

Ce preparăm?

Pate clasic de la Jamie Oliver

Jamie, renumitul bucătar în toată lumea pentru prânzurile sale preparate timp de 15 sau 30 de minute are patru copii. De aceea toate rețele pentru casă el se străduie să le adapteze după gustul și necesitățile copiilor.

Preparați un pate fin și util pentru sănătate, care va fi pe placul întregii familii! Iar dacă veți adăuga ciuperci, veți obține un gust și mai bogat.

Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile

Ficatul se spală bine sub apă. Se pune pe un prosop de bucătărie și se usucă. În cuptorul încins până la temperatura de 100 grade sau în cuptorul cu microunde se pune forma pentru copt cu o parte din unt (200 gr). Peste 10-15 minute, când untul se va exfolia, scoateți forma. Aveți nevoie doar de partea străvezie a untului. Turnați-o într-o farfurie. Puneți ficatul în formă, usturoiul pisat, presărați cu cimbru, acoperiți cu un capac sau cu folie și dați la cuptor pentru 10-15 minute. După care, mixați cu blanderul, adăugați untul, condimentați cu sare și piper. Puneți pateul într-un vas, turnați peste el untul străveziu, scos din cuptor și puneți la frigider. Scoateți peste 2-3 ore!

Cum alegem corect ficatul? Sfaturi importante și utile