Prăjitura „Noaptea de Paște”. O rețetă specială de sărbătoare

Prăjitura „Noaptea de Paște”. O rețetă specială de sărbătoare

Prăjitura „Noaptea de Paște” este o adaptare după rețeta prăjiturii Regina Maria, o rețetă ce merită să fie inclusă în meniul pentru masa festivă.

Ingrediente:

Pentru blatul cu vanilie:

  • 4 ouă;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de ulei;
  • 4 linguri de făină;
  • un vârf de linguriță de praf de copt;
  • esență de vanilie.


Pentru blatul cu nuci:

  • 5 albușuri;
  • 5 linguri de zahăr;
  • 5 linguri de nuci măcinate;
  • 5 linguri de pesmeț de biscuiți;
  • 2 picături esență de migdale.


Pentru cremă:

  • 5 gălbenușuri;
  • 100 g zahăr pudră;
  • 2 linguri de amidon;
  • 400 ml de lapte;
  • 200 g de ciocolată;
  • 200 g de unt.


Mod de preparare:

Blat cu vanilie:

Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până obținem o spumă densă și lucioasă. Gălbenușurile frecate cu ulei și esență de vanilie le turnăm peste albușuri și mixăm ușor. La sfârșit, încorporăm făina amestecată cu praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.

Turnăm compoziția în tavă (40/28 cm) tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Scoatem blatul din tavă, îl punem pe un grătar și-l lăsăm la răcit cu tot cu hârtia de copt.

Blat cu nuci:

Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează bine până obținem o spumă lucioasa ce se ține bine de paletele mixerului și face țepi la atingere. Adăugăm esența de migdale, nuci măcinate și pesmețul și amestecăm ușor cu o spatulă cu mișcări de jos în sus.

Compoziția o turnăm în tavă (40/28 cm) tapetată cu hârtie de copt și se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, în funcție de cuptor. Se pune la răcit pe un grătar, cu tot cu hârtia de copt.

Crema cu ciocolată:

Gălbenușurile, zahărul și amidonul se amestecă bine, până se obține o cremă omogenă. Turnăm laptele puțin câte puțin amestecând continuu, să nu se formeze cocoloașe. Punem vasul pe foc mic și amestecând continuu cu un tel se fierbe compoziția până se îngroașă, ca o budincă. În crema fierbinte punem ciocolata ruptă bucățele și untul tăiat cubulețe. Se amestecă bine până la omogenizare. Dăm vasul deoparte, lăsăm puțin să se răcorească, apoi dăm la rece.

Cum se prepară crema de ciocolată:

În tava în care am copt blaturile, tapetată cu folie alimentară punem blatul cu vanilie, de pe care am scos mai întâi hartia de copt. Punem jumătate din cantitatea de cremă în strat uniform. Peste cremă punem blatul cu nuci (cu hârtia de copt în sus). Scoatem hârtia de copt cu atenție și acoperim cu restul de cremă. Dăm la rece pentru câteva ore. A doua zi se taie foarte bine și frumos.

Sursa