Multe femei se confruntă cu apariția unor chisturi în interiorul ovarului, care de cele mai multe ori sunt benigne și dispar fără tratament. Dacă totuși, ajung la un stadiu de dezvoltare și nu mai pot fi înlăturate pe cale naturală se pot elimina chirurgical. Important este să fie depistate la timp și supravegheate de  către medic.

Ce trebuie să știe o femeie despre chisturile ovariene

Ce este chistul folicular ovarian?

Chistul folicular reprezintă o veziculă cu conținut fluid, asemănător unui săculeț cu lichid transparent, dimensiunile ajung la câțiva centimetri în diametru. Această afecțiune o au preponderent femeile tinere de vârstă reproductivă.

Chisturile, de obicei, sunt depistate de medicul ginecolog în timpul tușeului vaginal, asociat cu palparea abdomenului sau la examenul ecografic  (USG).

Care sunt cauzele apariției și cum se manifestă aceste chisturi funcționale?

Etiologia chisturilor este încă necunoscută, dar în majoritatea cazurilor, chisturile apar în urma dezechilibrului hormonal. În timpul unui ciclu menstrual normal pot apărea unul sau două tipuri de chisturi funcționale:

  • Chisturi foliculare
  • Chisturi luteale (acestea sunt cele mai frecvente tipuri de chist ovarian)

În majoritatea cazurilor, chisturile ovariene funcționale sunt de dimensiuni mai mici și se manifestă fără simptome. Dispar fără tratament timp de 1-2 cicluri menstruale normale și se reabsorb de sine stătător.  Chisturile care se măresc în volum, necesită o intervenție chirurgicală, pentru că sunt periculoase, se pot torsiona sau se pot rupe, provocând hemoragii intra abdominale.

Ce trebuie să știe o femeie despre chisturile ovariene

Care sunt simptomele chisturilor foliculare

Deseori chisturile se asociază cu:

–       dereglări de ciclu menstrual (ce pot provoca dureri pelviene surde);

–       dureri în timpul raportului sexual;

–       ciclu menstrual dureros;

–       urinări frecvente.

Există și paciente care nu acuză dureri și se depistează întâmplător la un control ginecologic de rutină  sau la un examen ecografic.

Femeile însărcinate pot avea chisturi? Cum pot fi tratate?

Desigur, femeile însărcinate pot avea chisturi. Dacă sunt de dimensiuni mai mici, dispar după 1-2 luni. Atunci când sunt de dimensiuni mai mari și provoacă probleme, pot fi înlăturate chirurgical chiar în timpul sarcinii.

Ce trebuie să știe o femeie despre chisturile ovariene

Diagnosticul și investigațiile necesare pentru depistarea chisturilor

Se bazează pe examenul ginecologului care cuprinde: controlul manual, anamneza despre istoricul simptomelor și ciclurilor menstruale.

Examenul ecografic – o metodă foarte importantă și sigură de diagnosticare (pentru a stabili mărimea, dimensiunile și consistența chistului).

Și nu în ultimul rând, laparoscopia curativ diagnostică.

După menopauză crește riscul de apariție a cancerului ovarian. În acest scop, toate creșterile ovariene post-menopauză trebuie examinate cu atenție, din motiv că se pot transforma în procese maligne.

Investigațiile medicale sunt  necesare în dinamică, la orice vârstă, pentru rezolvarea la  timp a problemei.

Tratamentul chistului ovarian funcțional

Ţinând cont că în mod normal, chistul ovarian funcțional dispare fără tratament pe parcursul a 2 – 3 menstruaţii, se recomandă de urmărit fără tratament evoluția acestuia, pentru a observa modificările. Dacă totuși, chistul persistă sau cauzează și alte simptome, se recurge la tratament conservativ sau chirurgical, conform deciziei medicului ginecolog.

Nelea Alexandrov,
Medic obstretrician-ginecolog

Sursa: unica.md