Cele mai folositoare plante de pe meleagurile noastre

Cele mai folositoare plante de pe meleagurile noastre

Primăvara, vara și toamna culegem plante medicinale, pe care iarna le folosim ca pe niște adevărate bijuterii. Cert este faptul că aceste bogății ale naturii trebuie să fie culese în anumite momente ale anului. Unele dintre ele vindecă prin frunze, flori, semințe sau chiar rădăcină.

Cele mai folositoare plante de pe meleagurile noastre

Astăzi îți propunem să afli care sînt cele mai folosite și mai eficiente plante medicinale de pe meleagurile moldovenești. Cele mai multe dintre ele se află la îndemîna oricui, crescînd sălbatic pe margini de drum.

1. Măceșul

Crește peste tot, pe cîmpii și dealuri și este o plantă accesibilă oricui. Cel mai mult este apreciat pentru fructele sale. Acestea sînt culese toamna, în varianta ideală înainte de brumă sau de ger. Semințele acestei plante au proprietatea de a vindeca afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare.

2. Feniculul

Feniculu este un bun aliat al sistemului digestiv. Planta are proprietatea de a calma stomacul și de a reduce flatulența. Este indicată în special pentru stările de balonare, dar și pentru cele de constipație. De asemenea, feniculul este un bun remediu pentru tratarea simptomelor din răceală și gripă, fiind un bun tratament pentru tusea seacă sau productivă.

3. Albăstrele

Albăstrelele cresc și ele pe cîmpii, pot fi găsite cu ușurință și sînt utilizate în special pentru ceai. Plantele vindecă miopiile ușoare și au grijă de sănătatea ochilor. De asemenea se spune că anume albăstrelele tratează eficient depresiile, cresc tonusul muscular și scad riscul de pietre la rinichi.

4. Anghinare

Planta este iubită de femei, pentru că le este de mare ajutor în menținerea siluetei. Ceaiul de anghinare accelerează procesul de ardere a grăsimilor, și este un aliat de nădejde în curele de slăbire. De asemenea, ceaiul din această plantă stimulează funcțiile ficatului și ajută la detoxifierea organismului. Medicii îl recomandă ca armă împotriva afecțiunilor hepatice.

5. Rostopasca

Pentru că este o plantă extrem de activă, rostopasca trebuie să fie consumată în cantități mici, altfel ar putea prezenta efecte toxice. În cantități moderate, această plantă poate face adevărate minuni pentru sănătate.

6. Cicoarea

Cicoarea înflorește pe tot parcursul verii și este foarte des întîlnită la noi. Cel mai bine ar fi să o culegi în perioada iunie-august. Planta este indicată pentru combaterea oboselii, dar și ca modalitate de refacere după o intervenție chirurgicală sau după o boală mai grea. Reface pofta de mîncare, stimulează funcțiile sistemelor energetice ale organismului și este indicată în perioadele de suprasolicitarea fizică și psihică.

7. Coada șoricelului

Această plantă medicinală este în mare parte dedicată femeilor. Pe lîngă faptul că ajută la reglarea echilibrului hormonal, coada șoricelului reduce riscul de afecțiuni ale uterului, ovarelor și sînilor. De asemenea, dacă este consumată cu moderație, planta reglează ciclul menstrual și reduce durerile simptomului premenstrual.

8. Gălbenele

Plantele au un intens efect cicatrizant. Gălbenelele ajută pielea să își refacă structura, și sînt deseori folosite sub formă de ceai pentru a curăța rănile ușoare. Aceste plante sînt un bun aliat al pielii sănătoase, și se regăsesc în majoritatea produselor de îngrijire.

9. Sunătoare

Sunătoarea este un excelent calmant și echilibrant psihic. Ceaiul de sunătoare, este indicat pentru tulburările psihologice, depresii, anxietate, atacuri de panică sau tulburări de somn. Un ceai de sunătoare înainte de culcare, garantează calitatea somnului.

10. Pătlagina

Este o plantă foarte eficientă pentru tratarea răcelilor și a gripelor. De asemenea, pătlagina este recomandată pentru ameliorarea astmului bronhic, a hipertensiunii arteriale și a ulcerelor. Natura a avut grijă de noi, și ne-a pregătit cîte un tratament pentru fiecare boală cu care ne confruntăm de-a lungul vieții. Tot ce trebuie să facem este să știm unde să-l căutăm.
 

Sursa: noi.md