Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului

-
//
27.04.2018

Vă confruntați cu anumite afecțiuni ginecologice, cum ar fi sângerările anormale, infertilitatea, fibromul uterin, steriletul deplasat sau aveți suspiciuni ale cancerului de col uterin? Să știți că vă vin în ajutor specialiștii calificați și tehnologiile moderne în domeniul medical. Histeroscopia reprezintă una dintre cele mai eficiente și puțin invazive metode de diagnostic a cavității uterine. Beneficiile sale sunt imense în atât din punct de vedere al diagnosticului extrem de precis, cat si din punctul de vedere al tratamentului imediat. În materialul de mai jos aflați totul despre această procedură de la Ginecologul tău, Irina Tripac. 

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului Ce este histeroscopia?

Histeroscopia este cea mai simplă metodă de a vizualiza și analiza cavitatea uterină, adică interiorul uterului, prin endoscopie și se face cu ajutorul unui instrument numit histeroscop.

Acesta este un instrument optic foarte subțire (3-5 mim) conectat la un dispozitiv video printr-o sursă de lumină cu fibră optică. Pacienta se urcă pe masă de ginecologie și, după amplasarea speculum-ului pentru deschiderea pereților vaginali și dezinfectarea colului uterin, histeroscopul este introdus prin vagin și col în uter.

Urmează introducerea unui lichid, prin histeroscop, pentru vizualizarea cavității uterine și deschiderea trompelor uterine.

Dacă este necesară și intervenția chirurgicală, se introduc mici instrumente chirurgicale și se va preleva o probă de țesut pentru biopsie.

Histeroscopia permite stabilirea diagnosticului unei afecțiuni a uterului (histeroscopie diagnostică), dar poate servi și ca metodă de intervenție chirurgicală (histeroscopie operatorie).

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului În ce situații trebuie să facem histeroscopia?

Histeroscopia este recomandată în cazul unor afecțiuni uterine importante:

  • sinechie uterină (sindrom Asherman)
  • polip endometrial
  • sângerare ginecologică
  • fibrom uterin
  • malformații uterine
  • infertilitate
  • avorturi repetate
  • aderențe
  • sterilet deplasat
  • suspiciune de cancer de endometru (cancer uterin)

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului Cum ne pregătim de această procedură?

Cel mai bun moment pentru histeroscopie este prima săptămână după menstruație. Dacă veți primi anestezie generală, va trebui să nu mâncați și să nu beți nimic câteva ore înainte de intervenție (de regulă începând cu seară precedentă). Se vor recolta analize uzuale de laborator când ajungeți la spital. Veți fi rugată să urinați, iar regiunea genitală va fi dezinfectată cu o soluție antiseptică. Uneori, se va administra un medicament care să relaxeze. Apoi, veți fi pregătită pentru anestezie.

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului Ce tip de anestezie ar fi mai potrivită?

Medicul va stabili ce tip de anestezie este cea mai potrivită pentru pacientă, în concordanță cu motivul histeroscopiei.

  • Anestezia locală constă într-o injecție cu anestezic la nivelul colului uterin. Anestezia locală permite pacientei să rămână trează și să simtă doar un ușor disconfort în cursul procedurii.
  • Anestezia regională constă în injectarea unui anestezic în coloana vertebrală, în urmă căreia sînt blocate senzațiile de la nivelul regiunii pelvine. Anestezia regională permite pacientei să rămînă trează, fără însă a simțit vreun disconfort. Acest tip de anestezie se mai numește și anestezie spinală sau rahianestezie.
  • Anestezia generală: pacienta nu va fi deloc conștientă în cursul histeroscopiei cu acest tip de anestezie. Această anestezie folosește o masca prin care inhalezi un amestec de gaze anestezice pe nas și pe gură. După ce pacienta adoarme, i se va introduce un tub pe gît, care o va ajută să respire normal.

Nu uitați să adresați întrebări, dacă aveți neclarități în legătură cu procedura sau cu anestezia.

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului Ce se întâmplă în timpul histeroscopiei?

O histeroscopie durează de la 10 minute până la peste 30 minute, în funcție de tipul și scopul intervenției.

  • Colul uterin va fi dilatat cu ajutorul unor instrumente speciale;
  • Histeroscopul va fi introdus prin vagin și col, în cavitatea uterină;
  • În continuare, se va introduce un lichid în uter, prin intermediul histeroscopului, cu scopul distensiei cavitații uterine și a unei bune vizualizări a acesteia;
  • Sursa de lumina atașată la histeroscop va permite medicului să vizualizeze interiorul uterului și deschiderile trompelor uterine;
  • Dacă pacienta necesită o intervenție chirurgicală intrauterină, se vor introduce mici instrumente chirurgicale, prin intermediul histeroscopului, sau se va practică o biopsie (recoltarea unei probe de țesut);
  • Uneori, poate fi utilizat concomitent un laparoscop, care poate vizualiza exteriorul uterului. În această situație, cavitatea abdominală este destinsă cu un gaz (dioxid de carbon), pentru o mai bună vizualizare a organelor abdominale.

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului Cum are loc recuperarea?

Dacă pacienta a avut anestezie locală, de regulă, poate merge acasă la scurt timp după procedură.

Dacă a avut anestezie regională sau locală, necesită o perioadă de monitorizare până poate fi externată, dar de obicei poate merge acasă în aceeași zi. După histeroscopie se poate resimți senzația de amețeală sau oboseală, sau poate există o mică sângerare vaginală și dureri pelvine timp de 1-2 zile după procedură.

Anestezia generală poate afecta temporar coordonarea și raționamentul, deci nu este recomandat să conduci mașina, să consumi alcool, să operezi echipamente sau să semnezi documente legale, timp de 48 ore după intervenție.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru durere, puteți lua de la farmacie analgezice fără prescripție medicală, cum sunt paracetamol sau ibuprofen.

Nu planificați să faceți multe activități în ziua intervenției. Unele femei pot să își continue nestânjenit activitatea zilnică în următoarea zi după intervenție, altele necesită încă 2-3 zile în vederea recuperării.

Urmați recomandările medicului privind activitățile sportive, activitatea sexuală și contracepția.

Prima menstruație după histeroscopie este, de regulă, mai abundentă sau mai prelungită decât normal, iar menstruațiile pot fi chiar neregulate timp de câteva luni.

Majoritatea femeilor însă nu au nici un fel de problemă după o histeroscopie.

Totuși, contactați medicul dacă prezentați oricare din următoarele simptome după histeroscopie:

- febră;

- durere abdominală accentuată sau durere pelvină care durează peste 48 ore;

- sângerare abundență și prelungită;

- secreție vaginală închisă la culoare sau urât mirositoare.

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului Care este efectul acestei proceduri?

Dacă ați suferit o histeroscopie operatorie și s-a practicat o biopsie sau extirparea unui polip sau unui fibrom, rezultatele vor fi disponibile în câteva zile, de regulă, sub forma unui raport medical trimis medicului. Dacă ați suferit doar o histeroscopie diagnostică, veți discuta rezultatul cu medicul înainte de a părăsi spitalul.

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului Contraindicații:

Histeroscopia nu este indicată atunci când sunteți gravidă sau dacă ați avut o infecție vaginală importantă. De asemenea, histeroscopia nu este recomandată în cazul cancerului uterin confirmat.

Procedura simplă și modernă prin care puteți diagnostica sănătatea uterului

Sursa: Mamaplus.MD