Secretul unei danturi sănătoase în timpul sarcinii şi alăptării  se ascunde în igiena regulată a cavităţii bucale.

Problemele dentare din timpul sarcinii!

Iar în cazul apariţiilor unor mici probleme stomatologice, sfatul şi intervenţia specialistului îţi pot salva dantura.

Sarcina influenţează apariţia cariilor?

Desigur femeile gravide sunt predispuse la apariţia cariilor. Uneori, poţi bea suplimente de calciu, consuma kilograme de brânză, dar acestea să nu se asimileaze în organism şi astfel se produce o carenţă de calciu. Prin urmare, numărul cariilor poate crește. Numai o igiena orală corectă îţi poate salva dinţii. Iar îndată ce observi caria, adresează-te stomatologului, pentru că un început de carie poate fi tratat cu uşurinţă. Iar dacă este nevoie de o intervenţie mai complicată cu implicarea anestezicului, evit-o în primul trimestru de sarcină. Stomatologul cu siguranţă, în dependenţă de starea dintelui, va amâna procedurile mai complicate şi va interveni mai târziu, atunci când sănătatea copilului nu va fi pusă în pericol.

Sensibilitatea gingiilor, gingivita şi infecţia cronică

Printre efectele adverse ale schimbărilor fiziologice hormonale din timpul sarcinii este şi fragilitatea ţesutului conjunctiv, care duce la apariţia sângerării gingivale. Iar gingivita (inflamaţia gingiilor) este o patologie întâlnită frecvent la gravide. Şi ca orice infecţie cronică, este periculoasă pentru gravidă.

Trebuie să ştii că uneori sarcina duce la apariţia gingivitei (gingivita gravidelor), iar lipsa igienei corespunzătoare a cavităţii bucale duce la agravarea ei. Odată cu naşterea copilului gingivita gravidelor dispare.

Am „ greţuri matinale”, ce fac cu dinţii mei?

Unele gravide, din cauza „greţurilor matinale”, nu pot repescta igiena dentară, iar depunerile dentare agravează gingivita şi pot duce la apariţia parodontitei. Există soluţii şi în acest caz, important este să-ţi pese de tine şi de copil.

Primul pas este să schimbi pasta de dinţi cu una fără arome şi miros. Dacă ideea de a te spăla pe dinţi îţi provoacă greaţă, încearcă clătirea zilnică a gurii cu apă în care ai pus bicarbonat de sodiu sau apă de gură, important este să consulţi un stomatolog care poate depista o carie la timp şi o poate trata fără intervenţii majore.

După ce perioada de toxicoză a trecut, poţi reveni la un regim normal de îngrijire a dinţilor, nu înainte de a face o procedură de igienă profesională la medicul stomatolog. Aceasta include curăţarea profundă a dinţilor cu air-flow – cu ajutorul unui jet puternic de aer, apă şi un praf special elaborat, medicul curăţă depunerile dentare în locurile greu accesibile pentru o perie obişnuită. Procedura în sine nu are acţiune negativă asupra smalţului şi nu conţine compuşi chimici nocivi, în plus, crează senzaţia de albire a dinţilor.

Mai rău – vărsăturile afectează smalţul dinţilor

Atunci când vomiţi, sucul gastric influenţează pH-ul cavităţii bucale care devine foarte agresiv pentru dinţi. Iar expunerea regulată a dinţilor la aciditate distruge smalţul dinţilor. Medicii recomandă ca, după fiecare vărsătură să clăteşti gura cu apă în care ai pus bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza acidul.

Problemele dentare din timpul sarcinii!

Igiena corectă a cavităţii bucale

  • Periază minim 3 minute dinţii şi fă mişcări corecte cu peria pentru a ajunge în spaţiile interdentare.
  • Clăteşte cavitatea bucală cu apă de gură, după fiecare masă.
  • Foloseşte aţa dentară.

Dieta pentru dinţi sănătoşi

  • Alimentaţia raţională bogată în Ca şi P (lapte, legume, fructe) precum şi în vitaminele A, B, C, D.
  • Evită dulciurile, deşi „poftele” din timpul sarcinii sunt de obicei orientate către ele.
  • Nu consuma băuturi carbogazoase.

Proceduri stomatologice care trebuie să le eviţi

  • Albirea dinţilor
  • Radiografie stomatologică

Sursa: Mamaplus.MD