Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, în fiecare săptămână

Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, în fiecare săptămână

-
//
12.04.2018

Sânii unei femei se pregătesc de alăptat încă de la concepție. Aceștia își schimbă forma în fiecare săptămână de sarcină. Află prin ce faze trece pieptul tău atunci când aștepți un bebeluș!

Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, în fiecare săptămână

Săptămâna 1

În timpul ciclului menstrual, în fazele foliculară și ovulatorie, se formează și se dezvoltă rapid conductele de lapte și mugurii alveolari. Pesemne că ești deja obișnuită cu schimbările sânilor din timpul unei luni obișnuite.

Săptămâna 2

Aceste schimbări ale sânilor (dezvoltarea și creșterea rapidă a conductelor de lapte și a mugurilor aveolari) au loc în ultima fază luteală a ciclului menstrual. Este momentul în care ovulul este fertilizat și se implantează în uter.

Săptămâna 3

La unele gravide, sânii încep să se întărească la numai câteva zile după concepție. De cele mai multe ori, această senzație este resimțită în partea inferioară a sânilor. Asta pentru că artera mamară internă coboară în partea mediană a sânilor, zonă care vascularizează sangvin în întregime sânii.

Săptămâna 4

Apar furnicături si înțepături, în special în jurul mameloanelor, ca urmare a creșterii volumului de sânge. Evită să porți un sutien care are cusături sau dantelă în dreptul mameloanelor, pentru pielea este sensibilă și se poate irita ușor. Schimbarea temperaturii corpului poate provoca, la o lună după concepție, furnicături.

Săptămâna 5

Celulele responsabile cu producerea laptelui se înmulțesc cu rapiditate. Dacă mai ai un copil, o parte din celulele produse pentru sarcina anterioară sunt încă prezente.

Săptămâna 6

Sarcina îți reconstruiește, practic, structura sânilor – felul celulelor și proteinele conținute în viitorul lapte se schimbă dramatic. Hormonii denumiți lactogeni placentari transmit informații celulelor despre sexul viitorului bebeluș, iar structura laptelui se modelează în funcție de aceste informații. Areolele din jurul mameloanele devin mai proeminente și pigmentul pielii din această zonă se închide la culoare pentru a fi mai ușor perceptibil de către nou-născut. În prima lună după naștere, cel mic nu are vederea complet formată, astfel încât trebuie să depisteze cu ușurință „hrana” la purtător. Senzația de disconfort de la nivelul sânilor se poate accentua – acest lucru se datorează acțiunii hormonilor estrogeni, responsabili cu formarea țesutului glandular.

Săptămâna 7

În această perioadă, se observă o creștere în greutate a organismului și, odată cu el, și a sânilor. Unele femei adaugă aproape 700 g la fiecare sân, iar motivul este producerea de estrogen și progesteron. Acești hormoni ai sarcinii stimulează producerea grăsimii din laptele matern. Țesutul mamar se extinde până spre axilă, motiv pentru care poate fi nevoie de schimbarea cupei sutienului.  

Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, în fiecare săptămână

Săptămâna 8

Îți poți simți sânii tăi tari și dureroși, din cauza hipertrofiei alveolei (creșterea în volum). Vasele de sânge pot fi destul de vizibile sub pielea sânilor, dându-le acestora un aspect „marmorat”. Această rețea delicată de vene albăstrui este în curs de dezvoltare, pentru a permite aprovizionarea suplimentară cu sânge. Aspectul lor este mai vizibil la femeile cu un pigment mai deschis al pielii și, uneori, nici măcar nu este observabil la femeile cu un pigment închis sau la cele supraponderale. Apar mici umflături care arată ca niște coșuri mici în jurul mameloanelor, numiți tuberculii lui Montgomery. Aceste glande sebacee hipertrofice vor secreta un ulei care păstrează pielea suplă și descurajează apariția bacteriilor. Acest ulei are un miros unic de la mamă la mamă și va ajuta copilul să te recunoască și să își dezvolte instinctele de-a se hrăni. În jurul fiecărui mamelon se pot forma între 4 și 28 de tuberculi și pot rămâne acolo pentru tot restul vieții, indiferent dacă vei mai rămâne sau nu însărcinată.

Săptămâna 9

Areolele continuă să se închidă la culoare și se pot mări în diametru. Pot deveni, în același timp, mai erectile. Începe să apară un țesut exterior în formă de cerc, mai deschis la culoare, numit areola secundară. Dacă ai sfârcurile întoarse înăuntru și te temi că nu vei putea alăpta, nu trebuie să-ți faci griji: acestea își vor corecta poziția înainte de naștere.

Săptămâna 10

Sânii continuă să fie dureroși la atingere, dar ai trecut de prima fază de creștere rapidă a acestora. E momentul să investești într-un sutien adecvat, special conceput pentru sarcină, care să susțină sânii fără să fie incomod.

Săptămâna 12

Dacă ești la prima sarcină, e posibil ca mamelonul să nu se umfle cu totul. Aproximativ o treime din viitoarele mame vor avea un anumit grad de inversiune, însă datorită schimbărilor la nivelul pielii, care devine mai elastică, doar 10% vor mai suferi de un anumit grad de inversie a mamelonului la data stabilită pentru naștere. Dacă ai implanturi mamare, sânii ar putea fi mai dureroși, pentru că țesutul care se formează crește în jurul implantului. Și pielea care îmbracă sânul la exterior ar putea dveni dureroasă pe măsură ce se întinde.

Săptămâna 14

Îți vei simți sânii tot mai îngreunați, ca rezultat al circulației crescute a sângelui. Areola poate deveni chiar mai pigmentată și ușor pătată. Unele „pete” pot părea mai întunecate decât altele. Acestea nu vor dispărea în totalitate după naștere.

Săptămâna 16

Areolele continuă să se mărească. Țesutul glandular își continuă modificarea – sacii alveolari încep să fie căptușiți cu celulele care vor produce laptele, numite celule acinare. Poate apărea colostrul – un lichid gros, dulceag, gălbui, care va hrăni nou-născutul în primele zile după naștere, până la apariția laptelui. Colostrul conține zahăr, proteine și anticorpi – toate nutrimentele de care are nevoie micuțul pentru a se devolta și a prinde puteri.

Unele gravide se pot confrunta cu sângerări ocazionale observate pe sutien – o parte din pielea mamelonului poate fi eliminată din cauza creșterii rapide a vaselor de sânge. Este un fenomen firesc, care se vindecă de la sine, dar este bine să discuți situația cu medicul care te are sub supraveghere. Iată și o veste bună: durerea sânilor începe să slăbească în intensitate.

Săptămâna 18

Acumulezi depozite de grăsimi în sâni, însă surprlusul de greutate al sânilor este datorat în cea mai mare măsură creșterii volumului de sânge. În această perioadă se pot forma noduli mamari – cele mai des întâlnite forme sunt chisturile, galactocelul (chist mamar umplut cu lapte) și fibroadenomul (țesut fibros). Dacă aveai deja un fibroadenom, poți observa că acesta se mărește în timpul sarcinii. Marea majoritate a chisturilor mamare din timpul sarcinii sunt benigne (nu produc cancer). Cu toate acestea, este o idee bună să aduci la cunoștința medicului orcie astfel de transformare.

Săptămâna 20

S-ar putea să fi apărut deja vergeturi în jurul sânilor, mai ales dedesubtul lor, datorită greutății neobișnuite. Numărul și gradul de extindere al vergeturilor depinde de moștenirea genetică și de vârsta gravidei – cu vârsta, pielea își pierde elasticitatea și e predispusă la apariția vergeturilor. În această perioadă, estrogenul și progesteronul își încetează secreția, astfel încât organismul este la adăpost în fața apriției cancerului.

Săptămâna 22

S-a încheiat și a doua etapă importantă de creștere și transformare a sânilor. E posibil să fie nevoie încă o dată de schimbarea numărului sutienului cu o cupă mai mare – lucru de care suntem sigure că nu te vei supăra. Această schimbare este necesară pentru a evita obstrucționarea circulației sângelui pe suprafața sânilor. În acest caz, ar putea apărea riscul înfundării canalelor galactofore. Pentru că probabil vei transpira mai abundent ca de obicei, alege un sutien din bumbac în locul unuia din material sintetic.

Săptămâna 26

Îți simți sânii tot mai grei și în unele cazuri se pot lăsa. Scurgerile de colostru se pot înmulți și pot apărea mai ales în timpul unui contact intim sau atunci când faci baie – nu te îngrijora, este un fenomen firesc. Nu-ți face griji nici dacă nu te confrunți cu aceste scurgeri – dimpotrivă, simte-te norocoasă: la momentul potrivit, micuțul tău se va hrăni cu acest lichid complet din punct de vedere nutritiv.

Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, în fiecare săptămână

Săptămâna 27

De acum, sânii sunt pregătiți pentru a produce lapte cu ajutorul glandelor lactogene, însă concentrațiile crescute de progesteron va preveni scurgerea laptelui până la apariția nou-născutului.

Săptămâna 28

Vasele sangvine din jurul sânilor sunt mai vizibile ca oricând, pe măsură ce volumul de sânge care circulă prin organism continuă să crească. Mameloanele sunt tot mai închise la culoare, iar canalele galactofore încep să se dilate.

Săptămâna 30

Sânii se pot mări și mai mult, datorită producției crescute de progesteron. S-ar putea să te confrunți cu o erupție cutanată – asta pentru că vasele de sânge și pielea se dilată, încercând să facă față surplusului sangvin. Pudra de talc poate ajuta. De asemenea, încearcă să lași zona de sub sâni și cea de la subraț să se aerisească pentru cât mai mult timp. Dacă iritația persistă, poate fi vorba de o infecție fungică – în acest caz, trebuie tratată de un medic specialist, care îți va prescrie medicamente care nu interferează cu dezvoltarea sarcinii.

Săptămâna 32

Areolele s-au mărit și și-au închis considerabil tonul de pigment. E posibil ca tuberculii Montgomery să secrete lichid uleios. Nu spăla sânii cu săpun – vei îndepărta acest sebum care previne uscarea pielii, și-așa suprasolicitate, din jurul sânilor. Pentru a reduce pruritul datorat uscăciunii, poartă numai sutiene din bumbac – acest material ajută pielea să respire.

Săptămâna 36

Este momentul cel mai potrivit să-ți cumperi un sutien pentru alăptare ajustabil, care să ți se potrivească și după naștere, când nu vei mai avea burtică, dar transformările sânilor continuă – sânii s-ar putea să se mai micșoreze, sau, dimpotrivă, să mai crească.

Săptămâna 40

Bebe întârzie să apară? Atingerea ușoară a mameloanelor cu mâna poate determina corpul să elibereze oxitocină, hormon care poate stimula apariția contracțiilor. Acest lucru nu se poate însă întâmpla dacă sarcina este la început, întrucât schimbările hormonale care fac uterul să fie sensibil la oxitocină au loc de-abia când sarcina este la final.

Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, în fiecare săptămână

Sânii în timpul nașterii și în perioada post-partum

În timpul travaliului, după eliminarea placentei și a membranelor, scade nivelul de estrogen și progesteron și crește cel al prolactinei și oxitocinei. Acești hormoni stimulează sânii să producă, inițial, colostru, apoi lapte. Sfârcurile se vor întări după 2-3 săptămâni de alăptare, pentru ca suptul să nu deterioreze pielea din jurul lor.

După naștere, asigură-te cât de repede că pozițiile în care alăptezi sunt corecte și că bebelușul este atașat cum trebuie. Astfel, alăptatul va deveni o plăcere iar tu te vei bucura de un bebe sănătos și fericit!

Sursa: totuldespremame.ro