Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie

Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie

Odată cu venirea primăverii, apar polenul și puful de plop, care dau bătăi de cap persoanelor de orice vârstă și mai ales copiilor. Dacă observi la piciul tău simptome, precum: strănut, ochi roșii, lăcrimări sau inflamații ale gâtului, să știi că se confruntă cu alergiile de primăvară! Acestea pot reprezenta adevărate amenințări, mai ales pentru copiii care au deja un fon atopic. Iată de ce este important să faci testele de laborator necesare pentru a fi sigur că cel mic nu are alergie la un anumit antigen.

Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie

Cât de des sunt  întâlnite  alergiile la copii?

În ultimii ani, incidența maladiilor alergice este în continua  creștere. Alergiile la copii reprezinta o problema des intilnita, cauzata de slabirea sistemului imunitar. Frecvent evoluaza nediagnosticate, prezentând pericol pentru viață.

Care sunt cele mai frecvente forme de alergii la cei mici?

La copii, în general, cel mai frecvent se întâlnesc alergiile alimentare. Cele mai întâlnite alimente care provoacă alergii sunt laptele, ouăle , peștele, soia, făina de grâu, arahidele și capșunele.

Însă, dacă totuși ne axăm pe alergiile sezoniere, predomină formele de rinoconjunctivita alergică (eliminări nazale, strănut frecvent, prurit, lacrimații, obstrucție și prurit nazal; crize de astm bronșic; alergodermatoze). Acestea sunt cauzate de alergenii polenici care pătrund în organism. Aici putem vorbi despre polenul de plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin; polenul de gramineea - secara, ovăz, orz și plantele ruderale - ambrozie, pelin.

Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie

Ce efecte pot avea asupra sănătății copiilor?

Este foarte important să cunoștem dacă în organismul copilului este prezentă predispunea ereditară a maladiilor alergice. Acest lucru joacă un rol foarte important pentru a preveni formele severe ale alergiilor de sezon. Gravitatea îmbolnăvirii depinde de cantitatea de alergen pătrunsă în organismul sensibilizat. Formele severe ale alergiei de sezon sunt astmul bronșic, care ar avea un impact substanțial asupra calității vieții copilului.

Ce fel de teste trebuie să facem copiilor pentru a fi siguri că nu are alergie la un anumit antigen?

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor alergiilor sezoniere. Acestea se efectuează în două metode: In Vivo (test de provocare pe bolnav) și In Vitro.

Testele In Vitro  prezintă avantajul că pot fi efectuate la toate categoriile de vârstă, independent de tratamentul antihistaminic. Se apreciază Imunoglobulina E totală, alergen specific către alergenii cauzali-polenici, fungici (sporii de mucegai), menageri (capușa de praf), alimentari, epidermali (epiteliu animalelor de companie).

De asemenea, testele In Vitro sunt mai binevenite pentru copii, pe când cele cutanate sunt ușor mai stresante pentru cei mici. Factorul psihologic aici își spune cuvântul.

Un astfel de test la copii costă de până la 1000 de lei. Făcând un test complex, noi putem da un răspuns părintelui despre prezența hipersensibilizarii față de alergeni .

Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie

Ce recomandări ați putea da părinților ale căror copii suferă de alergii sezoniere?

Este important ca acei părinți care-și cunosc anamneza alergologică, au alergie la anumite substanțe, să se adreseze la medicul specialist alergolog. Aici ei vor face testele paraclinice pentru a confirma/infirma un diagnostic și a preveni apariția formelor severe de alergii la copiii săi.

Cum putem feri copilul de alergiile de primăvară?

Cea mai înaltă concentrație de polen în aer este dimineața. De aceea, părinții trebuie să evite la maxim plimbările în aer liber în orele matinale. Aerisirea încăperii, la fel, nu trebuie făcută la primele ore ale dimineții.

Tot atât de important este să utilizați umidificatoarele în casă, pentru rarefierea concentrației de polen fungici și casnici.

De asemenea, putem utiliza purificatoarele de aer care captează polenul din încăperi.

O altă măsură pentru adulți ar fi să utilizeze măști, ochelari de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen. 

Invitro Diagnostics. Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie.

Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie

Info Line: 078903999

 www.invitro.md

https://www.facebook.com/invitro.md