Ce arome îi liniștesc pe copii?

Ce arome îi liniștesc pe copii?

Căpșună coaptă, castraveciori murați aromați, lapte dulce – cu ce miros  asociați o sarcină și un nou-născut? Despre influenta mirosului asupra organismului mamei și fătului ne-a relatat tînăra mămică Eugenia Zabaluhin.

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin În timpul sarcinii mirosul „se ascute”. Trebuie să renunțăm la parfumuri în această perioadă?

Dacă nu vă deranjează mirosul propriului parfum, atunci nu este cazul. Parfumul îți induce doar emoții pozitive, iar în perioada sarcinii ai nevoie de ele mai mult ca oricînd.

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin În internet există multă informație cu privire la contraindicația procedurilor cu uleiuri esențiale   în diferite perioade ale sarcinii, ce părere aveți?

Dacă nu ați apelat anterior la astfel de proceduri, atunci nu experimentați în această perioadă. Uleiurile pure pot cauza alergii. În special, se vor evita aceste proceduri în primul trimestru de sarcină.

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin Există vreo combinație de miresme care să combată grețurile din primele luni?

Sincer vorbind, nu am avut toxicoză în primele luni, așa că nu am un exemplu personal.  Însă pot afirma cu siguranță că mirosul de citrice reduce starea de greață.

Ce credeți despre terapia cu uleiuri esențiale în timpul sarcinii? Au efecte  relaxante?

Nu e ușor să te relaxezi în timpul travaliului. Respirația corectă poate avea efecte uimitoare. Eu, de exemplu, aveam poftă de caramele mentolate.  Mă deranjau respirațiile urît mirositoare. În sala de naștere se pot pune lămpi de aromaterapie, aromele fiind alese din timp (dacă e un proces obișnuit).  Dar nu e sigur  că acest miros nu vă va deranja.  Cea mai plăcut miros în maternitate este cel al soțului care vă ține de mînă.

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin Poate fi folosit parfumul în timpul alăptării? Nu creează probleme suplimentare?  

Da, poate cauza. Însă nu pot apărea complicații dacă foloșiți un parfum natural de calitate. Parfumurile sintetice ieftine, ajungînd în sînge, au efecte negative asupra sănătății mamei și copilului, iar copilul, atunci cînd luăm în brațe, inspiră acest miros. Ftalații se depun pe rinichi și ficat.

Pe perioada sarcinii și după naștere am purtat arome ale Euphoria collection și Indigo Holding. Sînt sigură  că aceste produse  sînt naturale, chiar am vizitat fabrica unde se produc, în Franța.

Dacă v-ați parfumat, nu luați imediat copilul în brațe, așteptați cîteva minute să se evapore spirtul. Nu exagerați cu cantitatea de parfum în zona gîtului și decolteului!

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin E adevărat că unele uleiuri ajută la restabilirea tonusului muscular după naștere?

E adevărat. Uleiurile esențiale tonifică pielea, îi oferă elasticitate, de exemplu uleiurile de jojoba și macadamia.  Foarte eficiente sînt algele marine. Aveți grijă să nu provocați reacții alergice. Nu e perioada potrivită pentru experimente. Folosiți doar produsele cunoscute.

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin Se pot utiliza aromele în camera copilului în prima lună după naștere?

Eu, de exemplu, încerc să creez unele asociații între aromele de parfum și activități. De exemplu, înainte de plimbare folosesc unul și același parfum, iar copilul înțelege că vom ieși, însă cînd trebuie să merg undeva fără el, folosesc arome pe care nu le poate asocia cu nimic.  

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin Ce arome preferă copiii și ce arome îi liniștesc (de exemplu înainte de culcare)?

Copiilor le place mirosul mamei, în special mirosul de lapte matern. Înainte de somn puteți aprinde o lampă  cu mirosuri naturale de lemn – cum ar fi de cedru. Acum e timpul răcelilor, puteți folosi uleiuri de ienupăr, eucalipt. Desigur, uleiurile trebuie să fie calitative. Însă acestea sînt scumpe. Toate produsele ieftine din comerț, vîndu-te ca uleiuri esențiale, nu trebuie să ajungă în camera copilului.

Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii. Interviu cu specialistul Eugenia Zabaluhin