mamaplus.md

Cum alegem corect încălțămintea pentru copii. Recomandările medicului ortoped

-
//
24.09.2014

Primii pași stângaci ai copilului provoacă emoții, cât efort depune copilul încercând să se țină în poziție verticală. Însă, trece puțin timp și mersul nesigur al copilului rămâne istorie, copilul învață să alerge repede și să sară cu bucurie. Mișcarea este una dintre condițiile obligatorii ale unei dezvoltări armonioase, însă copilului trebuie să-i fie confortabil și să aibă siguranță. Anume de acest lucru trebuie să țină cont părinții atunci când aleg încălțămintea pentru copil. Căror criterii trebuie să corespundă aceasta și prin ce este periculoasă încălțămintea aleasă greșit?  Despre aceasta am discutat cu ortopedul pentru copii, doctorul de cea mai înaltă categorie – Elena Vladimir Rusu.

Încălțămintea corectă pentru copii. Interviu cu ortopedul pentru copii și lista magazinelor din Chișinău.

- Doamna Elena, de la ce vârstă are copilul nevoie de încălțăminte?  

- Am ferma convingere că un copil are nevoie de încălțăminte de îndată ce începe să se țină pe picioare. Este una atunci când vorbim despre o suprafață firească, când copilul merge pe pământ, nisip, pietricele și cu totul alta când ne referim la podeaua plată fără stimuli naturali de mediu, care influențează benefic asupra formării tălpii copilului. Pe podeaua dreaptă, talpa se ”aplatizează”, ea nu este susținută de nimic, iar mersul fără încălțăminte are urmări nedorite – platfusul. De acela mai multe ori, copilul se naște cu talpa piciorului absolut normală, platfusul congenital nu se întâlnește atât de des, în circa 2 % din cazuri. În rest, vorbim despre platfus dobândit. Această afecțiune trebuie prevenită corect, întrucât, tratamentul poate fi de durată și nu întotdeauna are rezultatul scontat. Una dintre metodele profilactice – încălțămintea potrivită.

- Care sunt criteriile alegerii încălțămintei corecte?  la ce trebuie să tragă părinții atenția atunci când procură o pereche de încălțăminte? 

- Acum, piața este suprasaturată de încălțăminte, în această varietate largă este greu să găsești încălțămintea potrivită, dar nu și imposibil. Începem de la faptul că papuceii moi nu reprezintă forma de încălțăminte dacă e să înțelegem corect funcțiile acesteia. Cu cât este mai moale încălțămintea – cu atât mai rău, întrucât, aceasta nu susține piciorul. Este foarte important ca părțile laterale din interior să fie tari. De regulă, părinții și vânzătorii pun accent pe soliditatea tălpii, acest lucru este important, însă, nu trebuie de ignorat partea interioară care trebuie să fie la fel de tare pentru a nu permite tălpii piciorului să lunece. Practic toată încălțămintea de calitate medie este confecționată cu călcâiul tare , însă, partea inferioară este moale. Asta înseamnă că ea nu merită să fie cumpărată. Talpa, de asemenea, este preferabil să fie tare, totuși, ea trebuie să se îndoaie. La fel, obligatoriu încălțămintea trebuie să aibă toc ceea ce nu permite piciorului să lunece în interior. Totodată, încălțămintea bună, în pofida durității exterioare, trebuie să fie moale în interior pentru ca copilului să-i fie confortabil în ea. Înălțimea încălțămintei trebuie să fie până la glezna, este de ajuns. Dacă copilul este sănătos, nu se impune necesitatea achiziționării modelelor înalte de corecție. Însă, nici încălțămintea prea joasă nu este potrivită pentru piciorușul copilului. Nu doar o singură dată m-am confruntat cu situația în care mamele lăudau încălțămintea sovietică, cât de bună era, însă, de fapt, când mi s-a adus la birou o pereche de încălțăminte am constatat că ea este absolut nepotrivită pentru că este joasă și moale. Evident, încălțămintea bună costă scump, însă, din necunoaștere, pe bani mulți poate fi cumpărată și încălțăminte necalitativă din punct de vedere ortopedic.

Încălțămintea corectă pentru copii. Interviu cu ortopedul pentru copii și lista magazinelor din Chișinău.

- Ce spuneți despre supinatoare, care reprezintă pentru părinți aproape că cel mai important criteriu în alegerea încălțămintei pentru copii? 

- Nu vom vorbi acum despre încălțămintea terapeutică, care are particularitățile sale și este prevăzută pentru copiii cu probleme. Vom aborda această întrebare din perspectiva unor piciorușe sănătoase. Dacă supinatorul este moderat, de circa 5 mm, el nu va deranja copilul și încălțămintea poate fi procurată cu încredere. Nu întotdeauna este nevoie de un supinator înalt. De exemplu, dacă un copil suferă de varus deformare a genunchiului, care, în cele mai multe cazuri trece pe măsură ce copilul crește, iar părinții în căutarea de încălțăminte ortopedică, achiziționează câteva perechi cu supinator înalt, astfel, nu fac altceva decât să agraveze situația. De multe ori și vânzătorii o fac pe deșteptul demonstrând avantajele supinatoarelor înalte. Poate că sunt bune, însă, nu pentru un astfel de copil. De asemenea, în vânzare sunt expuse supinatoare separat, părinții vor cum mai bine, însă, vă asigur, supinatoarele separate sunt necesare exclusiv copiilor cu probleme și doar la indicația medicului. Chiar dacă primesc un copil ce are greutatea mai sus de normă (greutatea este un motiv al platfusului), însă, are talpa piciorului normală, în primul rând, le recomand părinților să se concentreze pe gimnastică și alegerea corectă a încălțămintei, numai nu supinatoare suplimentare. Mai mult decât atât, dacă copilul este absolut sănătos, el poate purta încălțăminte fără nici un fel de supinator, deși, acum, producătorii nici nu mai pun în vânzare asemenea modele.

Încălțămintea corectă pentru copii. Interviu cu ortopedul pentru copii și lista magazinelor din Chișinău.

- Doamna Elena, ați pomenit despre varus deformare a genunchiului, într-adevăr, mamele sunt foarte îngrijorate dacă copiii lor au picioarele în formă de O dau X. Depinde oare asta de încălțăminte? 

- Direct, nu. Deformarea poate avea loc din cauza insuficienței de calciu, uneori vorbim despre o variantă a normalității. Atunci când copiii încep să meargă, indiferent de încălțăminte, de cele mai multe ori, vorbim despre deformări în formă de O. De regulă, părinții sunt alarmați de această situație, însă, eu ca specialist, înțeleg că odată cu timpul, piciorușele vor reveni la normal. Deformările în formă de X apar mai târziu, aproximativ la vârsta de 2,5 ani. Problema poate trece de la sine în jurul vârstei de 4 ani, însă, nu este corect să fie ignorată. Este important ca copilul să fie văzut anual la medicul ortoped, să se facă masaj și gimnastică. După cum am mai spus, atunci când vorbim despre varus deformare a genunchiului – cu cât mai puține supinatoare cu atât mai bine. Curbura în formă de X este o deformare valgus și aici avem nevoie de supinator, cu cât mai înalt cu atât mai bine, el trebuie să ridice talpa pentru ca genunchii să se îndepărteze. Însă, din nou, dacă problema există, doar supinatoarele sunt prea puțin eficiente. Important este masajul și mai ales gimnastica pe care un copil mai mare de 3 ani poate să o facă singur.

- Recomandați exerciții universale? 

- Cu mare plăcere. Un exercițiu foarte bun pentru mușchii si receptorii - se alătură tălpile copilului și se rotește între ele o minge cu denivelări sau un con de pin obișnuit. Cu cât este mai denivelat este obiectul cu atât mai bine. Mersul în degete, în călcâie, pe partea exterioară a tălpii – de asemenea, sunt niște exerciții minunate. Începând cu vârsta de 2 ani, copilul poate executa singur aceste exerciții, iar mama se poate alătura, pentru că, din cauza tocurilor, multe femei se confruntă cu probleme și asemenea exerciții nu vor fi decât în beneficiul lor. Un alt exercițiu – copilul trebuie să strângă diverse obiecte mărunte cu ajutorul degetelor de la picioare, se potrivesc de minune pixurile, creioanele. Un exercițiu interesant pentru copil și foarte util pentru mama, mai ales dacă prezintă deformări ale primului deget – scrierea cu piciorul. O cariocă mai groasă se strânge între primul și al doilea deget, cu ea se scrie, se desenează – întărind astfel articulațiile și ligamentele.

Încălțămintea corectă pentru copii. Interviu cu ortopedul pentru copii și lista magazinelor din Chișinău.

- Să revenim la încălțăminte. Este corect să o procurăm pentru ”și la anul”? 

- Evident, este de dorit ca încălțămintea să aibă mărimea potrivită. Se admite încălțămintea cu o mărime mai mare, dar cu condiția că ea va fi încălțată deasupra unui ciorap care va compensa nițel diferența. Este mai bine dacă degețelele sunt libere, iar talpa poate fi fixată bine – acesta este un aspect foarte important.

- Poate copilul să poarte încălțămintea pe care a purtat-o alt copil?  Dorința de a economisi nu va influența negativ asupra sănătății? 

- Eu privesc lucrurile foarte real. Dacă mama îmi aduce o pereche de încălțăminte bună, dacă nu este roasă nici la exterior nici la interior, evident, îi spun să o poarte sănătoasă copilul. Cu atât mai mult că de multe ori copiii poartă o pereche de încălțăminte o lună – două și ea rămâne într-o stare perfectă. Evident, vorbesc acum despre încălțămintea bună. O pereche de încălțăminte corespunzătoare pe care a purtat-o alt copil este o variantă mai bună decât încălțămintea nouă și rea.

- Înțeleg corect, încălțămintea de proastă calitate poate transforma picioarele sănătoase în picioare bolnave? 

- Da, și încă cum ! Pot numi două motive de bază care duc la deformarea tălpii – încălțămintea necalitativă și premergătoarele. Părinții pun copilul în premergător pentru o perioadă îndelungată și fără încălțăminte. Copilul nu ajunge cu picioarele de podea și începe să sucească talpa contrar anatomiei, iar asta este calea directă spre platfus. Eu îi previn pe toți părinții să cumpere încălțăminte bună și să evite premergătoarele. Ba chiar mai mult, a apărut informația, despre aceasta vorbesc englezii, că există o tangență directă între vederea proastă și platfus. Evident, acest lucru trebuie încă studiat, dar probabilitatea este mare. Dacă ne gândim logic, pe ce se ține statica de bază a omului?  Picioare și coloană vertebrală. Firește, tot organismul este interconectat, iar regiunea cervicală a coloanei vertebrale este asociată, inclusiv cu vederea. De aceea, asemenea descoperiri nu trebuie ignorate și uitate.

Încălțămintea corectă pentru copii. Interviu cu ortopedul pentru copii și lista magazinelor din Chișinău.

- Până la ce vârstă încălțămintea trebuie să fie corectă? 

- Mulți specialiști spun că talpa se formează până la vârsta de 5 ani, dar nu este așa. Talpa se formează atât timp cât continuă creșterea. Asta înseamnă că în toată perioada respectivă încălțămintea trebuie aleasă cu grijă, inclusiv la vârsta adolescenței. Piciorul în creștere este foarte ușor de malformat. Elementar, mersul pe role va provoca plasarea nefirească a tălpii și deformarea acesteia. Se întâmplă că la 3 ani este greu de soluționat problema, iar la 13 ani cu atât mai mult, de aceea, este mult mai ușor de a o preveni.

- Evident, ne dorim ca încălțămintea să fie nu doar practică dar și frumoasă, iar pentru fetițe asta înseamnă, în primul rând, tocuri. Cum trebuie să fie acestea? 

- Trebuie să spun pentru toate femeile – în timpul mersului pe tocuri, presiunea asupra degetului mare crește de 7 ori. Cu cât mai devreme încep să fi purtate tocurile cu atât mai mare este riscul nu a avea picioare urâte deja la vârsta de 30 de ani. Îmi este foarte milă de fetele tinere când văd așa ceva. Tocul ideal nu trebuie să fie mai înalt de 4 cm și trebuie să fie lat. Iar pentru eleve, 4 cm este normal. Până la pubertate nici nu poate fi vorba despre tocuri înalte, excepții pot fi ocaziile speciale, însă, foarte rar. Noi avem oameni frumoși, copii frumoși, tineri frumoși, însă, când mă uit la picioare mi se face trist. 90 % din populați suferă de platfus ! Fără îndoială problema poate fi moștenită și nu apare imediat după naștere, ci mult mai târziu, însă, nu trebuie să uităm despre profilaxia corectă.

***

Încălțămintea corectă pentru copii. Interviu cu ortopedul pentru copii și lista magazinelor din Chișinău.