Nu apelăm foarte des la acest specialist și asta pentru că durerile la nivelul sânilor nu ne deranjează decât, uneori, înainte de ciclul menstrual. Cu toate acestea, fiecare dintre noi ar trebui să știe că ...

  • De la 20 de ani o fată ar trebui să consulte un mamolog cu scop profilactic.
  • După 35 de ani trebuie să se facă o ecografie de sân o data pe an.
  • La vârsta de 40 ani,  medicul prescrie o mamografie - o metodă de examinare cu raze X (se face o dată pe an).
  • În fiecare lună îcepând cu ziua a 7-a până în ziua 11-a a ciclului menstrual se face o autoexaminare a glandelor mamare.

Important!

Fiecare femeie ar trebui să fie conștientă de gravitatea diferitelor afecțiuni ale sânilor și să le trateze cu cea mai mare seriozitate. Specialiștii în mamologie, cu cea mai mare responsabilitate și seriozitate vă pot răspunde la orice întrebare care vă frământă și vă pot ghida, sau consulta referitor la orice problemă legată de această sferă.

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche Când este cazul ca o femeie să meargă la o consultație la medicul mamolog?

Conform statisticilor mondiale, în topul listei privind afecțiunile oncologice, se clasează cancerul la sân. Prin urmare, femeile ar trebui să fie deosebit de atente la cele mai mici schimbări ale sânilor, deoarece e mai bine să mergi la o consultație în plus la mamolog decât să tratezi o astfel de afecțiune. Acest sfat este valabil mai ales pentru femeile trecute de 30 de ani.

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche În ce cazuri femeile trebuie să apeleze la medicul mamolog?

Pentru prevenirea oricăror afecțiuni, femeia ar trebui să viziteze medicul mamolog, o dată pe an. Dacă nu vă deranjează nimic, adică nu există nicio inflamație, angorjare, febră, nu există suspiciunea prezenței unei tumori maligne, atunci mamologul trebuie consultat în faza 1 a ciclului menstrual, adică între a 5-7 zi, deoarece glandele mamare în această perioadă sunt mai puțin dureroase și umflate.

În cazul în care ați depistat careva simptome care vă deranjează, trebuie să mergeți imediat la un medic specialist. Pentru un diagnostic corect se folosesc ultrasunetele.

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche Care ar fi semnele la care o femeie ar trebui să se alarmeze? 

Este necesar să consultați de urgență un medic mamolog în cazul în care există:

  •  Dureri la nivelul sânului;
  •  Angorjare;
  •  Schimbarea formei și culorii mamelonului și aureolei;
  •  Descuamarea pielii din jurul mamelonului, ulcerații;
  •  Roșeață;
  •  Eliminări la nivelul mamelonului.

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche Care examen este mai sigur: USG sau mamografia?

Ambele studii sunt destul de eficiente. Vârsta pacientei dictează ce fel de metodă de studiu se va alege. Femeie sub vârsta de patruzeci de ani, este supusă ultrasunetelor. În ceea ce privește precizia, aceasta depinde direct de priceperea medicului.

Mamografia este potrivită pentru femeile mai în vârstă.

Efectuarea ultrasunetelor este recomandat o dată la doi ani, iar mamografia - o dată pe an.

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche În cazul în care o femeie are sânii inflamați, roșeață și febră, cum trebuie să procedeze?

În primul rând trebuie să se ia în considerare dacă femeia alăptează, sau dacă a alăptat atunci când anume și cât timp.  Dacă femeia încă alăptează atunci trebuie să meargă la un medic mamolog pentru a rezolva problema cu diagnosticul unei mastite acute. Femeia trebuie să acționeze imediat și să nu amâne, deoarece febra ar putea crește brusc până la 38-39-40 de grade și poate chiar nimeri în secția de chirurgie purulentă.

În cazul în care durerea nu are legătură cu lactația, atunci este necesar de a se face un examen mai complex al sânului pentru a diagnostica cauzele acestor simptome.

În orice caz, trebuie să vă adresați imediat unui medic oncolog-mamolog deoarece toate diagnosticele posibile în acest caz sunt suficient de grave și necesită un tratament competent.

Prevenirea cancerului la sân. Interviu cu specialistul Corneliu Ureche Ce le-ați sfătui pe femei?

Medicina modernă permite tratarea majorității afecțiunilor care pot apărea la nivelul sânului, dar un tratament de succes este posibil numai în cazul în care boala a fost diagnosticată la timp. Chiar și cancerul la sân nu este atât de periculos, dacă este detectat la un stadiu incipient, iar după finalizarea tratamentului femeia poate reveni la o viață normală și chiar poate să își alăpteze copiii. De aceea, este foarte important să nu pierdeți niciun minut în cazul în care presupuneți că ceva nu este în regulă. Adresați-vă la medic!

Cristina Scripnic