Doctor Komarovskii: Pediculoza la copii. Ce e de făcut?

Evghenii Komarovskii -

medic pediatru

Nu sună foarte demn cuvântul ”păduchios”, iar ca traducere în limba medicală asta și înseamnă pediculoza, care de asemenea, nu sună foarte bine (pediculus – în latină înseamnă păduche).

Păduchii sunt un grup special de insecte ce se alimentează cu sânge, care aleg pentru existență un grup anumit de animale. Pe scurt, păduchii au o ”specializare” îngustă. Păduchele porcin adoră porcii domestici, păduchele bovin – animalele mari cornute. Speciile de păduchi nu au lăsat fără atenție nici omul.

Există trei tipuri mai cunoscute de pediculoză – scalpului, pubiană, piele. Păduchii se transmit de la om la om prin contact cotidian, prin lucruri infestate sau contact strâns (sexual, de exemplu). Odată ce au ajuns pe piele, păduchii se hrănesc cu sânge și limfă. Nu este de mirare că în locurile mușcăturilor apare mâncărimea. Pieptănarea agresivă duce, de multe roi, la infectarea cu bacterii și erupții pustuloase.

Femelele depun zilnic câte 5 – 15 ouă, care sunt numite lindini – de asemenea, sună nu tocmai demn. Femela-mamă, atașează lindinile de firul de păr sau lenjerie, iar peste 15 – 17 zile apar păduchi noi.

Pediculoza este o boală socială, care reflectă starea generală a societății și este legată direct de respectarea regulilor de igienă personală și comunitară – spălatul la timp, schimbarea la timp a lenjeriei, regula în băi și frizerii ș.a.m.d. 

Doctor Komarovskii: Pediculoza la copii. Ce e de făcut?

Pediculoza nu este atât de periculoasă prin mâncărimea ce o provoacă, care reprezintă în sine doar o incomoditate individuală a subiectului,cât prin faptul că păduchii sunt purtătorii unui șir de infecții periculoase - tifos, febră recurentă.

La baza profilaxiei infecțiilor sus menționate și este lupta împotriva pediculozei, sau acestea nu apar fără pediculoză. Esența combaterii pediculozei o reprezintă verificările, mai ales în colectivele de copii (depistarea păduchilor și lindinilor) și, evident, respectarea regulilor absolut necesare de igienă.

Depistarea pediculozei necesită tratament imediat. Tratamentul nu presupune administrarea preparatelor medicamentoase interne ci, exclusiv, soluții pentru utilizare externă. Ultimele sunt comercializate în farmacii în varietate mare. Eficiența soluțiilor împotriva pediculozei, de asemenea, este destul de mare, iar prețul este determinat de țara producătoare și cerințele estetice ale cumpărătorului. Există preparate cu miros neplăcut nu doar pentru păduchi dar și pentru om. La dorință, puteți cumpăra o soluție minune de peste mări și țări care nu se deosebește cu nimic de un șampon obișnuit.

Este foarte evident că odată ce ați depistat păduchi și lindini la dumneavoastră sau la copil, cel mai probabil, nu vă veți grăbi să alergați la medic. Evident, dacă veți alerga, medicul va pune diagnoza și recomanda un tratament. Însă, pentru că asta nu se întâmplă nici pe departe întotdeauna, vom prezenta în continuare o listă a preparatelor împotriva pediculozei, având în vedere faptul că această boală umană face parte din categoria celora când autotratamentul este mai bun decât răspândirea păduchilor.

Benzil benzoat – emulsie de 20% pentru mauri și 10% - pentru copii. Emulsia este agitată, se aplică pe păr cu un tampon de vată, ușor se freacă pielea. După procedură, capul se înfășoară bine. Peste 30 de minute se spală cu șampon sub o sursă de apă curgătoare. Părul se piaptănă pentru înlăturarea păduchilor morți.

Nitifor – soluție în flacon. Se aplică abundent ca și în cazul sus menționat. Se spală cu șampon și apă curgătoare peste 40 de minute de la aplicare.

Alte preparate (toate au instrucție și sunt simple în utilizare):

Pedilin, la fel, Malation, Anti-bit, Rid, Itax, Sifax – șampoane.

Para Plus – spray pentru tratarea pediculozei scalpului.

Spray Pax - spray pentru tratarea pediculozei pubiene.

Noc – șampon crem.

Lista sus menționată este mai mult decât suficientă pentru combaterea pediculozei.

Sursa: www.komarovskiy.net