mamaplus.md

Pietrele la rinichi sunt o problemă serioasă pentru viitoarea mămică?

-
//
26.11.2015

Sarcina cauzează un șir de modificări în funcționarea normală a rinichilor.  E important ca aceștia  facă față suprasolicitării din această perioadă. La cele mai importante întrebări despre afecțiunile renale ne-a răspuns medicul nefrolog Larisa Cerepenco. 

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco Micțiunile frecvente pe perioada sarcinii sînt  un fenomen normal. Spatele femeii este solicitat foarte mult. De aceea, cînd apar durerile, viitoarea mămică nu se alarmează. Cum să înțeleagă gravida că e vorba de o afecțiune renală? 

E complicat să determini problemele renale, pentru că aceste dureri  pot fi confundate cu durerile din regiunea lombară, care apar în timpul sarcinii. Mai întăi gravida trebuie să se adreseze unui medic ginecolog sau nefrolog și să efectueze analiza generală a urinei.  

Femeile care au avut probleme cu rinichii înainte de sarcină trebuie să știe că acestea se acutizează în timpul sarcinii.

Trebuie să fie atente la simptome precum durerile în regiunea lombară, micțiunile frecvente, slăbiciuni, dureri de cap.

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco Se permite o sarcină în cazul unei boli cronice de rinichi?

Depinde de mai mulți factori. E nevoie de consultarea unui medic specialist. În timpul sarcinii se acutizează pielonefritele cronice, glumerulonefrita, apar urinările frecvente. 

Femeia care suferă de glumerulonefrită trebuie să se investigheze în mod special. Sarcina e permisibilă în cazul în care de mai mult timp boala nu s-a acutizat și nu se observă o creștere a tensiunii arteriale. 

Femeia căreia i-a fost înlăturat un rinichi poate naște dacă celălalt rinichi e complet sănătos și compensează funcția celuilalt, precum și dacă de la operație a trecut nu mai puțin de 2 ani. 

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco În cazul unor afecțiuni renale în timpul sarcinii, internarea e obligatorie?

 Nu neapărat. În funcție de severitatea bolii.  Pentru a evita orice agravare,  pacienta trebuie să fie sinceră cu medicul și să nu-i fie frică de spitalizare în caz de necesitate.

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco 10% din gravide suferă de cistită în perioade diferite de sarcină. Cît e de grav?

Să se străduiască să facă parte din celelalte 90%. Adresarea imediată la medic îi asigură o însănătoșire grabnică. Sînt foarte importante primele 12 săptămîni, cînd are loc formarea tuturor sistemelor din corpul fătului. În primele săptămîni nu se permite administrarea preparatelor  din grupa tetraciclinelor și sulfamidelor.

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco Aceste afecțiuni pot fi tratate prin metode populare, fără a utiliza medicamente, care le îngrijorează pe viitoarele mame?

Depinde de severitatea bolii. Doar medicul poate decide. Multe decocturi de plante sînt interzise în timpul sarcinii și în cazul inflamațiilor acute de rinichi.

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco Pietrele la rinichi sînt o problemă serioasă pentru viitoarea mămică?

Sînt necesare consultația medicului urolog și aflarea în evidența medicului specialist pe parcursul sarcinii. Formarea pietrelor poate fi favorizată de modul sedentar de viață, de o alimentare greșită. Există multe metode de înlăturare a pietrelor din rinichi, dar acest lucru se recomandă înainte de sarcină, ca operația să nu influențeze  sarcina.

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco E nevoie ca femeile care planifică o sarcină să se adreseze unui medic urolog dacă n-au avut niciodată probleme de acest gen?

Un control al rinichilor este recomandat tuturor doamnelor care planifică o sarcină. E important pentru sănătatea viitorului copil. Contează termenul sarcinii, severitatea bolii, vîrsta etc. Sarcina se suprapune bolii și poate decurge cu complicații.  Doar un tratament profesionist, acordat la timp, poate reduce riscul la minimum. Fiți sănătoase!

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco

Sarcina și bolile de rinichi. Interviu cu  medicul specialist Larisa Cerepenco Ce afecțiuni ale rinichilor sînt îndeosebi periculoase pentru mamă?

E necesar de urmărit tensiunea arterială, edemele, rezultatele analizei generale a sîngelui și a urinei, analizei biochimice a sîngelui. Femeia trebuie să se adreseze medicului în caz de dureri de cap și de stomac, deoarece aceste afecțiuni pot complica procesul nașterii.

Viitoarea mamă trebuie să țină minte că e responsabilă atît de sănătatea ei, cît și de cea a copilului ei. De aceea trebuie de exclus fumatul, consumul alcoolului, suprarăcirea, purtarea hainelor strîmte din stofe artificiale cît mai devreme.

Dar nu trebuie să își facă griji. Le doresc tuturor femeilor o percepție pozitivă a lumii  înconjurătoare și să scape de orice frică!