mamaplus

Alimentele ușor alterabile și canicula - combinație periculoasă

-
//
24.06.2019

Temperaturile înalte și produsele ușor alterabile reprezintă o combinație periculoasă în sezonul estival. Mâncarea și băuturile alterate, legumele și fructele nesapălate suficient pot provoca infecții alimentare, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

mamaplus

Alimentele care favorizează apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, produsele lactate și bucatele cu risc sporit, care fiind sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea microflorei.

ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la unele aspecte privind situaţiile în care pot fi achiziţionate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viata:

  • Produsele alimentare să fie achiziționate din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
  • Produsele alimentare, în special cele alterabile, trebuie să fie plasate spre vânzare în condiții termice necesare;
  • Produsele cumpărate trebuie păstrate conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului;
  • Transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;
  • Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj;
  • Toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
  • În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA.

Asociația Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă de a fi acordată atenție maximă în organizarea ieșirilor familiare, meselor în aer liber. Produsele alimentare trebuie să fie alese cu precauție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, care necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.

Sursa: agora.md