Bărbaţii care au fraţi au mai multe şanse de a deveni taţi de băieţi

Bărbaţii care au fraţi au mai multe şanse de a deveni taţi de băieţi

Bărbaţii care au fraţi au mai multe şanse de a deveni taţi de băieţi

Sexul copiilor poate fi „hotărât” de materialul genetic al tatălui, spun cercetătorii. Mai mult, cu cât tatăl are mai mulţi fraţi de sex masculin, cu atât cresc şansele ca el să aibă fii şi nu fiice.

Un cercetător din cadrul Universităţii Newcastle, a analizat 927 de arbori genealogici care, în total, cuprindeau jumătate de milion de persoane şi ale căror rădăcini se întindeau până în vremea lui Shakespeare. 

În urma procesării datelor, cercetătorii au identificat o legătură între bărbaţii care au mai mulţi fraţi şi probabilitatea ca aceştia să devină taţi de băieţi. În mod similar, bărbaţii care au mai multe surori au mai multe şanse de a concepe fete. 

Sexul bebeluşului este determinat de cromozomii veniţi de la părinţi. Mai exact, pentru conceperea fătului, femeia participă întotdeauna cu un cromozom X. Bărbatul în schimb, poate contribui fie tot cu un cromozom X (caz în care doi cromozomi X vor da naştere unei fete), fie cu unul Y (caz în care fătul va fi format dintr-un cromozom X şi unul Y, deci va fi băiat).  Astfel sperma bărbaţilor care au fraţi,  conţine mai mulţi cromozomi Y care, în combinaţie cu Cromozomii X feminini duc la naşterea unui băiat. În ceea ce privesc femeile, nu s-a descoperit nicio legătura dintre materialul genetic şi determinarea sexului copilului.

Savantul Corry Gellatly este de părere ca numărul de cromozomi X sau Y din spermatozoizii bărbaţilor să fie influenţat de o diferenţă genetică. Deşi gena este activă doar şa bărbaţi, ea poate fi purtată şi de femei. 

Specialistul a explicat că efectul acestui fenomen este acela de a echilibra proporţia de bărbaţi şi femei.