mamaplus

Ce facem cu copiii de grădiniță în timpul verii?

-
//
28.05.2019

Grădinițele care se închid pe timp de vară sau orarul redus de funcționare a acestora reprezintă o problemă pentru părinții care își continuă activitatea și în perioada sezonului estival.

mamaplus

Într-un studiu semnat de Constanța Popescu pentru Expert-Grup, se arată că „dreptul la muncă al părinților cu copii mici și activitatea economică sunt în prezent afectate negativ de regimul redus de funcționare a grădinițelor de stat în perioada de vară”.

Potrivit autoarei, remedierea situației devine o urgență, în condițiile în care natalitatea a scăzut cu peste 15% în ultimii cinci ani,  angajatorii se plâng că nu au angajați suficienți, iar mulți părinți nu pot lucra pe timp de vară pentru a-și întreține copiii. Ca urmare, închiderea grădinițelor în sezonul estival este în detrimentul drepturilor copiilor.

Pentru a se evita astfel de situații, studiul vine cu propuneri adresate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ( MECC ). Potrivit autoarei, MECC ar trebui să emită un ordin de modificare a programului grădințelor, prin care să fie introdus un sistem mixt de acordare a concediilor pentru educatori și angajați. Concret, o parte din concediu să fie acordat simultan în luna august, iar restul zilelor de odihnă să fie acordate de-a lungul anului.

Citește continuarea pe ipn.md