Copiii din Moldova vor prezenta la ONU un raport despre cum le sunt respectate drepturile

Copiii din Moldova vor prezenta la ONU un raport despre cum le sunt respectate drepturile

-
//
02.07.2014

Un grup de copii din Moldova va elabora un raport despre respectare a drepturilor copilului în Republica Moldova şi îl va prezenta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului. Grupul este susţinut de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), transmite IPN.

Copiii din Moldova vor prezenta la ONU un raport despre cum le sunt respectate drepturile

Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind Drepturile Copilului, iar odată cu aceasta, de rând cu alte state, şi-a asumat şi obligaţia să raporteze, o dată la 5 ani, cum se respectă drepturile copilului în ţară. În anul 2015, Guvernul urmează să prezinte următorul raport periodic. Pe lângă raportul Guvernului, comitetul examinează şi un raport prezentat de societatea civilă, din care face parte şi raportul copiilor.

Potrivit unui comunicat de presă al CIDDC, grupul copiilor este format din 35 de reprezentanţi a 12 raioane şi municipii. Copiii au vârsta cuprinsă între 12-18 ani şi reprezintă diferite consilii consultative, inclusiv copii cu necesităţi speciale, copii de etnie romă, beneficiari ai serviciilor de îngrijire. Copiii vor fi implicaţi în mai multe activităţi, precum ateliere de lucru la nivel regional şi naţional, întâlniri cu autorităţile, consultări cu semenii în localităţi, sondaje de opinie etc.  Toate atelierele vor fi organizate în timpul vacanţelor sau în zilele de odihnă.

Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului este un tratat internaţional adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, pentru a proteja şi a promova drepturile copiilor din întreaga lume. Comitetul ONU pentru Drepturile copilului este un grup de 18 persoane care se întruneşte de 3 ori pe an la Geneva şi studiază situaţia particulară a fiecărui stat ce a ratificat Convenţia. Comitetul nu poate forţa o ţară să întreprindă anumite acţiuni, dar poate veni cu recomandări şi critici obiective în urma examinării rapoartelor.

Sursa: ipn.md