Copiii moldoveni cu cetățenie română vor primi câte 500 de euro

Copiii moldoveni cu cetățenie română vor primi câte 500 de euro

-
//
21.11.2017

Copiii cu cetățenie română vor primi 500 euro pentru educație, din 2017. Tot ei vor fi cei care vor avea acces la bani.

Copiii moldoveni cu cetățenie română vor primi câte 500 de euro

Toți copii cu cetățenie română născuți după data de 9 februarie 2011, inclusiv cei din Republica Moldova care dețin cetățenia României, vor primi de la stat 500 de euro, bani pentru educație. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, după ce împlinesc vârsta de 16 ani. Acest ajutor financiar urmează să fie alocat copiilor din martie 2017, scrie bani.md, care citează presa de peste Prut.

„Statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 de euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia.

Suma este acordată în scop educațional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educație permanentă prin acordarea a 500 de euro se acordă tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a prezentei legi", stabilește Legea Educației.

Cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. În plus, și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.

Titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând cu vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților.

Retragerea și folosirea banilor copiilor în alt scop decât cel educațional va reprezenta infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la șase luni la un an.

Așadar, în scop educațional, statul român s-a angajat să acorde, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda bani pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză.

Sursa: sputnik.md