mamaplus

Cum a decurs primul examen de bacalaureat pentru elevii din școlile cu predare în limba rusă

-
//
04.06.2019

Astăzi a avut loc primul examen de bacalaureat. Testul a fost cel de limba şi literatura română pentru elevii care învață în şcolile cu predare în rusă.

mamaplus

La Liceul Teoretic Gavriil Gaidarji din oraşul Comrat, absolvenţii au răspuns fără ezitare în limba rusă, deşi le-au fost adresate întrebări în română:

„-Nu-mi iese. Vorbesc cu greşeli. -Cum vei susţine bacalaureatul dacă nu cunoşti româna ? -Eu înţeleg, dar scriu cu greşeli. Crezi că vei promova bacul? - „Promova” asta ce înseamnă? Nu am înţeles”.

Alţii şi-au luat inima în dinţii şi au încercat să răspundă în română, chiar dacă vorbesc stâlcit: 

„Noi credem că vom scrie acest examen nu pe nota 10, dar putem. -Ce notă speri să iei? -Pentru mine nu este generală nota, pe care eu o voi primi, dar ştiinţele”.

Următorul examen e programat vineri. E vorba de proba la limba de instruire pentru profilurile real, umanist, arte şi sport.

Examenul la limba străină este programat pentru data de 11 iunie. Trei zile mai târziu absolvenţii profilului real vor susţine examenul la matematică, cei de la profilul umanist – la Istoria românilor şi universală. Cei de la arte şi sport vor susţine proba de profil.

Pe 18 iunie urmează proba la alegere.

Ultimul examen este programat pentru data de 21 iunie, la limba şi literatura ucraineană, bulgară sau găgăuză. 

La sesiunea de bacalaureat din acest an sunt înregistraţi aproximativ 18 mii de candidaţi, dintre care aproape 2500 sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Elevii claselor a XII-a vor susține probele în 92 de centre de bacalaureat, dintre care 30 sunt în municipiul Chișinău, iar 62 în alte localități.

Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat pe 26 iunie.

Sursa: publika.md