Cum sa preveniti alergia alimentara la bebelusi?

Cum sa preveniti alergia alimentara la bebelusi?

-
//
24.11.2013

Pentru a preveni instalarea unor alergii alimentare la copii, oamenii de ştiinţă recomandă o metodă simplă: introducerea mâncărurilor solide în timp ce copiii sunt încă alăptaţi şi nu mai devreme de cea de-a 17-a săptămână de la naştere.

Conform afirmaţiilor cercetătorilor de la Universitatea Southampton, combinarea celor două tipuri de alimentaţie – cu lapte matern şi cu hrană solidă – ajută copilul să-şi dezvolte un sistem imunitar puternic şi echilibrat,  cea ce reduce riscul apariţiei alergiilor.

Sugarii prezintă, în mare măsură, intoleranţă faţă de alimentele solide înainte de vârsta de 4-6 luni; se crede că acest fenomen s-ar datora faptului că tubul digestiv este încă imatur, ceea ce poate duce la apariţia unor simptome de alergie alimentară. În studiul realizat la U. Southampton, 41 de bebeluşi au dezvoltat o alergie alimentară până la vârsta de 2 ani, iar cercetătorii au comparat alimentaţia lor cu cea a altor 82 de copii care nu făcuseră alergii până la 2 ani. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Pediatrics.

Cercetătorii au constatat că acei copii care făcuseră alergii începuseră să consume alimente solide mai devreme decât copiii non-alergici – la 16 săptămâni sau mai devreme. De asemenea, era mai probabil ca bebeluşii cu alergii să nu fi fost alăptaţi atunci când mamele lor le-au introdus în alimentaţie proteine din laptele de vacă, din orice sursă. În lumina rezultatelor studiului, cercetătorii recomandă femeilor care alăptează să introducă alimentele solide după vârsta de 17 săptămâni.