De ce concediul paternal este important pentru egalitatea de gen?

De ce concediul paternal este important pentru egalitatea de gen?

-
//
19.08.2016

Concediul paternal, cu păstrarea locului de muncă, are un impact deosebit asupra stabilirii echilibrului de gen în societate. Galina Precup, vicedirectoarea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a declarat pentru IPN că acest fel de concediu nu este stipulat prin nicio convenţie internaţională, dar importanţa lui este enormă.

De ce concediul paternal este important pentru egalitatea de gen?

Experta subliniază că acest parteneriat ajută părinţilor să găsească un echilibru potrivit între viaţa profesională şi cea de familie, creează condiţii care le permit angajaţilor să aibă atâţia copii câţi îşi doresc şi în perioada când şi-o doresc. Concediul paternal valorifică pe deplin forţa de muncă feminină pentru a stimula creşterea economică şi pentru a sprijini durabilitatea financiară a sistemelor de protecţie socială, contracarează sărăcia în familie, promovează dezvoltarea sănătoasă a copiilor şi, în general, contribuie la sporirea bunăstării copiilor pe parcursul primilor ani.

Galina Precup mai menţionează că beneficiile sociale ale concediului paternal constau în implicarea sporită şi activă a taţilor în creşterea şi îngrijirea copiilor, fapt care va conduce la o dezvoltare mai bună a copiilor şi la un confort psihologic pentru bărbaţi. Acesta mai duce la sporirea ratei fertilităţii, deoarece studiile arată că, atunci când este o implicare sporită a taţilor în îngrijirea copiilor, familiile aleg să aibă mai mulţi copii.  Acest aspect are o importanţă deosebită pentru Moldova, unde se înregistrează cea mai mică rată a fertilităţii în comparaţie cu ţările UE.

Concediul paternal mai contribuie la diminuarea stereotipurilor de gen în societate, la micşorarea decalajului de gen în munci neplătite. Experta accentuează că concediul paternal înseamnă o racordare autentică la standardele europene, unde circa jumătate din ţări beneficiază de concediu patern plătit de 14 zile sau mai mult.

Conform legislaţiei adoptate recent, în Republica Moldova taţii beneficiază de un concediu plătit de 14 zile în primele 56 de zile de la naşterea copilului. Indemnizaţia pentru concediul paternal nu poate fi mai mică decât salariul curent al beneficiarului şi va fi achitată din Fondul asigurărilor sociale.

Sursa: IPN.md