Familiile cu trei şi mai mulţi copii ar putea beneficia de o „bursă”

Familiile cu trei şi mai mulţi copii ar putea beneficia de o „bursă”

-
//
09.07.2014

Familiile sărace cu trei şi mai mulţi copii ar putea beneficia de o "bursă" din partea statului, a declarat marţi preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, Vladimir Hotineanu.

Familiile cu trei şi mai mulţi copii ar putea beneficia de o „bursă”

Potrivit agenţiei "Infotag", deputatul liberal-democrat a precizat că un proiect de lege în acest sens a fost elaborat şi depus la Parlament, aşteptîndu-se avizul Guvernului.

Invitat la prezentarea unui studiu vizînd politicile de susţinere a familiilor cu mulţi copii, Hotineanu a vorbit despre "bursa familiei", care ar putea fi alocată din banii destinaţi ajutorului social.

"Ajutorul social se acordă efectiv din 2009. Din acest ajutor social, am putea repartiza o parte din bani pentru familiile cu mulţi copii şi am numit această modalitate de susţinere «Bursa familiei». Noţiunea «ajutor social» stigmatizează omul", a explicat Hotineanu.

El a declarat că această «bursă» ar urma să fie acordată familiilor mari, în condiţiile în care venitul pentru fiecare membru este inferior venitului minim garantat.

"Oligarhii nu vor beneficia de această bursă a familiei. De această bursă vor beneficia copiii pe durata studiilor, începînd cu şcoala primară şi terminînd cu universitatea", a mai spus Hotineanu, precizînd că bursa ar putea ajunge la 500 de lei.

Fostul ministru al Sănătăţii a menţionat că măsura este necesară, întrucît "perspectivele demografice ale ţării noastre sînt proaste", populaţia Republicii Moldova riscînd să scadă, potrivit unor studii, cu un milion de persoane pînă în 2050.

El a explicat că instituirea acestei burse nu presupune cheltuieli suplimentare mari de la bugetul de stat, întrucît ea ar urma să fie acordată din suma alocată ajutorului social.

Sursa: noi.md