A fost stabilit modul de calcul și de plată a indemnizațiilor paternale

A fost stabilit modul de calcul și de plată a indemnizațiilor paternale

-
//
03.11.2016

În conformitate cu prevederile art.1241 din Codul muncii (în vigoare de la 27.05.2016) , care permit inclusiv acordarea concediului paternal tatălui la îngrijirea copilului nou-născut, a fost adoptat Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor paternale.

A fost stabilit modul de calcul și de plată a indemnizațiilor paternale

Dreptul la indemnizație paternală se va acorda tatălui asigurat în sistemul de asigurări sociale, angajat la muncă, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reședința în Moldova.

În conformitate cu legislația, tatăl beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decît mărimea salariului mediu cuvenit şi care se achită din Fondul de asigurări sociale. Iar angajatorul este obligat să încurajeze salariaţii în vederea beneficierii de concediu paternal.

Tatăl nou-născutului va urma să solicite o indemnizație paternală pe parcursul a 56 zile de la data nașterii copilului.

Pentru stabilirea indemnizației paternale se vor prezenta următoarele documente:

  •  actul de identitate a tatălui,
  •  certificatul de naștere a copilului,
  •  extrasul de acordare a concediului paternal, eliberat la locul de muncă permanent.

Plata indemnizației se va efectua de către prestatorul de servicii, prin cerere, de către beneficiar. Prestatorul de servicii va încheia un contract cu Casa Națională.

Ministerul Muncii deja a calculat și prognozat că pentru plata indemnizațiilor paternale va fi necesar de alocat în: anul 2016 – 30,2 mil. lei, în 2017 – 51,8 mil. lei și în 2019 – 56,1 mil. lei.

Sursa: NOI.md